Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Γράφει ο Winston Smith

Τι είναι η Αλήθεια; Ο Winston Smith διερευνά την ουσία του θέματος σε ένα πρόσφατο άρθρο. Στην ουσία, ο πόλεμος των ιδεολογιών που τελικά

διαμορφώνουν τους πολιτισμούς μας αφορά το τι είναι αληθινό και τι όχι – τι είναι πραγματικότητα και τι όχι. 

Αυτός ο πόλεμος κατά της αλήθειας είναι πιο ορατός από ποτέ και γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αντικατάστασης της αντικειμενικής αλήθειας με την υποκειμενική αλήθεια – ό,τι «αισθάνεσαι» ότι είναι η πραγματικότητά σου είναι η πραγματικότητά σου και ό,τι αντηχεί ή ευθυγραμμίζεται μαζί σου είναι αληθινό για σένα.

Οι άνθρωποι χρειάζονται την αλήθεια για τον κόσμο για να ευδοκιμήσουν. Η αλήθεια είναι σημαντική. Το να πιστεύουμε ότι αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ικανό να χαλάσει τα σχέδια των ανθρώπων και μπορεί ακόμη και να τους κοστίσει τη ζωή τους. 

Αντίθετα, μια αφοσιωμένη αναζήτηση της αλήθειας χαρακτηρίζει τον καλό επιστήμονα, τον καλό ιστορικό και τον καλό ντετέκτιβ.

Η φιλοσοφία, η μελέτη της ανθρώπινης γνώσης, αποτινάσσεται εντελώς από την ιδέα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Η «αλήθεια», λένε, είναι εντελώς υποκειμενική – δηλαδή, υπόκειται στο άτομο που αποφασίζει «τι είναι αληθινό για αυτούς». 

Η δυσπιστία σε οποιαδήποτε αντικειμενική πραγματικότητα θεωρούνταν ψυχοπαθολογία της αυταπάτης, για την οποία θα προσπαθούσαμε να θεραπεύσουμε. Τώρα είναι ένας βασικός φιλοσοφικός ενοικιαστής του 21ου Αιώνα.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...