Βόμβα Orban κλυδωνίζει τη Δύση: Με το ένα πόδι εκτός του ΝΑΤΟ η Ουγγαρία – «Αλλάζει η θέση μας στο στρατιωτικό σκέλος»

«Τώρα επινοήσαμε ένας νέος όρο για να περιγράψει τη θέση της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, ονομάζεται μη συμμετοχή. Δεν συμμετέχουμε τώρα», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αποκάλυψε ότι η χώρα του προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι η Βουδαπέστη δεν θα κληθεί να εμπλακεί σε επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Τώρα επινοήσαμε ένας νέο όρο για να περιγράψει τη θέση της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, ονομάζεται μη συμμετοχή. Δεν συμμετέχουμε τώρα», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε συνέντευξή του στο Kossuth Radio, σύμφωνα με δημοσίευμα του ουγγρικού δικτύου Telex.
«Υπάρχει ο όρος opt-out… Εάν ήμασταν opt-out, η συμμετοχή μας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, η θέση μας, θα άλλαζε», φέρεται να προανήγγειλε ο Orbán.
Μάλιστα, ο Ούγγρος ηγέτης πήγε ένα βήμα παρακάτω και γνωστοποίησε ότι το νομικό τμήμα του Ουγγρικού ΥΠΕΞ εργάζονται για το πώς η Ουγγαρία μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά να μην συμμετέχει στη δράση της συμμαχίας εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση.
«Δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε πολέμους εκτός της επικράτειάς του, με χώρες εκτός ΝΑΤΟ», φέρεται να διευκρίνισε ο Orban.

«Πόσα όπλα ακόμα θα στείλουμε στην Ουκρανία»;

Ο Orban υποστήριξε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά δυνατοί για να νικήσουν τους Ουκρανούς με μία κίνηση, θα είχαν ηττηθεί, αλλά δεν είναι αυτό που βλέπουμε», εξήγησε.
Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα φεν είναι ότι δεν μπορεί, αλλά κυρίως ότι η Ρωσία δεν θέλει να επιτεθεί στη Δύση.
«Η δύναμη του ΝΑΤΟ δεν είναι συγκρίσιμη με της Ουκρανίας. Είναι εκατό φορές, ίσως και χίλιες, οπότε δεν νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Ρωσία, η οποία δεν μπορεί καν να αντιμετωπίσει την Ουκρανία, θα ερχόταν ξαφνικά και θα αντιμετώπιζε το σύνολο του δυτικού κόσμου», φέρεται να ισχυρίστηκε στη συνέντευξη.
Από την ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η επίμονη απροθυμία της Ουγγαρίας να υποστηρίξει την Ουκρανία έχει επιβραδύνει αρκετές αποφάσεις της ΕΕ για τη στήριξη του Κιέβου, καθώς συχνά απαιτούν τη συναίνεση των 27 χωρών του μπλοκ.
Ο Orban τοποθετήθηκε εκ νέου επι τη βάσει αυτής της ουγγρικής θέσης.
«Πόσα ακόμη όπλα θα στείλουμε; Πόσα χρήματα θα στείλουμε;» διερωτήθηκε με νόημα, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις Βρυξέλλες.
«Αυτό δημιουργεί τα πιο σκοτεινά οράματα…», υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη προετοιμάζεται για άμεση πολεμική εμπλοκή»

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον -ίσως περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στην Ουάσιγκτον- είναι ένα είδος προετοιμασίας για μια πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση· μπορούμε με ασφάλεια να το ονομάσουμε: προετοιμασία για πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ηγέτης της Βουδαπέστης εξήρε την καμπάνια επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Βέβαια ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ φοβούνται ότι εάν ο Trump κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ο Orban θα μπορούσε να χαιρετίσει μια πιθανή πρωτοβουλία Trump να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνάπτοντας μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα και παραχωρώντας εδάφη στον Putin.
Απαντώντας στο Politico σχετικά με το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της σχέσης Ουγγαρίας – ΝΑΤΟ ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε:
«Δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των στενών δεσμών του Orban με τον Trump και τον Putin. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο ΥΠΕΞ Szijjártó στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα».
Πάντως, τον Ιούλιο, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, γεγονός που δίνει στη Βουδαπέστη σαφείς δυνατότητες επιρροής της ημερήσιας διάταξης των Βρυξελλών.

Politico_Orban_Nato.JPG

www.bankingnews.gr

loading...