Οι διωγμοί των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών

Πραγματικά δεν έχουν τέλος οι διωγμοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως άλλωστε και των ελευθέρων επαγγελματιών, από την κυβέρνηση. Μετά λοιπόν από τον απαράδεκτο κεφαλικό φόρο οθωμανικού τύπου που τους επέβαλλε, πέραν κάθε λογικής, με τα τεκμήρια υποχρεωτικού κέρδους (!), τώρα τους υποχρεώνει να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές και με την εφορία – ενώ δεν θα μπορούν να δέχονται πιστωτικές κάρτες, χωρίς την αυτόματη έκδοση τιμολογίων.
Εκτός του ότι τώρα πρόκειται για μία υποχρέωση που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη, ενώ η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί η ίδια ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει πουθενά ένα κατάλληλο λογισμικό – αφού η έκδοση παραστατικού και η πληρωμή μέσω POS είναι άσχετες διαδικασίες μεταξύ τους, οπότε λογικά τα υφιστάμενα POS δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Μόλις στις 20 Φεβρουαρίου δε, 9 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, αναβαθμίσθηκαν τα MyDATA της εφορίας – ενώ, επειδή με το νέο σύστημα, δεν θα είναι δυνατόν να πληρώσεις με POS και να εκδοθεί αυτόματα τιμολόγιο, αντί για απόδειξη λιανικής, οπότε αναγκαστικά θα εκδίδεται απόδειξη, θα ακυρώνεται και μετά θα εκδίδεται τιμολόγιο!
Ακόμη χειρότερα, παρά το ότι ολόκληρο το σύστημα δεν είναι πουθενά στον κόσμο δοκιμασμένο, ούτε προφανώς στην Ελλάδα, ο νόμος που ψηφίζεται αύριο θα επιβάλλει εξοντωτικές ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται – τεκμηριώνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει πράγματι το κλείσιμο και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων, απέναντι στις οποίες τρέφει, όπως φαίνεται, μεγάλο μίσος.
Τέλος, όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που σημειώνεται ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση της αγοράς, σε λίγους και ισχυρούς – παρά την ήδη ολιγοπωλιακή της δομή που επιτρέπει την αισχροκέρδεια, όπως διαπιστώνεται άλλωστε από τον πρωταθλητισμό της Ελλάδας στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, στις χρεώσεις των τραπεζών κοκ.
Ο ισχυρισμός πάντως ότι έτσι θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή, είναι αίολος – αφού λόγω αυτών των προβλημάτων, των εξοντωτικών ποινών και της ηλεκτρονικής πλέον γραφειοκρατίας που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, είναι προφανές ότι θα αποφεύγεται σαν το διάβολο η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών – πως θα επιλέγονται εύλογα τα μετρητά. Δεν πρόκειται αλήθεια για τον ορισμό της ασχετοσύνης και της ανοησίας;

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...