Αμερικανοί και Ισραηλινοί ζητούν να δικαστούν και να απομακρυνθούν από την εξουσία οι εγκληματίες πολέμου.

«Το ισραηλινό έθνος και η εβραϊκή ιστορία δεν θα σας συγχωρήσουν εάν αποτύχετε να εκπληρώσετε τις πιο θεμελιώδεις εθνικές σας ευθύνες ».

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Το αποτέλεσμα της χιονοστιβάδας της επιχείρησης Al-Aqsa Flood συνεχίζει να ταρακουνά την ισραηλινή οντότητα.

Περισσότεροι από 40 πρώην ισραηλινοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, διάσημοι επιστήμονες και επιφανείς επιχειρηματικοί ηγέτες κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας να απομακρύνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από τα καθήκοντά του επειδή αποτελεί « υπαρξιακή » απειλή για τη χώρα.

Σε μια επιστολή προς τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, αξιωματούχοι θεωρούν τον Νετανιάχου « πρωταρχικά υπεύθυνο » για τη « δημιουργία των περιστάσεων » και τη διαίρεση του Ισραήλ που οδήγησε στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood , συμπεριλαμβανομένης της ριζοσπαστικοποίησης του υπουργικού συμβουλίου του και των πολιτικών του.

Η επιστολή συζητά πώς οι ηγέτες του Ιράν και της Παλαιστινιακής και Λιβανικής Αντίστασης αντιλήφθηκαν ένα αποσταθεροποιημένο Ισραήλ και εκμεταλλεύτηκαν αυτή την αδυναμία για να πολεμήσουν ενάντια στον αποικισμό.

Ο Χάιμ Τόμερ, ένας αξιωματικός της Μοσάντ που υπέγραψε την επιστολή, είπε στο CNN ότι η κατοχική κυβέρνηση διοικείται πλέον από « ηλίθιους », προσθέτοντας ότι « όλοι γνωρίζουν ότι ο Νετανιάχου είναι ανίκανος να ηγηθεί του Ισραήλ ».

Η επιστολή ισχυρίζεται επίσης ότι ο Νετανιάχου αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα  γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου , κατηγορώντας τον ότι « κατηγορεί άλλους και υποκινεί τη βία σε όσους αγωνίστηκαν για να σώσουν την ισραηλινή δημοκρατία από τις πράξεις της και τα καταστροφικά σχέδιά του .

Οι υπογράφοντες κάλεσαν τον Χέρτζογκ και τον πρόεδρο της Κνεσέτ να αντικαταστήσουν τον Νετανιάχου, τονίζοντας ότι « το ισραηλινό έθνος και η εβραϊκή ιστορία δεν θα σας συγχωρήσουν εάν αποτύχετε να εκπληρώσετε τις πιο θεμελιώδεις εθνικές σας ευθύνες ».

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον κάλεσε να  τερματίσει τον πόλεμο  πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ για την παράταση των εχθροπραξιών.

Ο Νετανιάχου ήταν ανένδοτος στην αδιάλλακτη στάση του για τη διατήρηση του πλήρους ελέγχου ασφαλείας στην  κατεχόμενη Δυτική Όχθη  και είπε ότι « η εμμονή του εμπόδιζε εδώ και χρόνια τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ .

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ισραηλινού Channel 13 αποκάλυψε τις τρέχουσες προτιμήσεις για την ηγεσία του ισραηλινού καθεστώτος και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται  στον πάτο εν μέσω δύσκολων συνθηκών .

Η έρευνα, που διεξήχθη σε ένα ποικίλο δείγμα Ισραηλινών εποίκων, δείχνει ότι αν γίνονταν εκλογές σήμερα, ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, Γκάντι Αϊσενκότ, θα λάμβανε το 45% των ψήφων, ενώ ο Νετανιάχου θα υστερούσε με 32%. της ψηφοφορίας.

Οι New York Times σημείωσαν σε πρόσφατο άρθρο ότι το δημόσιο αίσθημα στην ισραηλινή κοινωνία μετατοπίζεται  από πόνο σε οργή .

Τη Δευτέρα,  μια ομάδα 20 Ισραηλινών εποίκων εισέβαλε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Κνεσέτ  στο Αλ Κουντς στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, εν μέσω αυξανόμενης οργής για την άρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί μια συμφωνία εποικισμού, την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Ισραηλινών κρατουμένων. Οι έποικοι ζήτησαν από τους κατοχικούς νομοθέτες να λάβουν μέτρα που να οδηγήσουν συγκεκριμένα στην απελευθέρωση των μελών της οικογένειάς τους που παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και η καταστροφή της Χαμάς: καθαρή επιστημονική φαντασία, σύμφωνα με τον Smotrich

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κατοχής, Bezalel Smotrich, πιστεύει ότι η θέση σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν και ότι το Ισραήλ θα μπορούσε στη συνέχεια να ξαναρχίσει τον αγώνα και να εξαλείψει τη Χαμάς είναι  «  επιστημονική φαντασία » .

Σύμφωνα με το Channel Knesset, ο Smotrich είπε ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, προσθέτοντας:

« Μπορούμε να πούμε ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και η επανέναρξη των μαχών για την εξάλειψη της Χαμάς είναι επιστημονική φαντασία ».

Σημειωτέον ότι ο Smotrich και ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir είναι αυτοί που υποκινούν συνεχώς, στις εξτρεμιστικές τους δηλώσεις, να συνεχίσουν τις μάχες και τον πόλεμο με διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας.

πηγή: Al Mayadeen

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδήλωσαν μπροστά από το σπίτι του Νετανιάχου, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις σε όλο το Ισραήλ το Σάββατο για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησής τους, παράλληλα με τη συγκέντρωση οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μπροστά από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δεξιά ισραηλινή εφημερίδα, Yediot Aharonot (ιδιωτική), ανέφερε ότι « χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην πόλη της Χάιφα (βόρεια), στη διασταύρωση Horev, ενάντια στην (ισραηλινή) κυβέρνηση, απαιτώντας πρόωρες εκλογές ».

« Η διαδήλωση έφυγε από την περιοχή Carmel της Χάιφα για να φτάσει στη διασταύρωση Horev », προσθέτει η ίδια πηγή.

Στη βόρεια πόλη Kfar Saba, κοντά στο Τελ Αβίβ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα «Εκλογές τώρα», αναφέρει ο Yediot Aharonot.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Νετανιάχου και πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στο Rehovot, μια πόλη 20 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κριτική από τον ισραηλινό δρόμο, από πολιτικούς, ακόμη και από μέλη του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, για τη διαχείριση της κρίσης ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία του να βρει μια λύση που να εγγυάται την επιστροφή τους ζωντανοί στο Ισραήλ.

Επιπλέον, οι οικογένειες των ομήρων διαδήλωσαν μπροστά από το σπίτι του Νετανιάχου, στη βόρεια πόλη της Καισάρειας, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Ο Yediot Aharonot ανέφερε ότι « για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν μπροστά από το σπίτι του Νετανιάχου στην πόλη της Καισάρειας ».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου « 136 όμηροι που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας » από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και οικισμών που περιβάλλουν τον παλαιστινιακό θύλακα.

 

 

πηγή: Anadolu Agency

Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει διάφορα ψηφίσματα που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ παραδίδει βόμβες, πυραύλους και οβίδες στο Ισραήλ, και επίσης κινητοποιεί το ναυτικό της για να χτυπήσει την Υεμένη, υποστηρίζοντας τους Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινές πράξεις γενοκτονίας αντηχούν κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν στη διαδικασία ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Η προγραμματισμένη ακρόαση για την υπόθεση που κατηγορεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για συνέργεια στην ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας θα ξεκινήσει την Παρασκευή.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Όκλαντ της Καλιφόρνια θα προχωρήσει στην ακρόαση στις 26 Ιανουαρίου 2024, μόλις  το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) διέταξε το  Ισραήλ να συμμορφωθεί με διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε γενοκτονία.

Αρκετές παλαιστινιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα κατέθεσαν την αναφορά με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού Κέντρου  για  τα Συνταγματικά Δικαιώματα. Η υπόθεση, Defense for Children International – Palestine v. Ο Μπάιντεν, στοχεύει να τερματίσει τη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος έχει κοστίσει στους ενάγοντες τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους.

« Έχουμε χάσει τόσους πολλούς αγαπημένους ανθρώπους, αλλά πολλοί άλλοι εξακολουθούν να ζουν, και τους οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτή η γενοκτονία », είπε ο Μοχάμαντ Χερζάλα, ένας ενάγων που έχει οικογένεια στη Γάζα, σύμφωνα με τους Times. .

Ενάγοντες όπως ο Μοχάμεντ ελπίζουν ότι η υπόθεση θα βοηθήσει στον τερματισμό της ισραηλινής γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει το κλείσιμο

Παρά την αυξανόμενη εσωτερική πίεση ενάντια σε αυτές τις ενέργειες, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να απορρίψει την υπόθεση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times .

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι η δίκη εγείρει ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα. Λένε ότι οι ενάγοντες ζητούν την παρέμβαση του Δικαστηρίου για την επίβλεψη των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας που λαμβάνονται από την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι τα ζητήματα αυτά είναι ουσιαστικά πολιτικού χαρακτήρα, καθώς εμπλέκουν το δικαστήριο να επιβλέπει την εκτελεστική κρίση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, επιχείρημα που έχει νικήσει πολλές παρόμοιες υποθέσεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι να ασκήσουν αξίωση σχετικά με την παραβίαση από τον Αμερικανό αξιωματούχο της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι η Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος Γενοκτονίας όχι « να δώσει δικαίωμα δράσης σε ένα άτομο ».

Πιθανά αποτελέσματα της ακρόασης της Παρασκευής

Από την άλλη πλευρά, εάν η δίωξη επιτύχει στη χθεσινή ακρόαση, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ θα εκδώσει μια προκαταρκτική διαταγή που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να « λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να εμποδίσει το Ισραήλ να διαπράξει γενοκτονία ».

Η νομική βάση για την υπόθεση βασίζεται εν μέρει στη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, μια συνθήκη που υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 151 άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής οντότητας. Η σύμβαση απαιτεί από τους υπογράφοντες να απέχουν από τη διάπραξη γενοκτονίας, καθώς και να τιμωρούν και να αποτρέπουν τέτοιες πράξεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικυρώσει τη συνθήκη και ως εκ τούτου υποχρεούνται να συμμορφωθούν με αυτήν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του John Kirby, συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έχουν ήδη απορρίψει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία κατά του Ισραήλ ως « αβάσιμους » κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 11 Ιανουαρίου.

Λένε επίσης ότι οι ενάγοντες δεν έχουν αποδείξει επαρκώς μια άμεση σχέση μεταξύ της υποτιθέμενης βλάβης και της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος προμηθευτής βομβών, πυραύλων και οβίδων όπλων στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Η αταλάντευτη υποστήριξη προς το Ισραήλ αμαυρώνει τη φήμη των ΗΠΑ

Οι συνέπειες της «αταλάντευτης» στρατιωτικής και πολιτικής βοήθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την ισραηλινή κατοχή αρχίζουν να εμφανίζονται μετά την πρόσφατη απόφαση του ICJ. Αυτή η απόφαση ανέδειξε πολλά πιθανά εμπόδια και παγίδες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι χορηγοί για την υποστήριξη των ισραηλινών πράξεων γενοκτονίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν απέτυχε να αναγνωρίσει  τη γενοκτονική φύση των πολλαπλών ισραηλινών εγκλημάτων  στη Λωρίδα της Γάζας για 112 ημέρες και απλώς απαίτησε από την ισραηλινή κατοχή να κάνει καλύτερα και να σκοτώσει λιγότερους ανθρώπους, αμάχους. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ  απέρριψαν επίσης πολυάριθμα ψηφίσματα που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός  στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν επίσης το ναυτικό και τις στρατιωτικές τους ικανότητες για να χτυπήσουν την Υεμένη αφού η χώρα αυτή ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

πηγή: Al Mayadeen

loading...