Game over το σχέδιο ΗΠΑ για Ουκρανία χωρίς χρήματα και λιγότερα εδάφη… – «Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι ανίκανοι»

Η Ουκρανία ζητάει νέα όπλα απεγνωσμένα – Η Δύση δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία ένα βολικό μέσο κατά της Ρωσίας
Ενώ η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα, όπλα και πυρομαχικά… ο ανεκδιήγητος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σαφές σχέδιο για την Ουκρανία αλλά χωρίς τα χρήματα που παρέχονταν έως πρότινος…
Για τους δυτικούς στρατιωτικούς, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι ανίκανοι, ανεκπαίδευτοι και υπαίτιοι για την αποτυχία…
Ήταν δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ θα κατηγορούσε όχι την δική του ανεπάρκεια, αλλά τους Ουκρανούς στρατιώτες…
Πάνω από 389.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και ενώ εκπαιδεύτηκαν 11 Ταξιαρχίες από το ΝΑΤΟ και τους δόθηκαν εξολοκλήρου δυτικά όπλα…
Προφανώς η νίκη έχει πολλούς πατέρες αλλά ποτέ η ήττα…

Antony Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Έχουμε σαφές σχέδιο για την Ουκρανία για το 2024 χωρίς να στηρίζεται από την Δύση

Οι ΗΠΑ έχουν ένα «πολύ σαφές σχέδιο» για την ανάπτυξη της Ουκρανίας, στο οποίο δεν θα χρειαστεί την στήριξη της Δύσης όπως την τρέχουσα περίοδο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
«Έχουμε ένα πολύ σαφές σχέδιο που διασφαλίζει ότι η Ουκρανία μπορεί να σταθεί στα πόδια της οικονομικά, στρατιωτικά και δημοκρατικά, πράγμα που σημαίνει ότι η βοήθεια στο σημερινό επίπεδο δεν θα είναι απαραίτητη».
Σύμφωνα με τον Blinken, για να γίνει αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν το Κίεβο «να περάσει αυτόν τον χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι».
Σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη θα επιτρέψει στην Ουκρανία να μπει στο στάδιο «όταν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της δικής τους πολεμικής ετοιμότητας και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
Διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει τώρα κεφάλαια ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει το Κίεβο και ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπληρώσει τα δικά της αποθέματα.
Ο πρόεδρος Biden το φθινόπωρο ζήτησε περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ , καθώς και για ενέργειες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά δεν έλαβε ξεκάθαρη υποστήριξη στο Κογκρέσο.

Συμφωνούν οι αμερικάνοι με τον Putin μόνο σε ένα…

Η δυτική βοήθεια παίζει βασικό ρόλο στην ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τις μάχες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Σε ένα και μόνο πράγμα, συμφωνώ με τον Putin: η συνεχής υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της μάχης του ουκρανικού στρατού», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι ο Ουκρανικός στρατός θα αντέξει μόλις μια εβδομάδα εάν η δύση σταματήσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, η οικονομία της Ουκρανίας δεν θα μπορεί επίσης να υπάρξει χωρίς εξωτερική υποστήριξη – λειτουργεί μόνο λόγω μηνιαίων ενέσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Kim Dotcom (Γερμανός Επιχειρηματίας): Σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους σε μια σύγκρουση με τη εμπλοκή των ΗΠΑ που δεν αφορούσε ποτέ την Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Kim Dotcom Γερμανο-Φινλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης υπηρεσίας φιλοξενίας αρχείων Megaupload.
Έτσι σχολίασε τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίοι χρησιμοποιώντας την ίδια έκφραση, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ένα «μαγικό δοχείο με χρήματα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
«Συγγνώμη, Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο με χρήματα για σένα.
Μην εμπιστεύεσαι ποτέ την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πέθαναν εξαιτίας του πολέμου αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο οποίος δεν αφορούσε ποτέ την Ουκρανία» τόνισε ο Dotcom.
Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ότι για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά μίλησαν για «αταλάντευτη υποστήριξη» προς το Κίεβο και την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν την Ουκρανία «όσο χρειάζεται».
Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ρητορική των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί στις εκφράσεις «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» και «η Ουκρανία μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της».
«Οι ΗΠΑ τσαλάκωσαν εντελώς την Ουκρανία», κατέληξε ο επιχειρηματίας, χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα.

Responsible Statecraft: Η Ουκρανία να αποδεχθεί απώλεια εδάφους για να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία

Η Ουκρανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και να αποδεχθεί την απώλεια εδάφους έτσι ώστε να τελειώσει ο πόλεμος της με τη Ρωσία επισημαίνει το περιοδικό Responsible Statecraft, αναφερόμενο στην υποχώρηση των Φινλανδών κατά τη διάρκεια του πολέμου τους με το σοβιετικό στρατό.
«Το Κίεβο θα μπορούσε να μάθει ένα μάθημα από το παράδειγμα της Φινλανδίας.
Η παράδοση ορισμένων εδαφών, αν και είναι πολύ επώδυνη, αξίζει τον κόπο» υποστηρίζει το Responsible Statecraft.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στην πρόθεση της να πάρει πίσω όλα τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά η στρατιωτική πραγματικότητα είναι τέτοια που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να το επιτύχουν αυτό.
«Για αυτό το λόγο, είναι καλύτερα για το Κίεβο να σταματήσει την ένοπλη σύγκρουση τώρα, πριν καταρρεύσει η Ουκρανία» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Από την άλλη πλευρά, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, το τεράστιο πλεονέκτημα της Ρωσίας στο ανθρώπινο δυναμικό, στη βιομηχανία και στην παραγωγή όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για την Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιτελέσει το χρέος της με το να σταματήσει να ενθαρρύνει μη ρεαλιστικούς στρατιωτικούς στόχους και έτσι πιθανώς να σώσει την Ουκρανία από περαιτέρω καταστροφή» τονίζει το δημοσίευμα.

Foreign Policy: Καταστροφή για την Ουκρανία, εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ o Trump

Εάν ο Donald Trump επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2024 και γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτό θα ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ουκρανία αναφέρει σε δημοσίευμα του το Foreign Policy.
«Μια δεύτερη προεδρική θητεία του Trump θα ήταν απειλή όχι μόνο για την αμερικανική Δημοκρατία, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια τάξη ενώ οι συνέπειες για την Ουκρανία θα ήταν καταστροφικές» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει, εάν ο Trump επιστρέψει στην προεδρία, θα στερήσει – πιθανότατα – την Ουκρανία από την αναγκαία βοήθεια των ΗΠΑ που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει το Κίεβο.

Bryan (πρώην βοηθός υφ. Άμυνας ΗΠΑ): Μετά το φιάσκο με τα AMX-10RC, η Γαλλία δεν στέλνει τα τανκ Leclerc στην Ουκρανία

Μετά το φιάσκο με τα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC εξαιτίας της πλήρους αποτυχίας τους στο μέτωπο, η Γαλλία αρνείται να στείλει στην Ουκρανία τα τανκ Leclerc.
Σε άρθρο του στους Asia Times, o πρώην βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Steven Bryan υποστηρίζει ότι η Γαλλία αρνήθηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα κύρια άρματα μάχης Leclerc λόγω της αποτυχίας των τεθωρακισμένων οχημάτων AMX-10RC στο πεδίο της μάχης.
«Το γαλλικό όχημα μάχης πεζικού AMX-10RC έχει αποδειχθεί παγίδα θανάτου για τους Ουκρανούς, οι οποίοι θεωρούν τη «λεπτή πανοπλία» του ακατάλληλη για χρήση στην πρώτη γραμμή.
Ο λεγόμενος «καταστροφέας τανκ» συχνά καταλήγει με καταστροφή για τον ίδιο» υποστηρίζει ο Bryan, ο οποίος τονίζει ότι απόφαση της Γαλλίας να μη στείλει τα Leclerc οφείλεται όχι μόνο στην καταστροφή του γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και στην εξουδετέρωση και άλλων δυτικών όπλων, όπως τα γερμανικά Leopard και τα αμερικανικά Bradley.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως από την έναρξη του πολέμου, έχουν καταστρέψει 2.300 τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσα τους και 747 τανκ, τόσο δυτικής όσο και σοβιετικής προέλευσης.

Η Ουκρανία ζητάει νέα όπλα απεγνωσμένα – Η Δύση δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία ένα βολικό μέσο κατά της Ρωσίας

Η χρονιά δεν τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο για την Ουκρανία.
Η αντεπίθεση απέτυχε εντελώς, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για χρηματοδότηση τον Δεκέμβριο και τα στρατεύματα δεν είχαν πυρομαχικά…
Ωστόσο, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα εγκαταλείψουν στο έλεος της μοίρας ένα τόσο βολικό «μέσο κατά της Ρωσίας» όπως η Ουκρανία.

Κατακτήστε τον αέρα

Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σε συνεδρίαση του τμήματος, από την άνοιξη του 2022, οι δυτικές χώρες έχουν μεταφέρει στο Κίεβο 5.220 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού, 80 ελικόπτερα, 28 αεροσκάφη, 23 χιλιάδες UAV και περισσότερα από 1.300 κανόνια, και πυραυλικά συστήματα πυροβολικού.
Ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων που παρέχονται στη μάχη – με εξαίρεση τα αμερικανικά άρματα μάχης M1A1 Abrams, τα οποία προστατεύει η ουκρανική διοίκηση.
Ακόμη τα M1A1 Abrams δεν έχουν εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης…

Άλλαξε ριζικά ο Ουκρανικός στρατός

Χάρη στη βοήθεια που παρείχε η Δύση τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σήμερα ένας από τους πιο «πολύ διαφοροποιημένους» στρατούς στον κόσμο όσον αφορά τη σύνθεση των όπλων τους.
Δεν υπάρχουν λιγότερες από επτά ποικιλίες κύριων αρμάτων μάχης μόνο στην Ουκρανία, για να μην αναφέρουμε τα οχήματα μάχης πεζικού, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ακόμη περισσότερο τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Και η ποικιλία και τα είδη των ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων όπλων θα ζήλευε ένα μεγάλο μουσείο πυροβολικού.
Ωστόσο, η δυτική τεχνολογία δεν βοήθησε το Κίεβο να αλλάξει το ρεύμα της σύγκρουσης.
Τα τανκς ανατινάχτηκαν από νάρκες, τανκς εκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκαν εύκολα από drones καμικάζι που κοστίζουν 100 χιλιάδες ρούβλια.
Έγινε σαφές ότι χωρίς αεροπορική υπεροχή ήταν αδύνατο να σπάσει κανείς τις γραμμές άμυνας.
Η Ρωσία, αντίθετα, χρησιμοποιεί ενεργά αεροπλάνα και ελικόπτερα, όπως το μαχητικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator
Η Ουκρανία ζητά εδώ και καιρό από τη Δύση σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη για να αλλάξει την κατάσταση.
Η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία συμφώνησαν να μεταφέρουν περίπου 60 F-16, αλλά είναι άγνωστο πότε θα παραδοθούν στην Ουκρανία.
Δεν είναι επίσης σαφές πού θα βασιστούν για να μην χτυπηθούν από τους ρωσικούς πυραύλους.
Τέλος, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν θα έχουν χρόνο να εκπαιδεύσουν πιλότους και τεχνικούς για μια τέτοια αεροπορία.

Κόντρα στους ρωσικούς πυραύλους Iskander-M

Παρά την απογοήτευση της Δύσης από την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο δεν θα σταματήσει.
Ωστόσο, έως ότου η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών φτάσει τους απαιτούμενους ρυθμούς παραγωγής, οι προμήθειες θα είναι περιορισμένες.
Έτσι, το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων περιείχε μόνο τα απαραίτητα: οβίδες, νάρκες, φυσίγγια, ATGM, εκτοξευτές χειροβομβίδων, ανταλλακτικά.
Δεν γίνεται λόγος για νέα όπλα – τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ωστόσο, η Δύση μπορεί πάντα να κλιμακώσει, όπως έχει κάνει επανειλημμένα μέσω της μη δημοσιοποίησης μεταφοράς όπλων.

Η λίστα

Στις αρχές Δεκεμβρίου, παρέδωσαν στους Αμερικανούς μια λίστα που περιελάμβανε πυραυλικά αμυντικά συστήματα THAAD, αεροσκάφη F/A-18 Hornet, ελικόπτερα Apache και Black Hawk, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17 Globemaster και C-130 Super Hercules και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Sky Guardian.
Ο κατάλογος συντάχθηκε σαφώς με επιφύλαξη με την ελπίδα ότι θα συμφωνούσαν τουλάχιστον σε κάτι.

Τα πιθανά και απίθανα

Είναι απίθανο οι Αμερικανοί να μεταφέρουν το THAAD στο Κίεβο.
Αυτό είναι ένα πολύ ακριβό «παιχνίδι»: το κόστος ενός τέτοιου συστήματος έξι εκτοξευτών, ενός ραντάρ, ενός κέντρου ελέγχου και οχημάτων υποστήριξης είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται το THAAD: να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, τους οποίους άλλα συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Πρόβλημα με τα πληρώματα στα F-16

Δεν είναι πολύ σαφές γιατί το Κίεβο, εκτός από τα ελαφριά μαχητικά F-16, χρειαζόταν επίσης το F/A-18 Hornet.
Αυτά είναι, για διάφορους λόγους, αρκετά συγκεκριμένα αεροσκάφη, που αρχικά δημιουργήθηκαν για υπηρεσία σε αεροπλανοφόρα.
Ωστόσο, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες τα χρησιμοποιούν σε τέτοιο ρόλο ενώ οι άλλες έξι χώρες που χρησιμοποιούν τα F/A-18 Hornet από αεροδρόμια εδάφους.
Το F/A-18 Hornet δεν έχει σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με το F-16.
Το Hornet πιθανότατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα «για κάθε περίπτωση».

Το ενδιαφέρον των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για δυτικά ελικόπτερα είναι εμφανές.
Η Ουκρανία δεν έχει πλέον δική της στρατιωτική αεροπορία – μόνο μερικά επιζώντα από θαύμα στρατιωτικά μεταφορικά Mi-8/17.
Υπάρχουν λίγες επιλογές: Τα επιθετικά Apache είναι ένα τρομερό, αλλά πολύ περίπλοκο όπλο.
Δεν μπορείς να ετοιμάσεις πλήρωμα σε έξι μήνες.
Τα Black Hawk δεν είναι επίσης τα πιο εύκολα στην χρήση.
Και τα δύο αυτά ελικόπτερα είναι πολύ ακριβά.
Ένα Apache κοστίζει περίπου 52 εκατομμύρια δολάρια, ένα Black Hawk κοστίζει από 5 έως 25 εκατ δολάρια, ανάλογα με την τροποποίηση.

Το Κίεβο έχει επίσης προβλήματα με τη αεροπορία μεταφορών.
Τα λίγα ιπτάμενα αεροσκάφη έχουν σχεδόν εξαντλήσει τη διάρκεια ζωής τους και δεν υπάρχει πουθενά να κατασκευαστούν νέα.
Το αμερικανικό C-17 (περίπου 310 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα) και το C-130 (περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια) θεωρούνται ως άξιοι αντικαταστάτες της σοβιετικής τεχνολογίας. Ωστόσο, και εδώ όλα καταλήγουν στο πρόβλημα της εκπαίδευσης του πληρώματος.
Αυτό όμως που πιθανότατα δεν θα παραδώσουν ποτέ οι Αμερικανοί είναι τα αναγνωριστικά και επιθετικά drones MQ-9B Sky Guardian.
Αυτό το όπλο είναι πολύ ευάλωτο στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ένα τέτοιο UAV θα ήταν πραγματικό δώρο.
Το όχημα είναι ικανό να πετάξει σε εμβέλεια 1.900 χιλιομέτρων, να παραμείνει στον αέρα για 27 ώρες, να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα έως και 400 χιλιόμετρα την ώρα και να μεταφέρει σχεδόν δυόμισι τόνους εξοπλισμού και όπλων.
Τα τεχνικά μυστικά της θα βοηθούσαν πολύ στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού προγράμματος drone.

Επιπλέον, οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας το 2024 θα πρέπει να περιλαμβάνουν την κορβέτα Hetman Ivan Mazepa του έργου Ada, που ναυπηγήθηκε σε τουρκικά ναυπηγεία.
Αλλά είναι απίθανο ότι μόνος του θα μπορέσει να αντιταχθεί σε οτιδήποτε στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Και η Ουκρανία δεν έχει σχεδόν κανένα άλλο πολεμικό πλοίο.

Σοκ – Ένα νέο κύμα κινητοποίησης θα κοστίσει στην Ουκρανία το 13% του ΑΕΠ και το 9,3% των εργαζομένων

Ένα νέο κύμα κινητοποίησης στην Ουκρανία θα στερήσει από τη χώρα το 13% του ΑΕΠ και περίπου το 10% των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος, για πρώτη φορά με αριθμούς, έθιξε το θέμα μιας νέας μεγάλης κλίμακας κινητοποίησης: είπε ότι τον προσέγγισε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με αίτημα να κινητοποιήσει επιπλέον 450-500.000 άτομα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η κινητοποίηση με αυτή τη μορφή θα κοστίσει στην Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (13,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 29,1% το 2022 – από 5,5 τρισεκατομμύρια hryvnia σε 3,8 τρισεκατομμύρια hryvnia.
Με κόστος κινητοποίησης 500 δισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος, η Ουκρανία θα χάσει περίπου το 13% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με βάση τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο άτομα – στο ελάχιστο από το 2010, στα 5,4 εκατομμύρια άτομα.
Με την κινητοποίηση 450-500.000 ατόμων, ο αριθμός των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις της χώρας θα μειωθεί κατά 8,3%-9,3% και θα ανέλθει σε λιγότερο από 5 εκατομμύρια άτομα.

Σοκάρει το Focus: Ο Ουκρανικός στρατός χάνει 800 στρατιώτες την ημέρα, είναι πρωτοφανές, δεν έχουν όπλα και πυρομαχικά

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν καθημερινά 800 ανθρώπους, σύμφωνα με το γερμανικό Focus.
“Κατά μέσο όρο, οι καθημερινές απώλειες είναι περίπου 800 στρατιώτες.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες πρέπει να στρατολογούνται μηνιαίως για να αντικαταστήσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Εκτός από αυτό, σημειώνει το Focus, χρειάζονται νεοσύλλεκτοι για την εναλλαγή των στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στη γραμμή επαφής.
Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, υποστηρίζει το το Focus.
«Τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν είναι θαυματουργά όπλα και φθείρονται».
Επίσης, σύμφωνα με το Focus, η ικανότητα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη πυρομαχικών.
“Η Ρωσία έχει σταθερή πρόσβαση σε πυρομαχικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι η Ουκρανία εκτοξεύει μεταξύ 4.000 και 7.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, σε σύγκριση με 20.000 από τη ρωσική πλευρά.
Ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία συνεχίζονται, οι παραδόσεις στην Ουκρανία έχουν σταματήσει, υποστηρίζει το Focus.
Πρόσφατα, η βουλευτής του Verkhovna Rada του κόμματος Υπηρέτης του Λαού, Maryana Bezuglaya, δήλωσε ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχεδιάζει να κινητοποιήσει τουλάχιστον 20 χιλιάδες άτομα το μήνα.

Welt: Η Ουκρανία έχει ξεμείνει από πληρώματα για τα γερμανικά Leopards

Στα γερμανικά κέντρα όπου οι Ουκρανοί διδάσκονται πώς να χειρίζονται τανκς Leopard 2, μόνο οι μισές θέσεις είναι κατειλημμένες, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη και για εκπαίδευση, αναφέρει η Die Welt.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Zelensky σχετικά με το αίτημα της διοίκησης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να κινητοποιήσει επιπλέον έως και μισό εκατομμύριο Ουκρανούς, η Die Welt σημείωσε ότι «αρχικά» αυτά τα λόγια «προκάλεσαν σοκ» και συζήτηση για το «ποιος θα κληθεί να στρατευθεί».
Μες βάση την Die Welt, τέτοιες δηλώσεις δείχνουν πόσο «δύσκολη είναι η κατάσταση για την Ουκρανία», παρά το γεγονός ότι προβλήματα με την κινητοποίηση υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.
«Ακούμε, για παράδειγμα, και από τη Γερμανία , ότι στα εκπαιδευτικά κέντρα όπου, για παράδειγμα, γίνεται εκπαίδευση σε άρματα μάχης Leopard 2, μόνο οι μισές περίπου θέσεις είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός κόσμος για εκπαίδευση, και εάν αυτός ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο, φυσικά θα προκαλέσει προβλήματα.
Γιατί τελικά, όλα εξαρτώνται από το πόσους στρατιώτες έχει η κάθε πλευρά στη διάθεσή της τόνισε η Die Welt

Yevgeny Balitsky (Επικεφαλής Zaporizhia): Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι δυνατές μόνο μετά την παράδοση του Ουκρανικού στρατού

Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι δυνατές μόνο μετά την πλήρη συνθηκολόγηση του στρατού του Κιέβου και την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο Yevgeny Balitsky κυβερνήτης της περιοχής Zaporozhye Yevgeny Balitsky.
Πιστεύω ότι καλές διαπραγματεύσεις σημαίνει μόνο πλήρη συνθηκολόγηση του εχθρού.
Δεν δέχομαι άλλες διαπραγματεύσεις.
Γιατί αν, ξαναλέω, δεν το τελειώσουμε τώρα, τότε θα τελειώσει για τα παιδιά μας.
Όλοι σήμερα το καταλαβαίνουν πρέπει να τελειώσει και να ολοκληρωθεί η πλήρης παράδοση του εχθρού»….
«Σε αυτήν την περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο μέσω της πλήρους παράδοσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, της αποχώρησης όλων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα όρια του 1991, της αποχώρησής τους από τα σύνορα της Ρωσίας.
Αυτό θα είναι εγγύηση ότι δεν θα συμβεί ξανά», πρόσθεσε ο Μπαλίτσκι.
Νωρίτερα, ο Jonathan Feiner, Πρώτος Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Εθνική Ασφάλεια, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να φέρουν τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με ευνοϊκούς όρους για την Ουκρανία στα τέλη του 2024.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ουκρανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή σε μάχες στο Bakhmut

Μια μονάδα αλεξιπτωτιστών κατέλαβε ένα προπύργιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο Bakhmut.
Έχοντας πραγματοποιήσει αναγνώριση ουκρανικών θέσεων από αέρος, οι αλεξιπτωτιστές αποκάλυψαν τις θέσεις των κύριων όπλων και των σημείων ελέγχου του εχθρού.
«Στη συνέχεια, το πυροβολικό του σχηματισμού προκάλεσε ζημιές από πυρά, καταστέλλοντας τα κύρια πυροβόλα όπλα των μαχητών και διαταράσσοντας το σύστημα ελέγχου τους».
Μετά τα πλήγματα του πυροβολικού, οι υπόλοιποι στόχοι καταστράφηκαν από τα πληρώματα drones FPV.
«Οι αλεξιπτωτιστές από πολλές κατευθύνσεις κατέλαβαν γρήγορα τις θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πλήρη εκκαθάριση.
Ο εχθρός τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας τους τραυματίες και τους νεκρούς τους», πρόσθεσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσική προέλαση στην ανατολική όχθη του ποταμού Oskil στην κατεύθυνση Kupyansk

Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αδιευκρίνιστες θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Oskil στην κατεύθυνση Kupyansk στις 20 Δεκεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με πληροφορίες συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka, ανατολικά της Petropavlivka και κοντά στην Ivanivka και οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να αντεπιτέθηκαν κοντά στο Synkivka.

Προέλαση και στα βόρεια του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα μια οριακή επιβεβαιωμένη προέλαση βόρεια του Bakhmut.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά νοτιοδυτικά του Spirne (25 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Pazeno, 15 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά του Bakhmut στις 20 Δεκεμβρίου.
Oi ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 530 μέτρων και βάθους 170 μέτρων δυτικά του Khromove και κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους τριών χιλιομέτρων κοντά στο Ivanivske.
Στοιχεία της ρωσικής Ταξιαρχίας «Sever-V» του Σώματος Εθελοντών προχώρησαν βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στην Bohdanivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Klishchiivka και το Kurdyumivka.

Νέα εδαφικά κέρδη για τους ρώσους στην Avdiivka

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Avdiivka στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αλλαγές στην πρώτη γραμμή στην περιοχή αυτή.
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν οριακές προελάσεις νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Pervomaiske.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βορειοδυτικά, δυτικά και νοτιοδυτικά της Avdiivka και κοντά στη βιομηχανική ζώνη Avdiivka και το εργοστάσιο κοκ.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται γύρω από την Avdiivka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun δήλωσε στις 20 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν σχεδόν 25.000 άτομα μαχόμενοι στην Περιφέρεια του Donetsk τους τελευταίους δύο μήνες και ότι το 80% αυτών των απωλειών σημειώθηκαν στην κατεύθυνση Avdiivka.

Κέρδισαν οι ρώσοι έως και 1,5 χιλιόμετρο προς το Robotyne

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 20 Δεκεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 1,5 χιλιόμετρο κοντά στο Robotyne και το Novoprokopivka (ακριβώς νότια του Robotyne) και έως και αρκετές εκατοντάδες μέτρα κοντά στο Verbove (ανατολικά του Robotyne).
Ορισμένες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η ουκρανική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα έχει μειωθεί και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αμυντικές επιχειρήσεις.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_20_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_20_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_12202023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_20_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_20_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_20_2023.png

www.bankingnews.gr

loading...