Αποκάλυψη: Τι έλεγαν οι Δυτικοί στον Zelensky λίγα 24ωρα πριν και μετά τη ρωσική εισβολή – Δέξου τους όρους των Ρώσων

Η Διάσκεψη του Μονάχου, οι συστάσεις για εξόριστη κυβέρνηση και οι όροι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη
Στην αποκάλυψη ότι τόσο η Δύση όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ήταν έτοιμοι για παραχωρήσεις ήδη από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής προχωρά στο βιβλίο του «The Showman» ο δημοσιογράφος του Time, Simon Shuster.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Shuster, ο οποίος ήταν από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που είχε τόσο μεγάλη πρόσβαση δίπλα στον Zelensky και στην ανώτατη ηγεσία του Κιέβου, ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τα κράτη της Δύσης συμβούλευαν τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να κάνει παραχωρήσεις, με τον Zelensky μάλιστα να είναι έτοιμος για μια τέτοια κίνηση ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της ρωσικής επίθεσης.
Αλλά και πριν τη ρωσική εισβολή οι Δυτικοί φέρονται να είχαν προειδοποιήσει τον Ουκρανό πρόεδρο… να μη γυρίσει στο Κίεβο.

Η Διάσκεψη του Μονάχου

Σύμφωνα με τον Shuster, οι ηγέτες της Δύσης κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2022, μόλις τρια 24ωρα πριν από τη ρωσική εισβολή, καλούσαν τον Zelensky να μην επιστρέψει στο Κίεβο και να αρχίσει να σχηματίζει μια «εξόριστη κυβέρνηση».

Συνάντηση Kamala Harris – Zelensky

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris σε συνάντηση που είχε με την ουκρανική αντιπροσωπεία, προσπάθησε να πείσει τον Zelensky να συμφωνήσει με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι εντός των επόμενων ημερών, επρόκειτο να αρχίσει μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Zelensky της απάντησε ότι μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει ήδη από το 2014 και πρότεινε, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν την εισβολή αναπόφευκτη, να επιβάλλουν προληπτικές κυρώσεις στη Ρωσία, πρόταση την οποία αρνήθηκε η Harris.

Πιέσεις

Ο Shuster επικαλείται και τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Alexei Reznikov, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως η Harris θα μπορούσε να είχε πιέσει την Ουκρανία να μην αντισταθεί στις ενέργειες της Ρωσίας.
«Τι ήθελαν από εμάς να πούμε;
Ότι ναι, μας επιτίθενται και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα νικήσουμε;
Τότε πρέπει να παραδοθούμε, να υπογράψουμε μια ακόμα Συμφωνία Μινσκ και να συμφωνήσουμε με έναν αριθμό απαιτήσεων από το Κρεμλίνο.
Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα απέφευγε τη θερμή φάση του πολέμου» φέρεται να λέει ο Reznikov.
Την ίδια στιγμή, η Δύση θα προσπαθούσε να φτάσει σε κάποιο είδος συμφωνίας, κατά την οποία η Ουκρανία θα έκανε κάποιες παραχωρήσεις, όπως πιθανότατα να εγκαταλείψει τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οι κινήσεις Zelensky

Όμως ο Zelensky δεν άκουσε τις συστάσεις των Δυτικών, και αποφάσισε να επιστρέψει στο Κίεβο.
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ρώσους που θα περιλάμβανε και εδαφικές παραχωρήσεις.

Αποδέξου τους όρους

«Ο Zelensky βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλη πίεση από τους εταίρους του στη Δύση να αρχίσει διαπραγματεύσεις, ακόμα και εάν αυτό σήμαινε επιπρόσθετες παραχωρήσεις» υποστηρίζει ο Shuster, επικαλούμενος τον Andrei Sibiga, αναπληρωτή επικεφαλή του γραφείου του Zelensky.
Μάλιστα ο Sibiga, επισημαίνει πως οι συστάσεις της Δύσης ήταν «να αποδεχθεί ο Zelensky τους όρους της Ρωσίας».

Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, όπως η αποδοχή του ουδέτερου κράτους, η εγκατάλειψη των σχεδίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η απαγόρευση δημιουργίας ξένων στρατιωτικών βάσεων όπως και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της, είχαν προέλθει από το ίδιο το Κίεβο.

Περίμεναν συνάντηση κορυφής με τον Putin

Μάλιστα το βιβλίο υποστηρίζει πως η ουκρανική πλευρά εκτιμούσε πως θα ήταν δυνατό να συζητήσει αυτές τις προτάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Πίστευαν ότι μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin θα μπορούσε να γίνει» υποστηρίζει ο Shuster, ο οποίος αναφέρει πως η ρωσική πλευρά είχε πάρει πολύ σοβαρά αυτές τις προτάσεις.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι Ουκρανοί υπαναχώρησαν από αυτές τις προτάσεις λίγο αργότερα, και οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.
Αργότερα, με διάταγμα του Zelensky, ορίστηκε πως απαγορεύονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

loading...