Η Νότια Αφρική σκοπεύει να μηνύσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για συνενοχή στη γενοκτονία της Γάζας

Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Wikus Van Rensburg εξέφρασε την ανησυχία του ότι η οικονομική υποστήριξη και η υποστήριξη πόρων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ επέτρεψε τη διάπραξη εγκλημάτων κατά του λαού της Γάζας.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Σχεδόν 50 Νοτιοαφρικανοί δικηγόροι, με επικεφαλής τον δικηγόρο Wikus Van Rensburg, ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυριζόμενοι τη συνέργεια τους σε εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu . Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθεί την κατάθεση καταγγελίας από τη Νότια Αφρική για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).

Το Rensburg, η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νομική δράση, στοχεύει στη δίωξη όσων είναι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα στα πολιτικά δικαστήρια, συνεργαζόμενος με επαγγελματίες νομικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξή του στο Anadolu , ο Ρένσμπουργκ τόνισε την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενέργειές τους και εστίασε στις επικείμενες νομικές διαδικασίες κατά της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να απαντήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν », είπε ο Ρένσμπουργκ. « Κανείς δεν λέει σταμάτα, φτάνει πια ».

Αναφέρθηκε στην έλλειψη λογοδοσίας για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τόνισε τη σημασία να δοθεί σε αυτά τα ζητήματα η προσοχή που τους αξίζει.

« Αυτό που συνέβη στο Ιράκ είναι ένα παράδειγμα: κανείς δεν έχει λογοδοτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής, γιατί αυτό το ερώτημα είναι η σημασία που τους αξίζει », σημείωσε.

πηγή: Al Mayadeen

ο Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως την καταγγελία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για «γενοκτονία» εάν το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) καλέσει το Τελ Αβίβ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.

Η Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Caroline Gennez, δήλωσε στο X: «Το Βέλγιο επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του σε αυτήν την καταγγελία που υποβλήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης. Εάν το ICJ ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, η χώρα μας θα το υποστηρίξει πλήρως.

«Η χώρα μας αναλαμβάνει την ευθύνη της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός.

Η Caroline Gennez επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να επιτύχει τον στόχο της διασφάλισης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και σε όλα τα επίπεδα.

Τόνισε επίσης ότι το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, της απρόσκοπτης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, της απελευθέρωσης αιχμαλώτων, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της λύσης των δύο κρατών.

Η Πρετόρια έχει καταθέσει μήνυση κατά του Τελ Αβίβ για το «έγκλημα της γενοκτονίας» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι ενέργειες του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χαρακτηριστεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τον ΟΗΕ, αλλά το Τελ Αβίβ απορρίπτει τις κατηγορίες του, λέγοντας ότι προσπαθεί απλώς να προστατεύσει τους Ισραηλινούς.

Ο απολογισμός του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ανέβηκε το Σάββατο σε « 24.927 νεκρούς και 62.388 τραυματίες ».

Η σύγκρουση έχει επίσης προκαλέσει μαζικές καταστροφές υποδομών, μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και εκτοπισμό άνω του 85% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ή περίπου 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές, τη Γάζα και τον ΟΗΕ.

πηγή: Nouvelle Aub

loading...