Η ζωή και η υγεία δεν είναι προϊόντα προς πώληση

 

 

Το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (Σ.Υ.Δ.Ε.) στηρίζει και συμμετέχει στην 24ώρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΕΙΝΑΠ στις 17 Απριλίου.

Σε μια κοινωνία όπου τα πάντα καταρρέουν δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές. Οι ζωές και η αξιοπρέπεια δεν εξασφαλίζονται με «pass», ούτε με «αυξήσεις ψίχουλα». Το ράλι ακρίβειας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο, με τις ανατιμήσεις «φωτιά» σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα να προκαλούν ζάλη, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους πολίτες σε συνθήκες διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας. Στοιχεία της Eurostat αναφέρουν την Ελλάδα 5η στην ταχύτερη αύξηση τιμών μόνο για το μήνα Μάρτιο, ενώ στην κατάταξη βάση το ωρομίσθιο, η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση έχοντας ένα από τα χαμηλότερα ωρομίσθια στην Ε.Ε.

Η «εργασιακή ομηρία» των ελαστικών σχέσεων εργασίας με ολιγόμηνες συμβάσεις δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της ανεργίας και της χρόνιας υποστελέχωσης των μνημονιακών πολιτικών. Αντιθέτως οι εργαζόμενοι καθίστανται δέσμιοι μιας πολιτικής που μέσα από την εργασιακή ανασφάλεια επιχειρεί να εξασφαλίσει «πειθήνιους» εργαζόμενους. Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός είναι πλέον το νέο εργασιακό περιβάλλον με το οποίο καλούνται να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι. Αυθαίρετες διώξεις και φρονηματικοί παραδειγματισμοί, όπως το επαίσχυντο μέτρο των αναστολών εργασίας για τους υγειονομικούς και η συνδικαλιστική δίωξη – απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, παγιώνονται ως πρακτικές στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που οι κυβερνώντες επιδιώκουν να επιβάλλουν.

Η συστηματική απαξίωση και διάλυση του ΕΣΥ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως τίποτα δημόσιο και δωρεάν δεν θα απομείνει στη χώρα. Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό εξωθούνται συστηματικά σε παραίτηση λόγω των πενιχρών μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων και των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Η αντιμετώπισή τους ως «περιοδεύοντας θίασος» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με σκοπό την κάλυψη κενών για τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει προσλήψεις ΕΧΘΕΣ δεν αποτελεί λύση, αλλά ντροπή! Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία με «αναρτημένο τιμοκατάλογο», αποτελεί πρακτική εμπορικής συναλλαγής βασισμένη στη λογική «κόστος – όφελος». Η υγεία ως εμπορεύσιμο προϊόν επισημοποιεί με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τη διάκριση των πολιτών σε «έχοντες» και «αναξιοπαθούντες», με τους πρώτους να εξασφαλίζουν πρόσβαση έναντι αμοιβής και τους δεύτερους να αργοπεθαίνουν στις «λίστες της ντροπής» ενός συστήματος υγείας που οι ίδιοι έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου διεκδικούμε αξιοπρέπεια και σεβασμό. Διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ με καθολική και ουσιαστική ενίσχυση έναντι εγκατάλειψης. Αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Η ζωή και η υγεία μας δεν είναι προϊόντα προς πώληση.

 

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας

loading...