6 ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΗΜΗΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΥ ΜΗΔΕΙΑΣ

Η Μήδεια πριν γνωρίσει τον Ιάσονα, ήταν ιέρεια και μάγισσα. Η θεία της, η πασίγνωστη μάγισσα Κίρκη (αδελφή του πατέρα της Αιήτη), την μύησε στο περιεχόμενο των μυστικών συμβόλων και τελετουργιών. Από τη θεία της κατηχήθηκε στον απόκρυφο αυτόν κόσμο.

1) ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙΓΕΣΑΙ : Ο Αιήτης είχε ζητήσει από τον Ιάσονα να ζέψει δύο ταύρους. Όχι συνηθισμένους, αλλά ταύρους με χάλκινες οπλές, με χάλκινα στόματα και που ανάσαιναν προς τα έξω θανατηφόρα φωτιά.

Η Μήδεια έδωσε στον Ιάσονα μια αλοιφή που η ίδια παρασκεύασε από βότανα. Η συνταγή της αλοιφής ήταν βασισμένη στο αίμα της πληγής του Προμηθέα και γι’ αυτό λεγόταν “ΠΡΟΜΗΘΕΙΟ”. Ο Ιάσονας άλειψε το σώμα του αλλά και την ασπίδα του. Από τη στιγμή εκείνη δεν μπορούσε να τον βλάψει ούτε όπλο ούτε φλόγα. Μόνο που η ισχύς της αλοιφής έπαυε μετά 24 ώρες. Όμως μπόρεσε μα βρει σε λίγες ώρες και να ζέψει τους ταύρους χωρίς να καεί από τις φλόγες τους. 

2) ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ…Η Μήδεια αποκάλυψε στον Ιάσονα ότι καθώς θα έσπερνε τα δόντια του δράκου που του είχε δώσει ο Αιήτης, από εκείνα θα φύτρωναν οπλισμένοι πολεμιστές, που θα επιδίωκαν να τον σκοτώσουν. Τον συμβούλεψε να ρίξει μια πέτρα ανάμεσά τους. Αυτό έκανε ο Ιάσονας. Εκείνοι νόμισαν ότι κάποιος από τους ίδιους την έριξε και αλληλοεξοντώθηκαν…..

3) Η ΑΠΟΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ : Με την μαγική της επιρροή η Μήδεια αποκοίμισε τον δράκο που φύλαγε το ΧΡΥΣΟΜΜΑΛΟ ΔΕΡΑΣ και που δεν κοιμόταν ποτέ. Έτσι ο Ιάσονας πλησίασε, το ξεκρέμασε από το δέντρο όπου ήταν κρεμασμένο και το πήρε μαζί του. Ο Αιήτης ήταν τόσο σίγουρος γι’ αυτόν τον δράκο, ώστε δεν έδειξε την απαιτουμενη προσοχή…..

4) ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΤΑΛΩ : Ο Τάλως ήταν ένα τεράστιο ανθρωπόμορφο χάλκινο κατασκεύασμα που το δημιούργησε ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ και το δώρισε στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο προστάτης της Κρήτης κατέστρεφε όποιο εχθρικό πλοίο πλησίαζε στο νησί. Επίσης είχε μόνο μία φλέβα με αίμα που ξεκινούσε από το λαιμό κι έφτανε στον αστράγαλο. Εκεί έκλεινε μ’ ένα χάλκινο καρφί. Όταν είδε την ΑΡΓΩ να έρχεται, άρχισε να της πετά τεράστιους βράχους.

 Η γητεύτρα Μήδεια με το μαγικό βλέμμα και τα ξόρκια της, του προκάλεσε σύγχυση και τον έπεισε να τους αφήσει να πλησιάσουν. Αμέσως η Μήδεια τράβηξε το χάλκινο καρφί από το πόδι του, το αίμα του (ο ιχώρ..) χύθηκε όλο και ο Τάλως έπεσε νεκρός…

5) ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΦΘΑΡΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ….Ο Ιάσονας ήθελε να εκδικηθεί τον ΠΕΛΙΑ (τον βασιλιά της Ιωλκού) για όσα δεινά προκάλεσε στην οικογένειά του. Τότε η Μήδεια για να τον ικανοποιήσει, συνέλαβε το εξής σατανικό σχέδιο: Μπροστά στις κόρες του Πελία ΕΣΦΑΞΕ ΕΝΑ ΓΕΡΙΚΟ ΚΡΙΑΡΙ. Το έκοψε κομμάτια και με τα μάγια της το μετέβαλε σε ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΡΝΑΚΙ !! Έδειξε έτσι ότι μπορεί να επανέλθει με…τον ίδιο τρόπο σε νεανική ηλικία κάθε γεροντικός οργανισμός, ακόμα και άνθρωπος! Τότε, οι ανόητες κόρες του Πελία (μία κόρη του, η Άλκηστη, δεν συμμετείχε) κατέσφαξαν τον πατέρα τους προσδοκώντας τη μετατροπή του σε νέο, αλλά ο Πελίας δεν ξαναγύρισε πια στη ζωή…..

Νέος βασιλιάς της Ιωλκού έγινε ο πρωτοξάδελφος του Ιάσονα ΑΚΑΣΤΟΣ, ενώ ο ίδιος με την Μήδεια κατέφυγαν στην Κόρινθο (εκεί συμβαίνουν τα τραγικά γεγονότα της παιδοκτονίας…).

6) ΤΟ  ΦΟΡΕΜΑ ΠΟΥ ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΕ…Στην Κόρινθο έζησαν ήσυχα για 10 έτη, υπό την προστασία του βασιλιά ΚΡΕΟΝΤΑ. Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο Ιάσονας άρχισε να αδιαφορεί για την Μήδεια, ενώ παράλληλα άρχισε να γλυκοκοιτάζει την ΚΡΕΟΥΣΑ, την όμορφη και πολύ νεότερη θυγατέρα του Κρέοντα, ώσπου τελικά τη αρραβωνιάστηκε! Η Μήδεια ένιωσε τότε πως έμενε μετέωρη σ’ έναν ξένο τόπο και με κλειστό τον δρόμο της επιστροφής, καθώς το έγκλημα με τον ετεροθαλή αδελφό της ΑΨΥΡΤΟ (που τον είχε διαμελίσει στην προσπάθεια να διαφύγουν από την Κολχίδα), θα πληρωνόταν σκληρά….

Προσπάθησε να πείσει τον Ιάσονα να της μείνει πιστός, αλλά μάταια… Τότε ενήργησε ως μάγισσα: Κατασκεύασε ένα πανέμορφο φόρεμα, μία κομψότατη και καλλίγραμμη τουαλέτα. Μετά την απέστειλε ως γαμήλιο δώρο στην ΚΡΕΟΥΣΑ. Ανυποψίαστη αυτή και με μεγάλη χαρά, γιατί θεώρησε πως η Μήδεια αποδέχτηκε τη νέα πραγματικότητα, τη φόρεσε…Μόλις όμως την έβαλε, αυτή λαμπάδιασε!! Το κορμί της άρχισε να καίγεται! Ανώφελα προσπάθησαν να το σβήσουν…Η Κρέουσα κάηκε ζωντανή……[ οι φωτογρ. είναι από παράσταση “ΜΗΔΕΙΑ” του Ευριπίδη ].

loading...