Η πλειονότητα των Ισραηλινών θέλει διευρυμένο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ:

Η απερίσκεπτη προσπάθεια ΗΠΑ-Ισραήλ να μετακινήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά της κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε έναν πλήρη πόλεμο, τον οποίο ούτε το Τελ Αβίβ ούτε η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να ελπίζουν να διαχειριστούν. Και επιλέγουν αυτόν τον αγώνα καθώς πλησιάζει ο ιερός μουσουλμανικός μήνας του Ραμαζανιού.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Οι αυξανόμενες απειλές του Τελ Αβίβ να καταστρέψει τη Βηρυτό όπως έκανε στη Γάζα, σε συνδυασμό με  την αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη του Ισραήλ  για επιθετική στρατιωτική δράση κατά του Λιβάνου, έχουν εκτοξεύσει τις εντάσεις στο βόρειο μέτωπο της μάχης τις τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον, το επισφαλές παιχνίδι που παίζεται στην Ουάσιγκτον –που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να εμποδίσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να εξαπολύσουν επίθεση στη Ράφα και να ξεριζώσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους από το τελευταίο τους καταφύγιο στα αιγυπτιακά σύνορα– οδηγεί τον πόλεμο σε ασταθή κατάσταση. επικίνδυνο χείλος.

Η προσθήκη καυσίμου σε αυτό το ήδη εμπρηστικό μείγμα είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες. Πρώτον, τα στοχευμένα πλήγματα του Ισραήλ σε Λιβανέζους αμάχους, που αποτελούν παράδειγμα των πρόσφατων επιθέσεων στη  Nabatiyeh και στο Al-Sowanah, προκάλεσαν την αυστηρή απάντηση του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, ο οποίος υποσχέθηκε αντίποινα,  δηλώνοντας ότι «η τιμή του αίματος των πολιτών θα είναι αίμα. ”

Δεύτερος είναι ο μήνας του Ραμαζανιού που πλησιάζει, μια ιερή περίοδος που παρατηρείται από εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, που προσθέτει μια διακρατική διάσταση σε αυτές τις εξελίξεις. Οι νηστικοί μουσουλμάνοι από την Ινδονησία μέχρι το Μαρόκο θα απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο με την αδράνεια της Ουάσιγκτον για την πρόληψη της γενοκτονίας και τον εκτοπισμό πάνω από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα της  πείνας .

Οι κλιμακώσεις θα οδηγήσουν σε έξοδο   Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι πιέζουν το Ισραήλ να μετριάσει τις απώλειες, η ανελέητη επίθεση είχε ως αποτέλεσμα έναν φρικτό  καθημερινό αριθμό θανάτων  περίπου 300, με σχεδόν 29.000 ζωές να χάνονται και πάνω από το  60% των  σπιτιών και των υποδομών να αποδεκατίζονται.

Όταν ο Νασράλα δήλωσε ότι «για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, η κύρια ευθύνη πέφτει στον [πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν, [τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι] Μπλίνκεν και [τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ] Όστιν». Τα λόγια του είχαν βαθιά απήχηση –όχι μόνο στον ισλαμικό κόσμο αλλά με εκατομμύρια παγκοσμίως– ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος με την ανακοπή της εισροής αμερικανικών όπλων στον ισραηλινό στρατό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει λάβει πολλαπλές προειδοποιήσεις από διπλωμάτες στην περιοχή για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την Ουάσιγκτον για τη συνενοχή της στη γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ. Παρά τις προσπάθειές της να προσαρμόσει τη στάση της και να τονίσει την ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων, η περιφερειακή αντίδραση απειλεί να υπονομεύσει την αμερικανική διπλωματία, να διαλύσει τις αραβικές συμφωνίες ομαλοποίησης με το Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τα  επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία.

Μιλώντας στο  πηγές προσκείμενες στον Άξονα της Αντίστασης στον Λίβανο είπαν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο έχει τη δυνατότητα για μια καταστροφική κλιμάκωση, ιδιαίτερα εάν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επιθετικότητα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και προωθήσει τα σχέδιά του να εκτοπίσει Παλαιστίνιους από τη Ράφα.   Επιπλέον, η δυσαρέσκεια μεταξύ των Ισραηλινών εποίκων που εκτοπίστηκαν από τις επιχειρήσεις αντίστασης του Λιβάνου κατά μήκος των βόρειων συνόρων εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, με αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ να σκέφτονται δραστικά μέτρα  για να εξασφαλίσουν την ηρεμία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής στρατιωτικής δράσης – μια προεπισκόπηση της οποίας οι νότιοι Λιβανέζοι άμαχοι είδαν πρόσφατα.

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των εποίκων του Βορρά αυξάνεται καθώς παλεύουν με τη νέα δυναμική της ασφάλειας στον απόηχο της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εκτείνοντας πάνω από 100 χιλιόμετρα από τη Naqoura έως τις φάρμες Shebaa και διεισδύοντας σε βάθος 5 έως 10 χιλιόμετρα, αυτή η συνοριακή λωρίδα έχει δει τον εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών εποίκων.

Το Ισραήλ θέλει την εκκαθάριση της Χεζμπολάχ από τα σύνορά του παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αποκατασταθεί η «ηρεμία» στα βόρεια σύνορα – συμπεριλαμβανομένης της  δέσμευσης του υπουργού Ενέργειας Έλι Κοέν ότι «αν αυτή η απειλή δεν εξαλειφθεί διπλωματικά, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση» – η κατάσταση παραμένει γεμάτη.

Δημοσκόπηση της εβραϊκής εφημερίδας  Maariv  έδειξε ότι  το 71 τοις εκατό των Ισραηλινών πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου για να κρατήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της δήλωσης του Νασράλα στις 13 Φεβρουαρίου, όταν επέμεινε ότι οι έποικοι που φεύγουν από το βορρά «δεν θα επιστρέψουν» και ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει «να προετοιμάσουν καταφύγια, ξενοδοχεία, σχολεία και σκηνές για  δύο εκατομμύρια ανθρώπους ».

Σε δύο διαδοχικές ομιλίες, ο Νασράλα τόνισε ότι «μόνο η διακοπή του πολέμου στη Γάζα θα σταματήσει το μέτωπο του Λιβάνου». Και υπενθύμισε στους Ισραηλινούς ότι από το 1982 θα απαντούσαν στρατιωτικά όταν μια απλή λιβανέζικη σφαίρα ή πύραυλος Katyusha χτυπούσε τις περιοχές του, αλλά τώρα – παρά τις  περισσότερες από 2000  ρουκέτες της αντίστασης εναντίον κρίσιμων ισραηλινών στόχων – το Τελ Αβίβ δεν μπόρεσε να κλιμακωθεί σε πόλεμος πλήρους κλίμακας.  Μια πολιτική πηγή του Λιβάνου ενημερώνει  τη διπλή στρατηγική του Ισραήλ στο The  Times of Israel: ενώ ασκεί στρατιωτική πίεση μέσω άμεσων επιδρομών στο νότιο Λίβανο για να ενσταλάξει φόβο, το κράτος κατοχής εναποθέτει επίσης ελπίδες σε δυτικές διπλωματικές προσεγγίσεις στη Βηρυτό. Στόχος τους;

Να εξαναγκάσει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ, όχι μόνο από τα σύνορα, αλλά και από περιοχές πέρα από τον ποταμό Λιτάνι.  Η Χεζμπολάχ δεν θα υποχωρήσει από την πίεση της Δύσης

Ο Νασράλα εξιστόρησε ένα αφηγηματικό ανέκδοτο από συζητήσεις με δυτικούς απεσταλμένους – όλες επικεντρώθηκαν μεμονωμένα στον στόχο της ώθησης της Χεζμπολάχ βόρεια του Λιτάνι. Αντιμέτωπος με αυτήν την επίθεση παράλογων απαιτήσεων, ένας Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ειρωνικά: «Είναι ευκολότερο να μεταφέρεις το ποτάμι στα σύνορα παρά να σπρώξεις τη Χεζμπολάχ βόρεια από αυτό».   Εν ολίγοις, ακόμη και οι φιλοδυτικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου κατανοούν την αδυναμία αυτής της φιλοδοξίας.

Η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής διπλωμάτη ενέργειας των ΗΠΑ Amos Hochstein απλώς επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζει η Χεζμπολάχ: στόχος της Ουάσιγκτον  δεν είναι να τερματίσει τη σύγκρουση αλλά να τη διαχειριστεί .

Οι εμπλοκές της Δύσης με τη Βηρυτό, σύμφωνα με την πολιτική πηγή, δεν είναι κάτι περισσότερο από τη μετάδοση μηνυμάτων, μεταφέροντας κυρίως τις απαιτήσεις και τις απειλές του Ισραήλ αντί να διευκολύνουν την πραγματική διαμεσολάβηση. Αυτή η έλλειψη σοβαρότητας στην αντιμετώπιση της σοβαρότητας της κατάστασης στο νότιο Λίβανο δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Najib Mikati, γνωστός για την ήρεμη συμπεριφορά του, εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτή την επιφανειακή προσέγγιση,  δηλώνοντας στις 12 Ιανουαρίου:

Ενημερώσαμε όλους τους διεθνείς αντιπροσώπους που επισκέφθηκαν τον Λίβανο ότι το να μιλάμε για εκεχειρία μόνο στον Λίβανο είναι παράλογο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό στη Γάζα, παράλληλα με μια σοβαρή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.  Στο πλαίσιο αυτό, μια άλλη πολιτική πηγή αποκαλύπτει το περιεχόμενο ενός εγγράφου που παρουσίασε η Γαλλία σε Λιβανέζους αξιωματούχους, το οποίο προτείνει κατάπαυση του πυρός στα σύνορα και τη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης που θα αποτελείται από αντιπροσώπους ΗΠΑ και Γαλλίας μαζί με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αντιπροσώπους.

Ωστόσο, περιγράφει επίσης μια διαδικασία τριών σταδίων: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των αντιστασιακών και των στρατιωτικών τους μέσων 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων και επακόλουθες διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας χωρίς αντίσταση.  Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη επιλογή

Ο Νασράλα δέχεται τέτοιες προτάσεις με λίγο αλάτι, τονίζοντας αντ’ αυτού ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να επικεντρώνονται στη βασική αρχή της απελευθέρωσης του λιβανικού εδάφους που αυτή τη στιγμή κατέχεται από το Ισραήλ. Η απάντηση της Χεζμπολάχ σε τέτοιες διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι αναμενόμενη. Γιατί να παραχωρήσει οτιδήποτε όταν προκαλεί στον εχθρό του άνευ προηγουμένου πόνο και συντονίζει, για πρώτη φορά, τις στρατιωτικές του προσπάθειες με πολλαπλά μέτωπα μάχης αντίστασης στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, του Λιβάνου, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ;  Πηγές κοντά στην αντίσταση λένε ότι  οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν σκόπιμα τη Βηρυτό έκαναν τον Nasrallah να συμπεράνει ότι η πρόσφατη στόχευση αμάχων στο Nabatiyeh, Sowanah και Adshit από το Τελ Αβίβ «ήταν σκόπιμη και όχι λάθος».

Επιπλέον, είναι μια ισραηλινή απόπειρα να παραβιάσει τους κανόνες εμπλοκής που ισχύουν από το 1992, οι οποίοι αν δεν τηρηθούν, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το στρατιωτικό παιχνίδι για το Ισραήλ – εις βάρος του, όπως και του Λιβάνου. Για αρχή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί μια ισχυρή απάντηση στην πρώτη γραμμή, στοχεύοντας απευθείας τον εχθρό αντί «στοχεύοντας τοποθεσίες, κατασκοπευτικές συσκευές και οχήματα».

Ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο  The Cradle  αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες κρίσιμες επιλογές τις επόμενες δύο εβδομάδες, όχι μόνο καθώς πλησιάζει ο μήνας του Ραμαζανιού, αλλά και επειδή το Τελ Αβίβ έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της στρατιωτικής «αναλογικότητας στοχεύοντας Λιβανέζους αμάχους και καλώντας την κλιμάκωση.

Η πιο επικίνδυνη κίνησή τους μπορεί να είναι να εξαπολύσει το Ισραήλ έναν πόλεμο στον Λίβανο –και συγκεκριμένα στη Χεζμπολάχ– που θα ωθήσει τον Άξονα της Αντίστασης να αναβαθμίσει τις στρατηγικές του σε όλη την περιοχή.

Αυτή η επαναβαθμονόμηση θα μπορούσε να εκδηλωθεί μέσω πολλών τρόπων: εντατικοποίηση και ανθεκτικότητα της λιβανέζικης αντίστασης, διάρρηξη της  εύθραυστης εκεχειρίας  από την Kataib Hezbollah και τους ιρακινούς αντιστασιακούς συμμάχους της για να χτυπήσουν ευρύτερους στόχους των ΗΠΑ, η Συρία να αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο, προσαρμογές στην κατεύθυνση και την ισχύ του  πυραύλου της Υεμένης επιθέσεις και επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών  (πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν) και μετατοπίσεις στα κέντρα ισχύος του Ιράν προς την εύνοια της αντιπαράθεσης – κάτι που θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από την περιφερειακή του προσέγγιση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.   Τέτοιες μετατοπίσεις θα μπορούσαν να συμβούν εάν το βλέμμα του Νετανιάχου και του Μπάιντεν στραφεί σταθερά προς τον Βορρά.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα  που διεξήχθη  από το  Maariv , το 71 τοις εκατό των Ισραηλινών υποστηρίζει την άμεση έναρξη εκτεταμένων ενεργειών για την απώθηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Το δώδεκα τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε σε στρατιωτική δράση, ενώ το 17 τοις εκατό δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν πρέπει να αναληφθεί τέτοια δράση.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξάγουν έναν περιορισμένο πόλεμο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023, την ημέρα μετά την επίθεση της Παλαιστινιακής αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς.

Όμως ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανικής ομάδας αντίστασης έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις 14 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα εκτεταμένο κύμα επιθέσεων. Τουλάχιστον δέκα  σκοτώθηκαν  – ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά – και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια.

Ο Maariv  πρόσθεσε ότι αφού το Ισραήλ σκότωσε την οικογένεια, ο ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ Χουσεΐν Φαντλάλα είπε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα για αυτά τα εγκλήματα».

Στις 15 Φεβρουαρίου, αρκετοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν  από τον Λίβανο  προς ισραηλινές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Meron και του αρχηγείου διοίκησης του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Safad, ανέφεραν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Ένας πύραυλος έπληξε απευθείας τη βόρεια τοποθεσία διοίκησης.

“Πολλές εκτοξεύσεις εντοπίστηκαν περνώντας από τον Λίβανο στις περιοχές Netua, Manara και σε βάση των IDF στο βόρειο Ισραήλ”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Ως αποτέλεσμα των εκτοξεύσεων, ένας στρατιώτης του IDF σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι στρατιώτες του IDF τραυματίστηκαν». Ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Χάιφα λόγω θραυσμάτων στο κρανίο,  ανέφεραν οι Times of Israel  .

Το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ Nabil Kauk είπε επίσης: “Η νίκη του Ισραήλ στο έδαφος είναι ο μόνος τρόπος για να το αναγκάσουμε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. Κατανοεί ότι οι πύραυλοι και τα UAV μας είναι ικανά να πλήξουν όλους τους οικισμούς, τα αεροδρόμια και τις στρατηγικές εγκαταστάσεις. Εμείς θα απαντήσει γρήγορα και δυναμικά σε οποιαδήποτε κλιμάκωση με κλιμάκωση, εκτόπιση με μετατόπιση και καταστροφή με καταστροφή».

Αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant συγκάλεσε την ανώτατη επιτροπή ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, η οποία πραγματοποίησε μια άσκηση για να δοκιμάσει την ετοιμότητα του εσωτερικού μετώπου σε ένα σενάριο πολέμου στο βορρά. Αυτό περιλάμβανε την πιθανότητα δυσκολιών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας, στη μεταφορά τροφίμων και στην εκκένωση των θυμάτων στα νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατός παραλίγο να εξαπολύσει έναν προληπτικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αυτό ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή,  επιβεβαίωσε μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ  στο AP τον Ιανουάριο.

Διαβάστε την συνέχεια στο ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής-Παιδείας Mytilenepress : Η πλειονότητα των Ισραηλινών θέλει διευρυμένο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ

loading...