Ο πόλεμος της Γάζας φέρνει την Ινδία πιο κοντά στη Ρωσία

Ινδία και Ρωσία για έναν πολυπολικό κόσμο. Η ηθική κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γάζα.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

« Όταν ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε να έχει γυρίσει μια γωνία στις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας μετά από δύο χρόνια σχοινιού ». Έτσι ξεκινά ένα άρθρο του Mohamed Zeeshan που δημοσιεύτηκε στο The Diplomat στις 3 Ιανουαρίου.

Ινδία και Ρωσία για έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Zeeshan εξηγεί ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ινδία ήταν πολύ προσεκτική στην προσέγγισή της στη Ρωσία, με την οποία είχε στο παρελθόν δημιουργήσει και δημόσιες σχέσεις. Αυτή η προσοχή προήλθε από την ανάγκη να μην αφήσουμε τον κόσμο να αντιληφθεί μια « ευθυγράμμιση με μια απομονωμένη Μόσχα [στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ήταν τόσο απομονωμένη… σημείωμα του συντάκτη] . Πράγματι, οι ετήσιες διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν διακοπεί .

Επιπλέον , η Ινδία επέλεξε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) σχεδόν πέρυσι αντί να φιλοξενήσει τον Πούτιν στο Νέο Δελχί. Απέφυγε επίσης να καλωσορίσει τον Πούτιν στη σύνοδο των ηγετών της G20 που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί (αν και, στην πραγματικότητα, ο Μόντι επέτρεψε στον Πούτιν να παρευρεθεί διαδικτυακά, γεγονός που εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες που, ως απάντηση, έστειλαν μια διακριτική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής).

« Σε όλη αυτή την περίοδο», συνεχίζει ο The Diplomat, «η Ινδία συνέχισε να εισάγει πετρέλαιο και άνθρακα από τη Ρωσία σε άνευ προηγουμένου ποσότητες, αλλά το Νέο Δελχί το έκανε με την εντύπωση –λιγότερο ή λιγότερο σκόπιμα– ότι είχε λίγες στρατηγικές εναλλακτικές στο εμπόριο με τη Μόσχα. Υπήρχαν σπάνια ενθουσιώδεις αναφορές στη Ρωσία ως σύμμαχο της Ινδίας και ο Μόντι είχε μάλιστα δώσει δημόσια διάλεξη στον Πούτιν για το πώς να αποφύγει τον πόλεμο ».

« Αλλά από τότε, ο κόσμος άλλαξε. Με τον τρομερό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η κατάσταση έχει αλλάξει και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ισραηλινή κυβέρνηση σε αυτόν τον πόλεμο έχει αποδυναμώσει την ηθική υπόσταση της Ουάσιγκτον . Αυτό φάνηκε στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνέχισε ο Zeeshan, ο οποίος είδε λίγες χώρες –και εκείνες μικρής γεωπολιτικής σημασίας– να ακολουθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άνευ όρων υποστήριξή τους στο Τελ Αβίβ.

« Η απομόνωση της Ουάσιγκτον στη Γάζα», συνεχίζει ο The Diplomat, «συνέπεσε με πιο δυναμική ρητορική από το Νέο Δελχί ». Αφού απέρριψε την κριτική από δυτικούς παρατηρητές για τη συνάντησή του με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, ο Τζαϊσανκάρ είπε: « Κοιτάξτε στον καθρέφτη και πείτε μου αν συμπεριφέρεστε σαν δημοκρατία ».

Η ατζέντα των διμερών συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας διευρύνθηκε επίσης. Όταν ο Jaishankar επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2022, η εστίαση ήταν στο εμπόριο πετρελαίου, με την Ινδία να σπεύδει να επωφεληθεί από τις μειωμένες τιμές του ρωσικού αργού.

Αυτή τη φορά, υπήρξαν πολλά περισσότερα θέματα που καλύφθηκαν. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Jaishankar συζήτησε την «κατάσταση της πολυμέρειας και την οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Πριν από τη συνάντηση, ο Λαβρόφ είπε ότι οι δύο χώρες θέλουν να «χτίσουν ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα που είναι ανοιχτό και δίκαιο για όλους » .

Η ηθική κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γάζα

Επιπλέον, η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο δυνάμεων: η Μόσχα και το Νέο Δελχί συμφώνησαν στην πραγματικότητα σε μια εταιρική σχέση που θα καταστήσει δυνατή την έναρξη παραγωγής όπλων στην Ινδία. Το Νέο Δελχί, σημειώνει ο συντάκτης, φιλοδοξεί εδώ και καιρό να έχει τη δική του βιομηχανία όπλων και η συμφωνία με τη Ρωσία πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θέτει νέες προκλήσεις για την αγορά όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, σημειώνει το The Diplomat , η Ουάσιγκτον πάντα απέρριπτε τα αιτήματα της Ινδίας να συνάψει παρόμοια συνεργασία μαζί της για διάφορους λόγους. Η συμφωνία με τη Ρωσία καθιστά αυτήν την προοπτική ακόμη πιο αβέβαιη, διότι απλώς αυξάνει τους φόβους για πιθανή μεταφορά αμερικανικής τεχνογνωσίας στη Ρωσία μέσω Ινδίας, φόβους που στο παρελθόν συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό αυτής της πιθανότητας.

Επιπλέον, το The Diplomat υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί λόγω της δολοφονίας ενός Ινδού αντιπάλου εξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες – ενός τρομοκράτη υψηλού επιπέδου σύμφωνα με το Νέο Δελχί – που οι αμερικανικές αρχές το απέδωσαν στον Ινδό μυστικές υπηρεσίες παρά τις αρνήσεις των ενδιαφερομένων.

Όλα αυτά κάνουν τον δημοσιογράφο να φοβάται ότι οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο. Με τη Ρωσία, από την άλλη, συνεχίζει το The Diplomat , « υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για τριβές ». Όπως είπε ο Jaishankar αυτή την εβδομάδα, « οι σχέσεις [με τη Ρωσία] ήταν πάντα καρποφόρες για την Ινδία ».

« Αυτή η δήλωση, που δείχνει εξαιρετική υποστήριξη [στη Μόσχα] , θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει πριν από ένα χρόνο, όταν η παγκόσμια κοινή γνώμη επικεντρωνόταν στα θύματα στην Ουκρανία και στο ηθικό ερώτημα που τέθηκε από τη μονομερή εισβολή στη Ρωσία. Αλλά με την Ουάσιγκτον να εμπλέκεται τώρα σε μια τρομερή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Ρωσία έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο στρατηγικό χώρο ».

Αυτό που παραμένει ανείπωτο στο άρθρο είναι ότι η Ινδία παρέμεινε στα BRICS όλο αυτό το διάστημα, μια επιλογή εδάφους που υπερβαίνει τις ενδεχόμενες αποστάσεις. Πέρα από τη λεπτομέρεια, το ενδιαφέρον αυτού του άρθρου δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενό του, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ένα μέσο ενημέρωσης που είναι στην πραγματικότητα το επίσημο όργανο προπαγάνδας των κρατών σε σχέση με την Ασία που καταρτίζουν αυτόν τον πίνακα.

Το αποτέλεσμα είναι μια ηχηρή ήττα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία, στο ασιατικό τεταρτημόριο, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη σχέση με την Ινδία, απαραίτητη στο πλαίσιο του περιορισμού της Κίνας και ολόκληρης της στρατηγικής του Ινδο-Ειρηνικού. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε τη σημασία που δόθηκε στην επίσκεψη του Μόντι στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνιο, η οποία θα έπρεπε να είχε αποτελέσει τον νέο και οριστικό ακρογωνιαίο λίθο της νέας συμμαχίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί.

Το νερό έχει κυλήσει κάτω από τις γέφυρες. Εάν η προοπτική που περιγράφει το The Diplomat συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα είναι μια σημαντική ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, αλλά μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

πηγή: Piccole Note

loading...