Αγνωστες πτυχες του Αγώνα. ΜΙΚΡΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΤΟΥ 1821.

(Αρκετοί με αστεία ονόματα σύμφωνα με τη θυμοσοφία της εποχής).
Όλοι γνωρίζουμε τον Ανδρούτσο, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά.
Όλοι ξέρουμε τον Παπαφλέσσα, τον Πλαπούτα, τον Δυοβουνιώτη. Όμως στην επανάσταση του 1821, υπήρξαν και μικροκαπετάνιοι που δε γνωρίζει κανείς σήμερα.
Ήταν αρχηγοί μικρών αποσπασμάτων, αλλά πολέμησαν γενναία σε διάφορες περιοχές και περιστάσεις και αρκετοί έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη. Ορισμένοι είχαν και αστεία ονόματα.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν σήμερα κάποιους από αυτούς…
Καπετάν Αγουρίδας.
Τον βρίσκουμε να λαμβάνει διαταγή στις 28 Φεβρουαρίου 1825, να συγκεντρώσει 100 στρατιώτες και να προσκολληθεί στον Γκούρα για την ‘’Κακοδυσσέως επιχείρηση.
Καπετάν Νυκτερίδας.
Με τη διαταγή 7152,στις 8 Μαϊου 1825, διατάζεται να συγκεντρώσει 50 άντρες και να προσκολληθεί στον Νάκο Πανουριά.
Δυστυχώς δύο μήνες αργότερα από το έγγραφο, 60 μαθαίνουμε ότι ο καπετάν Νυκτερίδας, έχασε τη ζωή του σε μάχη με τους Τούρκους στα Σάλωνα.
Καπετάν Φάβας.
Στις 9 Μαϊου 1825,διατάζεται να πάρει τους υπό την οδηγία του στρατιώτες και να εκστρατεύσει μαζί με τον Γεώργιο Δράκο στα Σάλωνα.
Καπετάν Νεφέλης.
Από έγγραφο 3942, μαθαίνουμε ότι χρημάτισε με τους άντρες του πολιτάρχης Λοιδορικίου για πεντέμισι μήνες.
Καπετάν Δράμαλης.
Δεν είναι φυσικά ο γνωστός πασάς Δράμαλης, αλλά Έλληνας μικροκαπετάνιος επικεφαλής 45 ανδρών από αίτησή του προς τη Διοίκηση στις 15 Δεκεμβρίου 1824
Καπετάν Κολόνιας.
Πολέμησε στην Κασσάνδρα, στην Εύβοια, έχασε στον αγώνα δύο γιους καθώς και έναν αδελφό, όπως διαβάζουμε σε έγγραφο του υπουργού πολέμου προς το εκτελεστικό στις 10 Μαϊου 1825.
Έχουμε επίσης Καπετάν Εκλεκτό, Καπετάν Κιβωτό,Καπετάν Ακρίδα, Καπετάν Παρδάλη, καπετάν Σφήκα, καπετάν Φαρφαλιά, καπετάν Φαταούλα, καπετάν Λελούδα, καπετάν Θανάση Καραϊσκάκη (αξιωματικός του Ανδρέα Ίσκου), Καπετάν Βυζάντιο, και άλλους…

loading...