Αγανάκτηση των κατοίκων της Μόριας: «Φοβόμαστε μην μπουν στα σπίτια μας» (φωτό, vid)

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Μόριας μετά τα χθεσινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και επεκτάθηκαν μέχρι το χωριό.


Οι κάτοικοι όπως δηλώνουν σε ιστοσελίδα βγήκαν από τα σπίτια τους και μαζί με την αστυνομία έκλεισαν τις εισόδους του χωριού προκειμένου να μην επεκταθούν τα επεισόδια μέσα στο χωριό.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των προσφύγων και μεταναστών καταστράφηκε το 60% του κέντρου φιλοξενίας καθώς και τουλάχιστον 20 στρέμματα με ελαιόδεντρα κάηκαν.

«Φοβηθήκαμε. Μπορείς να μην φοβηθείς με αυτή την κατάσταση που επικρατεί; Πώς να μην φοβηθείς; Δεν ξέρω τι ήθελαν να κάνουν. Φωτιές και φασαρίες. Χθες έκαψαν τις εγκαταστάσεις που έμεναν, τη νύχτα βγήκαν και γύριζαν στους δρόμους και φώναζαν. Δεν κοιμόμαστε τη νύχτα για να βλέπουμε μην μπουν μέσα στα σπίτια μας, αυτό κάνουμε μόνο. Κάηκε μεγάλο κτήμα με ελιές, με αγώνα αγορασμένο. Το αγόρασε ο άντρας μου με μεγάλο αγώνα ήταν εργάτης. Σήμερα δεν ξέρω να σας πω, αλλά ξέρω ότι μένουν στα χωράφια, τα σχολεία δεν λειτούργησαν γιατί φοβήθηκαν μην μπουν μέσα. Τώρα ηρεμούν λίγο. Τι θα γίνει δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κομνηνάκη μιλώντας σε ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι, όλα ξεκίνησαν ως αντίδραση στη διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού στη Μυτιλήνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά από την υπέρ-συμφόρηση του Camp.

«Χθες έγινε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους του χωριού γιατί είναι υπερφορτωμένες οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Δηλαδή είναι για 600 άτομα και εκεί βρίσκονται έως 5.000 άνθρωποι. Πήγαμε στη Μυτιλήνη και έγινε ό,τι έγινε, κάποιοι μπήκανε μέσα στο Camp, κάποιοι λένε ότι είναι οι αλληλέγγυοι, δεν ξέρω ακριβώς να σας πω. Αυτοί αγρίεψαν, ξεσηκώθηκαν έκαψαν τις εγκαταστάσεις, έκαψαν όλα τα χωράφια γύρω-γύρω. Δεν έμεινε τίποτα μέχρι το βράδυ έκαιγαν» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Αντιγόνη Τσακίρη.

«Το βράδυ ξεκίνησαν με άγριες διαθέσεις να κατεβαίνουν προς το χωριό και να κάνουν ζημιές. Τα ΜΑΤ έξω από το χωριό τους σταμάτησαν και επέτρεπαν να περνούν μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά. Τα ασυνόδευτα τα πήγαν πιο κάτω γιατί δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και μέχρι τα μεσάνυχτα κάτοικοι και αστυνομία φύλαγαν το χωριό. Θεωρώ ότι υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι οι διάφορες ΜΚΟ, ενώ το χωριό έχει δείξει τρομερή αλληλεγγύη με όλα τα μέσα, αυτές είναι στη συμπεριφορά τους λίγο περίεργες» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αντιγόνη Τσακίρη.

Ο πρόεδρος του χωριού κ. Νίκος Τρακέλλης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση του κέντρου και ότι η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει το σοβαρό πρόβλημα των λυμάτων που χύνονται στο ποτάμι και μετά στη θάλασσα καθώς εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο στην υγεία των φιλοξενούμενων αλλά και των κατοίκων.

«Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση στο κέντρο φιλοξενίας. Χθες έκαψαν γύρω στα 20 στρέμματα. Έχουν πληγεί 60-70 οικογένειες. Είναι αμαρτία αυτό το πράγμα. Το νησί είναι αγροτικό και ζούμε από την αγροτιά. Ο καθένας έχει το χωράφι του, το μπαξέ του δεν μπορείς εσύ να μου τα καταστρέφεις. Κάναμε μια διαμαρτυρία ειρηνική πολύ ήσυχα για τα θέματά μας. Δεν μπορεί τα λύματα τόσων ανθρώπων να πέφτουν στο ποτάμι και να ξεχειλίζουν. Είναι εστία μολύνσεως. Και για αυτούς που αναπνέουν καθημερινά εκεί και για μας που η μυρωδιά έρχεται μέσα στο χωριό. Οι οργανώσεις, είναι άλλο αγκάθι πάλι. Οι οργανώσεις τους έχουν κάνει για διαφόρους λόγους ένα κλοιό να τους έχουν μαζί τους, και αυτές τα κινούν όλα. Λέγοντάς τους "θα σας διώξουν, θα σας γυρίσουν πίσω στην Τουρκία" και διάφορα και χθες, το λέω με επιφύλαξη βέβαια πιστεύω ότι έτσι έγινε. Όταν εμείς κάναμε τη διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη αυτοί με σκοπό διαμαρτυρήθηκαν και μετά από μια ώρα έπιασαν και έβαζαν φωτιές. Για ποιο λόγο; Άρα κάποιος τους υποκίνησε».

Φωτογραφίες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό στη ΜόριαΤο τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι μαζικές διαμαρτυρίες των κάτοικων της Λέσβου, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο διαδηλώνοντας.

Βίντεο από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες"Καμπανάκι" από τον δήμαρχο Λέσβου: Θα έχουμε και νέα σοβαρότερα επεισόδια


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο νησί, προειδοποιώντας ότι εάν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση, θα ξεσπάσουν και νέα σοβαρότερα επεισόδια.

«Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα  ή μετά από μια δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση, ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά» δήλωσε ο κ. Γαληνός μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.

«Είναι κάτι το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε προειδοποιήσει, ακόμα από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη χθες. Και πάλι προειδοποιώ ότι είναι μια προειδοποίηση. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται τώρα και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού» επεσήμανε ο κ. Γαληνός.

Ο δήμαρχος Λέσβου σημείωσε επίσης ότι «από το χθες αργά το βράδυ επικράτησε μια ηρεμία αυτό δεν λέει τίποτα όμως είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Χθες κάηκε το hot spot  της Μόριας, υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους τους οποίους συμπαρίσταται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις των κομμάτων τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη».

Μάλιστα ο κ. Γαληνός γνωστοποίησε ότι «σήμερα θα ενημερώσω τον πρόεδρο της ΝΔ για τα στελέχη του κόμματός του τα οποία πραγματικά δεν ακούν τις εντολές του κόμματος οι οποίες είναι υπεύθυνες και σοβαρές όμως αυτά τα κομματικά στελέχη, δυστυχώς, συναγελάζονται μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και προκαλούν τα επεισόδια. Είναι 4-5 στελέχη τα οποία εμφορούμενα από προσωπικό μίσος και ιδιωτικά συμφέροντα δικά τους ίσως θέλουν κάποιο δρόμο να ακολουθήσουν πολιτικό, δεν ξέρω αν θα θέλουν να τους ακολουθήσουν μέσα στη ΝΔ διότι δεν είναι η θέση της ΝΔ αυτή. Διαχωρίζω απόλυτα τη ΝΔ διότι η ηγεσία της τοποθετήθηκε ευθαρσώς και απόλυτα κατά τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση όμως αυτά τα στελέχη πρέπει να διαγραφούν από τις τάξεις της ΝΔ ακριβώς για να δοθεί το μήνυμα και να σταματήσει όλο αυτό».
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

 1. Ποια χώρα είναι αυτή που καίγεται;
  Από ποιους καίγεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ζούσαν καλύτερα οι πολίτες σ' αυτήν την χώρα
  με την χούντα του Παπαδόπουλου
  ή
  ζουν καλύτερα με τις τωρινές κυβερνήσεις;;;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΤΕ ΤΟΥΣ,ΔΙΑΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ...
  Α, ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΛΥΠΑΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολλήν πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα! Δεν το βλέπετε;
  Λειτουργούν όλα σαν ρολόι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. δεν με ενδιαφερει .να το καταλαβουν οι λαθραιοι.οποιος εχει δουλεψει με μυτιλινιους γνωριζει τι παλιοφαρα ειανι.την παρτη τους κοιταζαν να κονομισουν γιαυτο πηγαν μονοκουκι στον συριζα σαν τους κρητικους.ουδεν λαθος αναγνωριζεται μετα την απομακρυνση απο το ταμειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΤΣΙ...ΕΤΣΙ, ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΛΕΠΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΑ ΛΕΣΒΙΟΙ!

  ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΜΕ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ***;

  ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ. ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΚΩΛΙΑΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ.

  *** ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ "ΝΟΜΠΕΛ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ", ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Την ''ανθρωπιά'' την γνώρισαν οι Χριστιανοί της Συρίας !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]