Η έμμεση στρατηγική του Ιράν: Καθήλωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορες παγίδες

« Στην πραγματικότητα, η εγκατάλειψη ενός παιχνιδιού που δεν αξίζει τον κόπο είναι αυτό που διακρίνει τη μεγάλη στρατηγική από τη μεγαλειώδη βλακεία ».

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

« Σε κάθε εκστρατεία, η πιο υγιής στρατηγική συνίσταται στην αναβολή της μάχης και η πιο υγιής τακτική είναι η αναβολή της επίθεσης, έως ότου η ηθική εξάρθρωση του αντιπάλου καταστήσει δυνατό το αποφασιστικό χτύπημα ».

” Στρατηγική. Liddell Hart: τα παράδοξα μιας καριέρας »

*

Τώρα είναι η σειρά των Χούτι.

Το πού και πώς θα χτυπήσουν θα καθορίσει την επόμενη κίνηση της Αμερικής. Δεν μπορούν να μην χτυπήσουν, γιατί θα μοιάζει με αδυναμία, άρα θα χτυπήσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν παρά να αντιδράσουν, γιατί αν δεν το κάνουν, θα μοιάζει με αδυναμία.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν. Επομένως, οι επόμενες κινήσεις είναι στην πραγματικότητα μια αναγκαστική επιλογή.

Το Ιράν δεν θα μπει σε κανένα πόλεμο. Αυτή είναι η βάση της στρατηγικής της.

Ο στόχος του Ιράν, ενώ αποφεύγει τον άμεσο πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, είναι να υποστηρίξει τους πολέμους τους με τους πληρεξουσίους του -στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη- όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι η στρατηγική του Σουλεϊμανί, του Ιρανού στρατηγού που δολοφονήθηκε το 2020. Δεν προβλέπει γρήγορες νίκες ή αστραπιαίες κρίσεις – το καθήκον των ιρανών πληρεξούσιων στην περιοχή είναι να παρασύρουν τους εχθρούς του Ιράν σε ατελείωτους πολέμους και εμπόριο μακροπρόθεσμων χτυπημάτων, στα οποία Ο εχθρός παραμένει κολλημένος σαν στην άμμο, χωρίς να επιτύχει κανένα επιχειρησιακό αποτέλεσμα ή χωρίς να επιτύχει κανένα στρατηγικό στόχο.

Αυτή είναι η έννοια της στρατηγικής φθοράς, η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις θεμελιώδεις αρχές της στρατηγικής έμμεσης δράσης που περιγράφεται από τον Liddle-Hart.

Εφαρμόζοντας αυτή τη στρατηγική, το Ιράν έχει καταφέρει πολλά: παρ’ όλη την αμερικανική αντίθεση, κατέχει ισχυρή θέση στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και την Παλαιστίνη. Ενώ οι εχθροί της χρησιμοποιούσαν θεαματικές χαοτικές τακτικές για να επιτεθούν στους πληρεξούσιους του Ιράν, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την περιοχή.

Το Ιράν έχει επενδύσει πολλά στους Χούτι και πέτυχε να δημιουργήσει de facto τη Χεζμπολάχ 2.0 στην Υεμένη μαζί με τη Σαουδική Αραβία, δημιουργώντας έτσι ένα όργανο πίεσης στο Ριάντ. Στα χέρια του Ιράν, η Χεζμπολάχ αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα με το οποίο το Ιράν έχει ανοίξει τον δρόμο του στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Προηγουμένως, το Ιράν μπορούσε να μπλοκάρει μόνο τον Περσικό Κόλπο, ο οποίος απειλούσε άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τώρα μπορούν να μπλοκάρουν την Ερυθρά Θάλασσα στα χέρια των Χούτι χωρίς κίνδυνο για τον εαυτό τους, προσφέροντας έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες ένας απελπιστικός πόλεμος κατά των Χούτι, των οποίων η θρησκευτική έννοια περιλαμβάνει άμεσο πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν το παιχνίδι που παίζει το Ιράν και θα ήθελαν να περιοριστούν σε μια επιδεικτική απεργία δημοσίων σχέσεων για να σώσουν το πρόσωπο του ηγεμόνα. οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ήταν περιορισμένες και απρόθυμες να τις ακολουθήσουν. Αλλά τώρα εναπόκειται στους Χούτι να επιβάλουν νέα μέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα ήθελαν να αποφύγουν. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί απλώς να χτυπήσουν αρκετά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Ομάν τις επόμενες ημέρες.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν, ακολουθούμενη από μια αντίδραση στις αναμενόμενες ενέργειες των ΗΠΑ, με την αντίδραση να επηρεάζει, ως συνήθως, τις ενέργειες των ιρανών πληρεξουσίων στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί Αμερικανοί ειδικοί και πολιτικοί λένε ότι τα αμερικανικά χτυπήματα κατά των Χούτι είναι ένα παρορμητικό λάθος που θα επηρεάσει τη στρατηγική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Το κύριο πρόγραμμα δράσης του Ιράν είναι σαφές. Υποστήριξη στην αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξη χτυπημάτων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ρουκέτα εναντίον του Ισραήλ από το Ιράκ και την Υεμένη. Βομβαρδισμοί αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Υποστήριξη για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Ιράκ. Υποστηρίξτε τη θαλάσσια εκστρατεία των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Ομάν.

Το Ιράν παίζει το μακρύ παιχνίδι.

 

πηγή: Bruno Bertez

loading...