H Γαλλία βυθίζεται στο χάος και τη βία – Τέλεια καταιγίδα για τον Macron, θα ηττηθεί από τη Le Pen

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron βρίσκεται αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δολοφονίες εφήβων από έφηβους, οι πυροβολισμοί που σχετίζονται με ναρκωτικά, η αυξημένη τρομοκρατική απειλή και οι φονικές διαδηλώσεις στο υπερπόντιο έδαφος της Νέας Καληδονίας έχουν κυριαρχήσει, προμηνύοντας προβλήματα για τον Γάλλο πρόεδρο και την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.
Ο Macron προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το φιλοευρωπαϊκό όραμά του για ένα ισχυρό μπλοκ με τη Γαλλία στο κέντρο του.
Αλλά ήδη δίνει έναν δύσκολο αγώνα, με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Marine Le Pen να εδραιώνει το σημαντικό προβάδισμά του έναντι του κόμματος του Macron στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Τα διαδοχικά πρωτοσέλιδα σχετικά με τους φόβους για την ασφάλεια έχουν εκτροχιάσει περαιτέρω τη στρατηγική του Macron, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.
«Σήμερα, αν ρωτήσετε τους γονείς σας, τους παππούδες σας ή τους φίλους σας για τι μιλούν, δεν είναι η Ευρώπη, είναι αυτό που συνέβη στο διαμέρισμα Eure», όπου ένοπλοι σκότωσαν δύο δεσμοφύλακες σε ενέδρα εναντίον ενός αστυνομικού βαν, δήλωσε ο Benjamin Haddad, από το κόμμα Αναγέννηση του Macron.
«Είναι ευθύνη μας να δείξουμε ότι ακόμη και σε τέτοιου είδους ζητήματα, η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, για παράδειγμα με μηχανισμούς συνεργασίας για την ανεύρεση φυγάδων».
Οι μακροπρόθεσμες τάσεις γύρω από την εγκληματικότητα και τη βία βρίσκονται σε πτωτική πορεία στη Γαλλία.
Όμως η θεαματική φύση και η κυλιόμενη κάλυψη της βίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οδήγησαν τη δημόσια συζήτηση και ουσιαστικά εμπόδισαν το στρατόπεδο του Macron να δώσει μεγάλη ώθηση στα διαπιστευτήριά του υπέρ της ΕΕ.

Είναι η ασφάλεια, ηλίθιε

Δεν είναι ότι ο Macron δεν έχει προσπαθήσει, σημειώνει το Politico.
Νωρίτερα φέτος, διόρισε τον 35χρονο Gabriel Attal ως πρωθυπουργό με την ελπίδα να δώσει μια νέα πνοή στην ταλαιπωρημένη δεύτερη θητεία του και να βάλει έναν σκληρό -και δημοφιλή- αντίπαλο απέναντι στο δικό του ανερχόμενο αστέρι της χιλιετίας του RN, τον Τζόρνταν Μπαρντέλα.
Η γαλλική εκτελεστική εξουσία υποστήριξε την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή, υιοθετώντας μια όλο και πιο hawkish ρητορική και κλιμακώνοντας τις κατηγορίες ότι η ακροδεξιά συμπαθεί το Κρεμλίνο.
«Αναρωτιέται κανείς αν τα στρατεύματα του Putin δεν βρίσκονται ήδη στη χώρα μας – μιλάω για εσάς και την πλευρά σας», είπε ο Gabriel Attal στην τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία του RN Le Pen τον Φεβρουάριο.
Αργότερα τον ίδιο μήνα, η επικεφαλής υποψήφια της Αναγέννησης για τις ευρωεκλογές, Valérie Hayer, περιέγραψε την εκστρατεία της ως τη «μόνη φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία» και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει την Ευρώπη από τον Ρώσο Putin και τους «συμμάχους» του εντός της Ένωσης.
Αλλά στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων, τα ευρωπαϊκά θέματα και η Ουκρανία εξακολουθούν να εμφανίζονται ως μακρινά ζητήματα.
Σε δημοσκόπηση της Odoxa σε 1.000 άτομα που διεξήχθη στις 15-16 Μαΐου, μόλις το ένα δέκατο των ερωτηθέντων ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν από τους τρεις παράγοντες που θα επηρέαζαν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, ενώ πάνω από το ένα τρίτο (35%) ανέφερε την ασφάλεια.
Αν και η κυβέρνηση Macron κάνει τα πάντα για να εμφανιστεί ως σκληρή απέναντι στο έγκλημα, η δημοσκόπηση της Odoxa έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων κρίνει τη δράση του κράτους σε θέματα ασφάλειας ως «ανεπαρκή».
Οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές εκτιμούν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) θα λάβει πάνω από το 30% των ψήφων τον επόμενο μήνα, με τη λίστα της Αναγέννησης του Macron να έχει κολλήσει γύρω στο 16% και να κινδυνεύει να ξεπεραστεί από την κεντροαριστερή, υποστηριζόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, λίστα των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η ακροδεξιά έχει να κερδίσει τα περισσότερα όταν τα θέματα ασφάλειας τίθενται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης», δήλωσε ο Christian Mouhanna, Γάλλος κοινωνιολόγος του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην ασφάλεια.
Το 2002, εξήγησε ο Mouhanna, η εκστρατεία του RN επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εγκληματικότητα και την ανασφάλεια, τα οποία είχαν αμαυρώσει την εκστρατεία του απερχόμενου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Lionel Jospin.
Ακόμη και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της θητείας του Jospin δεν βοήθησαν πολύ.
Δύο ημέρες πριν από αυτή την ψηφοφορία – κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σιωπής κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να αναστείλουν τις εκστρατείες τους και τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να συζητήσουν εκλογικά θέματα – ένας 72χρονος συνταξιούχος έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού στο σπίτι του.
Η σοκαριστική φύση του περιστατικού και η έντονη κάλυψη που ακολούθησε έκαναν την ασφάλεια βασικό θέμα λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Θεωρήθηκε ότι συνδέεται με τη δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Jean-Marie Le Pen.
Εικόνες βίας είναι ευρέως διαδεδομένες στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο, αρχής γενομένης από τις συγκρούσεις σε όλη τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, όταν ένας 17χρονος πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό.
Τον περασμένο μήνα, ένας 15χρονος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε ένα προάστιο του Παρισιού, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από τέσσερις νεαρούς άνδρες ηλικίας 17 έως 20 ετών.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας 22χρονος σκοτώθηκε, ο οποίος φέρεται να δολοφονήθηκε από δύο εφήβους που του είχαν στήσει ενέδρα αφού τον παρέσυραν μέσω μιας ιστοσελίδας γνωριμιών.
Ενώ η άποψη ότι η Γαλλία μετατρέπεται σε μια πιο βίαιη κοινωνία αμφισβητείται από τους ερευνητές, αυτό δεν θα είναι απαραίτητα αρκετό για να σώσει την εκστρατεία του Macron.
«Η ανησυχία για την ασφάλεια συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε ο Lestrohan, από τους δημοσκόπους Odoxa.
«Είναι πάντα ισχυρή, αλλά κορυφώνεται όταν ένα γεγονός προκαλεί εθνική συγκίνηση».

www.bankingnews.gr

loading...