Παναγία των Παρισίων: Στη διάρκεια εργασιών συντήρησης ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή στο μνημείο

Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των έργων τέχνης που υπάρχουν μέσα –  «Κολοσσιαία καταστροφή» δηλώνει ο δήμαρχος του Παρισιού – Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο – Ο Μακρόν ανέβαλε το  διάγγελμά του

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, στο Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δυναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εραγσίες.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και σπεύδει στο σημείο. Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι «καίγεται ένα κομμάτι από εμάς».

Notre-Dame de Paris en proie aux flammes. Émotion de toute une nation. Pensée pour tous les catholiques et pour tous les Français. Comme tous nos compatriotes, je suis triste ce soir de voir brûler cette part de nous.

30K people are talking about this

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η στέγη που άρπαξε φωτιά έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, ενώ κατέρρευσε και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης:

loading...