Ένα άρθρο χιλίων λέξεων για τη Γάζα

 

Μπορεί να γραφτεί ένα άρθρο 1000 λέξεων για την Γάζα, χωρίς να γραφτεί ούτε μία λέξη;

Μπορεί.
Μπορεί, καθώς μέσα από αυτήν την εικόνα – επομένως περιττεύουν οι 1000 λέξεις – απεικονίζεται το “όλον” στην Γάζα.
Το «όλον» πλην ίσως του προλόγου και της αφορμής που δόθηκε στις 7/10/2023.

ΥΓ : Πριν στείλω για δημοσίευση το παραπάνω σχόλιο – «άρθρο» δίχως (1000) λέξεις, έχοντας το σκίτσο σαν ερέθισμα, αναρωτιόμουνα αν τήρησα τις δέουσες ισορροπίες σε ένα τόσο «λεπτό» θέμα – ως είθισται παντοιοτρόπως να υπενθυμίζεται με κάθε ευκαιρία – οι οποίες δεν θα με έκαναν να αισθανθώ παρόμοιες με τις εκ Γερμανίας «Betätigungsverbot» (απαγόρευση δραστηριότητας) συνθήκες αλλά θα επέτρεπαν να αισθανθώ πως εδώ στην Πόλη  προαιώνιας Δημοκρατίας -παρακαλώ βλ. στίχους του τραγουδιού- πως ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έχει κάποια διακριτά, ποιοτικά σημεία αναφοράς.

Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο αλλά και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Την κρίσιμη στιγμή, την κρισιμότερη του έργου εμφανίζεται ο από μηχανής Θεός, το αντίδοτο στις ανησυχίες και τις αμφιβολίες.
Ο τίτλος του: «Γάζα και High Politics».

Το κείμενο – ανάρτηση:
«Τις στρατηγικές αναλύσεις λίγο πολύ τις γνωρίζουμε. Και το πρόβλημα είναι εξόχως σύνθετο. Ωστόσο, η ανοχή στις πρακτικές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα δεν τιμάει τη Δύση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., περιέγραψε τη Γάζα ως «ένα νεκροταφείο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επίσης ένα νεκροταφείο για πολλές από τις πιο σημαντικές αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου”.

Η soft power της Ε.Ε. αποδεικνύεται υπερβολικά soft και, από ηθική άποψη, καθόλου power. Τι άλλο περιμένουν να συμβεί, τι άλλο να δουν, πόση ακόμη καταστροφική δράση μπορεί να γίνει ανεκτή;  Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκφραση οργής, βίαιης οργής, είναι politics, και μάλιστα high politics, αγαπητά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»
Ο από μηχανής Θεός: Μνημονεύεται εδώ κι εδώΚαι είναι πέραν πάσης υποψίας.
Ακούει κανείς;

Ανάρτηση από το Facebook

Μιχάλης Κονιόρδος*

*Αφυπηρετήσας καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

loading...