Αυτή είναι αποτυχία! Οι Φαρισαίοι και οι υποκριτές σήμερα

Από την Δυτική Φθιώτιδα και το γραφικό χωριό Δίκαστρο ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, έστειλε μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες με αφορμή την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Είπε μεταξύ άλλων, βλέπουμε τον Φαρισαίο να χειροκροτάει χωρίς τσίπα τον εαυτό του, αλλά δεν ξέρει ότι ο Υψών εαυτό, ταπεινωθήσεται.
Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στο δικαίωμά του και ταυτίζει το δικαίωμα και την επιθυμία του, χωρίς να σκεφτεί ότι πολλές φορές ένα, κατά την κρίση μας δικαίωμά μας, μπορεί να είναι όχι απλώς αμαρτία και αποτυχία, αλλά μπορεί να είναι καταστροφή για μας τους ίδιους και για την κοινωνία ολόκληρη.

Μέσα από το Τριώδιο βγαίνει πολλή ελπίδα, πολλή αισιοδοξία. Το Τριώδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαρκής φανέρωση της αγάπης του Θεού στους αμαρτωλούς, στους πεσμένους, στους ασθενείς, στους απελπισμένους, στους απογοητευμένους, αδικημένους. Είναι η ελπίδα των ταπεινών, γι αυτό και έτσι κλείνει σήμερα το Ευαγγέλιο ότι πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται και πας ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται και επίσης οι έσχατοι έσσονται πρώτοι. Αυτό είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου, μήνυμα ελπίδας αισιοδοξίας και ζωής». «Ακάθαρτος πάς άνθρωπος υψηλοκάρδιος» θα μας πει το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης των Παροιμιών. Κάθε άνθρωπος, ο οποίος έχει μέσα του, έχει μέσα στην καρδιά την αίσθηση ότι είναι πιο ψηλά από τους άλλους, ότι ανήκει σε μία πνευματική ή ηθική ελίτ, ότι αυτός είναι ο μόνος φωτισμένος, ο υψηλοκάρδιος είναι αυτός, ο οποίος δεν αρκείται μονάχα στην προσωπική του ζωή, γιατί ο καθένας στην προσωπική του ζωή, μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, μπορεί να ζει όπως θέλει αλλά να μη θέλει να το επιβάλλει στη ζωή των άλλων.

loading...