IOYNIOΣ του ’45 πέφτει ΝΕΚΡΟΣ ο Άρης Βελουχιώτης! Τα μυστήρια του θανάτου και αποκεφαλισμού του χρόνια μετά…


Tόσα χρόνια μετά το μυστήριο του θανάτου του Βελουχιώτη παραμένει…

16 Ιουνίου 1945.Στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας πέφτει νεκρός ο Άρης Βελουχιώτης ένα πρόσωπο που
αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.Για πολλούς αδίστακτος εγκληματίας ,για άλλους τόσους ήρωας.Έχει ορκισμένους εχθρούς,φανατικούς υποστηρικτές. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα προκύψει και από τα μηνύματά σας.

Ωστόσο τόσα χρόνια μετά το μυστήριο του θανάτου του Βελουχιώτη παραμένει.Πως πέθανε; Τον σκότωσαν οι διώκτες του ή αυτοκτόνησε; Και μετά τον μετά θάνατο αποκεφαλισμό του και το κρέμασμά του στους φανοστάτες των Τρικάλων ,τι απέγινε;

Ο κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας είχε καταδικάσει τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τασσόταν υπέρ της συνέχισης της ένοπλης δράσης, θεωρώντας υποχωρητική τη στάση των ηγεσιών του EAM και του KKE. Είχε μάλιστα εκπονήσει σχέδιο για την κατάληψη της Αθήνας αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών προτού οι Βρετανοί – και η επίσημη κυβέρνηση – προλάβουν να ελέγξουν την κατάσταση, κάτι ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό.

Η προσπάθεια του ΚΚΕ να του αλλάξει απόψεις δεν είχε αποτέλεσμα και ο Βελουχιώτης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (MEA).

Τον Απρίλιο του ’45 η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει στην αποκήρυξη και στη διαγραφή του. H απόφαση θα κρατηθεί κρυφή και μόνο δύο μήνες αργότερα θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη» η τελεσίδικη καταδικαστική κρίση του Πολιτικού Γραφείου την ίδια ημέρα που ο Βελουχιώτης έπεφτε νεκρός περικυκλωμένος από συμμορίτες στη Μεσούντα.
Εκείνο το απόγευα οι διώκτες του τον εντόπισαν.

Ο Βελουχιώτης έδωσε τη διαταγή να τραβήξουν όλοι προς τον Αχελώο, που διασχίζει την περιοχή, ενώ εκείνος έμεινε πίσω και κατόπιν ακούστηκε ένας πυροβολισμός.Αυτή είναι η εκδοχή της αυτοκτονίας στην οποία τον ακολούθησε μόνο ο Τζαβέλας ,το πρωτοπαλίκαρό του το οποίο αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα.

Ωστόσο οι επίσημες αναφορές του Στρατού λένε ότι ο Βελουχιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά των διωκτών του.
Την είδηση του θανάτου θα επιβεβαιώσει και ο «Ριζοσπάστης», μιλώντας όμως για αυτοκτονία. Το δημοσίευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου στη δεύτερη σελίδα έφερε τον τίτλο: «Ο Αρης αυτοκτόνησε αφού τραυματίστηκε σε συμπλοκή με Αγγλους, Εθνοφύλακες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες». H ανταπόκριση από τη Λάρισα σημείωνε ότι «κατά τη διάρκεια της μάχης ο Αρης τραυματίστηκε και για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα της οποίας προκάλεσε την έκρηξη». Και κατέληγε: «Με την ίδια χειροβομβίδα σκοτώθηκε και ο Τζαβέλλας. Τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλλα τα έκοψαν με μαχαίρια και τα μετέφεραν στα Τρίκαλα, όπου τα κρέμασαν στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας».

H μαρτυρία του ΕΔΕΣίτη A. Λύκκα από την Ελάτη Αρτας, όπως την κατέγραψε ο γιατρός X. Γκούβας το 1985, είναι συγκλονιστική: «Ο Βόιδαρος ήταν όλο χαρά και διέταξε τον Δράκο να κόψει το κεφάλι του Αρη με τον σουγιά. Εκείνος δεν μπορούσε ούτε ανάσα να πάρει. Εβγαλε έναν σουγιά, απ’ αυτούς που διπλώνουν στα δύο, και πήγε κοντά να κόψει το κεφάλι του Αρη. Ελα όμως που ο σουγιάς δεν έκοβε και ταλαιπωρήθηκε ο έρμος. Πρέπει να ‘κανε περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά ν’ αποκόψει το κεφάλι. Δυσκολεύθηκε εκεί που είναι τα νεύρα. Ο Βόιδαρος έπιασε το κεφάλι από τα μαλλιά και το σήκωσε ψηλά να το δουν όλοι όσοι ήταν εκεί τριγύρω. Καθώς έσταζε ακόμα αίματα, το έβαλαν στον τουρβά. Για να μη μυρίσει στη διαδρομή το παραφούσκωσαν με αλάτι».
Το έγγραφο του στρατιωτικού διοικητή Λάρισας συνταγματάρχη Μουκανάκη της 18ης Ιουνίου αναφέρει: «Αι κεφαλαί των Αρη και Τζαβέλλα εξετέθησαν εις κοινήν θέαν εις την πλατείαν της πόλεως Τρικκάλων. Εδόθη διαταγή να ταφώσι μετά την λήψιν των διαφόρων φωτογραφιών κτλ. παρά της σημάνσεως Χωροφυλακής Τρικάλων».
Αλλά δεν τάφηκαν.

Σύμφωνα με τις εκδοχές που υπάρχουν τα κεφάλια των δύο

•μεταφέρθηκαν μέσα σε τσουβάλι από παρακρατικούς και χωροφύλακες στην τότε Διοίκηση Χωροφυλακής, σε ένα υπόγειο, και τοποθετήθηκαν μέσα σε τσίγκινο καζάνι με πάγο και αλάτι ώσπου να τα δει ο ιδρυτής του ΕΔΕΣ Ζέρβας. Μετά τα πέταξαν όπως λένε «στα σκυλιά».

•θάφτηκαν κάπου στα Τρίκαλα

•τοποθετήθηκαν σε δοχείο πετρελαίου που σφραγίστηκε και κατόπιν γεμίστηκε με οινόπνευμα από το στόμιο και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα «για να καταλήξουν στο Εγκληματολογικό Μουσείο, δίπλα σε εκείνα των λήσταρχων Γιαγκούλα, Μπαμπάνη, Τζαμήτρα κ.ά.». H φήμη αυτή ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.

•H «Ακρόπολις» ωστόσο θα γράψει ότι «αι δύο κεφαλαί ενεταφιάσθησαν ήδη συμφώνως προς εντολήν των Αρχών», κάτι που θεωρείται από πολλούς το πιο πιθανό. Πού όμως; Κανείς δεν έμαθε ποτέ!

Παρά τις προσπάθειες όμως που κατέβαλαν επί σειρά ετών οι ανιψιές του Βελουχιώτη, θυγατέρες του αδελφού του, Μπάμπη Κλάρα, αλλά και συναγωνιστές του, δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν την αλήθεια.

οnalert.gr
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

13 σχόλια :

 1. Ο ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΥΗΣΓ.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΛΟΥ.ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΤΡΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΟΠΑΡΜΕΝΗ.ΓΙΑΤΙΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ. ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. διαφορες μαρτυριες λενε οτι ηταν και αγριοπουστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Giannis Paterakis17 Ιουνίου 2016 - 1:01 μ.μ.

  ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΑΣ ΕΒΡΑΙΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΤΛΕΡΙΣΤΕΣ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΑΜΙΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΕΛΕΟΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ,ΕΚΕΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΘΑΡΗ...

  http://www.ksipnistere.com/2016/06/blog-post_8499.html#comment-form


  Ανώνυμος16 Ιουνίου 2016 - 3:50 μ.μ.

  Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΜΑΤΟ/ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ
  ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΤΣΙ ΞΕΝΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.


  Giannis Paterakis16 Ιουνίου 2016 - 2:50 μ.μ.

  ΑΝ ΕΙΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ,ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΟΥ,ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΚΟΥΚΟΥΛΟΦΛΩΡΕ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΚΑΖΑΚΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ...

  ΕΒΡΑΙΕ ΣΚΥΛΟΦΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΑΘΙΚΙ ΠΛΕΝΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΕΡΠΕΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΟΛΜΙΣΕΙΣ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...

  #
  Giannis Paterakis16 Ιουνίου 2016 - 4:04 μ.μ.

  ΜΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΠΡΙΒΕ ΜΠΛΟΓΚΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ..

  ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΕΠΙΖΗΤΩ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΣΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΒΡΑΚΩΝΩ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ,ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΝΙΞΕΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΠΕΙΡΑΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ...

  ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΠΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,ΞΕΒΡΑΚΩΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ...

  ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ..!!!!
  Διαγραφή
  #
  Ανώνυμος16 Ιουνίου 2016 - 4:20 μ.μ.

  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΘΩΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ
  ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΧΙΤΛΕΡΙΣΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ΑΛΛΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΣ Ο ΚΟΚΙΝΟΜΑΓΟΥΛΟΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΑΣ ΤΟΥ.
  ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΧΕΡΙ 38 ΠΟΝΤΟΥΣ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΞΕΒΑΛΕ ΚΡΑΥΓΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. ΑΥΤΟ ΚΑΛΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΦΕΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΗΘΕΛΕ ΑΙΜΑ Η ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ. Α ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΣΕ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΓΕΣ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟΝ ''ΕΥΡΥΧΩΡΟ'' ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΛΛΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΙΣΑΙ ΘΕΩΣ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΩ..

   Διαγραφή
  2. θεΟς αγράμματε!!!
   Έλεος εδω μέσα με τους αγράμματους!!!

   Διαγραφή
  3. ΑΙΧΗΣ ΔΕΙΚΥΟ .ΟΛΥ Η ΑΓΡΑΜΑΤΕΙ ΑΙΔΟ ΜΑΙΣΑ ΟΙΝΕ !

   Διαγραφή
 6. Ο''ΤΕΡΨΙΠΡΩΚΤΟΣ-ΚΛΑΡΑ-ΣΟΥΛΤΑΝΑ)ηταν φανατικοs συλλεκτηs τηs Π@ΥΤΣΑΣ οπωs λεει και ο Παπα Ανυπομονοs!!!
  Δυο πραγματα περιποιοταν...
  την γενειαδα του για να κρυβει την Π@ΥΣΤΙΑ του
  και την Κ@ΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΤΟΥ ποτε δεν αφηνε τον Κ@ΛΟΝ ΤΟΥ απεριποιητο!!
  ΣΚ@ΤΑ ΣΤΟΝ Π@ΥΣΤΗ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑ ΤΗΝ ΚΛΑΡΩΤΗ!!!
  ΣΚ@ΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝ Π@ΥΣΤΗ!!!!!!!
  ΕΥΡΥΧΩΡΟΣ τι ειναι;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. παρε το καλασνικωφ κατεβα στην πλατεια
  σε περιμενει εκει ολη η συνομοσπονδια
  σαν πας εκει θα δεις
  τον Μικυ τον οπλαρχηγο,τον Λαφαζανη λοχαγο,
  τον Μπαλτακο οδηγο,τον Φαηλο σμηναγο,τον Ροκφελερ Στρατηγο,θα πατε σε μια θαλαμηγο να κανετε λιτανεια,ασπρη κοκα μασονια,και μετα θα ερθετε πορτοκαλί στου συνταγματος την πλατεια να ξεσπασει αποτομα η βια που θα μας δωση την ελευθερια,πριν παω να καταταγω στην CIA.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή