ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

 

Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

[email protected]

Αφορμή του πολέμου, κατά την ρομαντική και εξωραϊσμένη άποψη του ποιητή, υπήρξε η αρπαγή της Ωραίας Ελένης. Οι Έλληνες τιμωροί της ασέβειας που διεπράχθη εις βάρος τους, εξεστράτευσαν στην Τροία, για να φέρουν πίσω στην πατρίδα το απαχθέν κάλλος.

Τα πραγματικά αίτια όμως, που ώθησαν τους Έλληνες στην υπερπόντια αυτή εκστρατεία είναι καθαρώς πολιτικά οικονομικά και στρατηγικά. Η βορειοδυτική γωνιά της Μικράς Ασίας, από τον Ελλήσποντο μέχρι την άκρη του Λεκτού  και του Αδραμυττηνού κόλπου κατοικείτο από τους Τρώες και τους Δαρδάνους. Η γεωγραφική θέση της Τροίας στο στρατηγικότερο σημείο του βορειοανατολικού δρόμου, επέτρεπε την ελευθέρα επικοινωνία ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Ο Κεράτιος Κόλπος καθώς ανοίγεται δυτικά της πύλης του Βοσπόρου, αποτελεί ιδανικό φυσικό λιμάνι, το οποίο προσφέρει δυνατότητες ελλιμενισμού εκατοντάδων πλοίων και οι κόρφοι του είναι κατάλληλοι να δεχθούν ναυπηγεία και ναυστάθμους. Παράλληλα αποτελεί εκ της φύσης του οχυρό. Η γεωγραφική αυτή στρατηγική θέση, συνετέλεσε στην αλματώδης ναυτική ανάπτυξη των Τρώων γεγονός που οδήγησε στον οικονομικό ανταγωνισμό τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Κάθε μεγάλη δύναμη θα ήθελε να ελέγχει αυτόν τον γεωγραφικό χώρο

Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Will Durrant (Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού τόμος Β΄ σελίδα 47).

«Η πεδιάδα ήταν αρκετά εύφορος και το έδαφος είχε πολύτιμα μέταλλα προς τα ανατολικά. Αλλά αυτό μόνο δεν εξηγεί τον πλούτο της Τροίας και την επίμονη επίθεση των Ελλήνων. Η πόλη ήταν θαυμασίως τοποθετημένη, ούτως ώστε να εισπράττει διόδια από τα πλοία, που ήθελαν να περάσουν τον Ελλήσποντο, ενώ ευρίσκετο αρκετά μακριά, ώστε να μη μπορεί να προσβληθεί εύκολα από την θάλασσα. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος, και όχι το πρόσωπο της Ελένης».

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (1600 – 146 π.Χ) ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γ.Ε.Σ.

ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΑΙ Ιωάννης Κ. Βολωνάκης εκδ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔ. ΑΕΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΔ. ΓΕΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Μαριάννα Κορομηλά εκδ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ

WILL DURRANT «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΟΣ Β.

 

loading...