Όλες οι αλλαγές που έρχονται από το 2017 στη φορολογία ακινήτων

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2017.
 Παράλληλα, μεγάλες  αλλαγές αναμένονται  στους φόρους μεταβίβασης, στον φόρο υπεραξίας,  αλλαγή των αντικειμενικών από τον Ιούνιο του 2017- που είναι μνημονιακή απαίτηση- αλλά και ενεργοποίηση της «ταυτότητας» κτιρίου, συνθέτουν το παζλ των όσων περιμένουν τους ιδιοκτήτες

Οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν ότι μέσα σε αυτό το «θολό» τοπίο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές, παρά το «γκρέμισμα» των τιμών. Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, αλλά και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι της επιφάνειας.

Στα αγροτεμάχια, αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια» μορφή, ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες και την εξίσωσή τους με τις εμπορικές, προγραμματίζεται να ισχύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, για τον φόρο υπεραξίας-  τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου- δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί, οπότε πιο πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» για έναν ακόμη χρόνο.

Η εξίσωση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας όλων των εμπορικών ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος, στον ΕΝΦΙΑ, το πιο πιθανό είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το 2017 θα είναι:

•    Επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων

•    Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για άγαμο ή 150.000 ευρώ για παντρεμένο.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
  ----------------------

  ΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ... ΞΕΧΡΕΩΝΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
  To ΥΠ.ΟΙΚ. των ΗΠΑ ‘ξεσκεπάζει’ τον... σωτήρα Αρτέμη Σώρρα


  Με τη... σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύεται ότι ήταν απάτη το «έμβασμα» των 600 δισ. δολαρίων που έθεσαν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης οι «δωρητές» Αρτέμης Σώρρας και Εμμανουήλ Λαμπράκης, προκειμένου να διαγράψει το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/to_yp_oik_ton_ipa_kseskepazei_ton_sotira_artemi_sorra-64077573/

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]