Ζαχάρω: «Να σώσουμε τα δάνεια των συνανθρώπων μας»…

Κατά πλειοψηφία πέρασε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως προχθές η πρόταση της δημοτικής αρχής για την ίδρυση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού,  η οποία στοχεύει να διευκολύνει την αποπληρωμή «κόκκινων» δανείων στη βάση των σημερινών δυνατοτήτων των
δανειοληπτών ή ακόμα και την εξαγορά των δανείων, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Λαμπρόπουλος, ο δήμος θα σταθεί αλληλέγγυος σε κάθε δημότη που ένεκα της κρίσης έχει περιέλθει σε δυσκολία αποπληρωμής του δανείου και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ή την επαγγελματική του στέγη, τονίζοντας ότι πλήθος πολιτών είναι στο έλεος των τραπεζών καθώς οι προ κρίσης οικονομικές τους δυνατότητες είναι πια αδύνατον να επανακτηθούν.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη του θέματος που αφορά στην προστασία των κατοικιών συμπολιτών μας, που έχουν πάρει στεγαστικά -κυρίως δάνεια προ της κρίσης- και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” και να έχουν καταγγελθεί σε πολλές περιπτώσεις. Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών καθώς και οι ηλεκτρονικοί  πλειστηριασμοί που ήδη είναι μια πραγματικότητα, ανεξάρτητα με τις “συμφωνίες κύριων” που δηλώνονται από την κυβέρνηση, επαναφέρει μπροστά μας τον κίνδυνο να χάσουν συμπολίτες μας την περιουσία τους από τις τράπεζες», είπε αρχικά στην εισήγησή του ο κ. Λαμπρόπουλος, στηλιτεύοντας την πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να πωλούν τιτλοποιημένα δάνεια σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

«Οι τράπεζες, με πίεση των δανειστών ξεκίνησαν την πώληση πακέτων δανείων σε “κοράκια”, FUNDS τα λένε τώρα, σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ αργά ή γρήγορα και αλλά πακέτα δάνειων -συμπεριλαμβανομένων και στεγαστικών- θα προωθηθούν ανάλογα για πώληση, σε τιμές που εκτιμώνται σε 15% της αξίας τους, χωρίς να δίνουν το δικαίωμα εξαγοράς τους από τους δανειολήπτες. Ήδη η Γιούρομπανκ πούλησε δάνεια 1,5 δις για 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 3%», επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος στην εισήγησή του και υπογράμμισε ότι απέναντι σ ‘αυτή την κατάσταση  ο δήμος δεν μπορεί στέκεται αδιάφορος.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, άβουλοι και μοιραίοι, όπως ίσως πολλοί ελπίζουν από αυτούς που είτε οι ίδιοι έχουν παραιτηθεί η ακόμα χειρότερα βολεύονται ή και κερδίζουν από την διαχείριση των δανείων με τον τρόπο που προαναφέραμε» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως.

Αιχμές από Φάμελο για την αντιπολίτευση

Χθες ο δήμαρχος Ζαχάρως σε δηλώσεις του άφησε αιχμές εναντίον τη μείζονος μειοψηφίας για την απόφαση καταψήφισης της πρότασης, τονίζοντας ότι θα πρέπει κάποιοι να προβληματιστούν από το γεγονός ότι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 7 θα γίνει ενημέρωση από δικηγόρους και καθηγητές για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Καλώ τους δημότες της Ζαχάρως αλλά και γειτονικών δήμων να έρθουν στο αμφιθέατρο του δημοτικού σχολείου να ενημερωθούν για τα κόκκινα δάνεια. Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον, μας έχουν τηλεφωνήσει πολλοί δήμαρχοι για να μας ρωτήσουν τι θα γίνει, ώστε να κάνουν και εκείνοι το ίδιο στη συνέχεια. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει η αντιπολίτευση, δύο από τη μειοψηφία το υπερψήφισαν. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το εγχείρημα και για να συζητήσουμε με τους δικηγόρους  για να πάρουμε απόφαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», είπε με νόημα ο κ. Φάμελος.

patrisnews.com/

loading...