Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Ομιλία Πούτιν στην άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΚΑΚ και οι BRICS

Διαβάζοντας τη σύντομη ομιλία του Πούτιν και προσθέτοντάς την σε όλες αυτές που προηγήθηκαν, ο στόχος της ανοικοδόμησης της Σοβιετικής Ένωσης γίνεται πιο ξεκάθαρος, αλλά σε μια νεότερη, εκσυγχρονισμένη εκδοχή όπου η έμφαση δίνεται σε αυτό που αντιπροσωπεύει η ΚΑΚ: μια κοινότητα ανεξάρτητων κρατών που συνεργάζονται και με την περιοχή να αυξήσουν τον κοινό τους πλούτο.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

 

 

 

Και αρκετοί άλλοι οργανισμοί βοηθούν επίσης στη διευκόλυνση αυτού: η SCO, η EAEU, η CSTO.

Λέγοντας άτυπη, σημαίνει χωρίς προσωπικό και όλα αυτά, να συγκεντρώνεσαι και να κάνεις τις συζητήσεις στο τέλος του έτους που είναι κανονιστικές για τη Ρωσία και την ευρύτερη κουλτούρα της, και έτσι διατυπώνει ο Πούτιν τη σύντομη ομιλία του παρακάτω.

Οι αρχηγοί κρατών της ΚΑΚ επισκέφτηκαν το μουσείο πριν καθίσουν στο μικρό παλάτι για τη συνάντησή τους. Για να επισκεφθείτε σωστά την Αγία Πετρούπολη θα χρειαζόταν τουλάχιστον δέκα ημέρες, αν όχι περισσότερες. Το μεγαλείο του θα μπορούσε εύκολα να είναι τρομακτικό. Είναι καλό να βλέπουμε όλους τους ηγέτες της ΚΑΚ μαζί, καθώς οι γελοιότητες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υποδηλώνουν ενδεχόμενο αστάθειας.

Βλαντιμίρ Πούτιν : Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς που αποδεχτήκατε την πρόσκληση και ήρθατε στην Αγία Πετρούπολη για μια άτυπη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών της ΚΑΚ. Συναντιόμαστε πάντα στο τέλος του χρόνου σε έναν πολύ κλειστό κύκλο, και είναι ήδη μια καλή, καθιερωμένη παράδοση.

Τέτοιες συναντήσεις δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, να συζητήσουμε μελλοντικά σχέδια και φυσικά να συζητήσουμε θέματα της διεθνούς ατζέντας που μας απασχολούν. Παρατήρησα ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών εκδρομών, ο καθένας από εσάς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, μίλησε λεπτομερώς για τρέχοντα θέματα διμερούς και πολυμερούς σχήματος και αντάλλαξε απόψεις για τις διεθνείς υποθέσεις, μεταβαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Γενικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι επικοινωνούμε μεταξύ μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και επικοινωνούμε πολύ παραγωγικά.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ασυνήθιστα δραστήρια και γεμάτη γεγονότα για την ΚΑΚ, γεμάτη με σημαντικά γεγονότα και λαμπρές πρωτοβουλίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Κιργίζους φίλους μας, και από αυτή την άποψη θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sadyr Zhaparov για την εξαιρετική δουλειά που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κιργιζίας στον οργανισμό μας.

Από το νέο έτος, η προεδρία της ΚΑΚ θα περάσει στη Ρωσία. Όπως είπα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στο Μπισκέκ, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις πολύπλευρες δραστηριότητές μας για την ολοκλήρωση στο πνεύμα της συνέχειας. Η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει την ιδέα της Προεδρίας της και το σχέδιο δράσης για την υλοποίησή της, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 150 σημεία. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη και άλλες ιδέες και σκέψεις από όλους τους εταίρους μας στην Κοινοπολιτεία.

Φυσικά, θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας εντός της ΚΑΚ. Κατά το παρελθόν έτος, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των χωρών μας αυξήθηκε σταθερά. Σύμφωνα με στοιχεία δεκαμήνου, αυξήθηκε κατά 2 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθε στα 83,7 δισ. δολάρια.

Τον Ιούνιο, τα κράτη μέλη της ΚΑΚ υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε υπηρεσίες και επενδύσεις. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΚ και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, όπως συζητήσαμε με τους συναδέλφους μας χθες στη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Συμβουλίου.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην Κοινοπολιτεία για μια πιο ενεργή μετάβαση στα εθνικά νομίσματα σε αμοιβαίους διακανονισμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική και χρηματοπιστωτική κυριαρχία των κρατών μας. Εποικοδομητικά, θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε κοινή δουλειά για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην κοινή μας ευρασιατική περιοχή, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, του διασυνοριακού εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και της διαφθοράς.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας, σημαντικό συστατικό της εταιρικής σχέσης εντός της ΚΑΚ, είναι η πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, η οποία βασίζεται σε μια κοινή ιστορία αιώνων και σε μια βαθιά διαπλοκή πολιτισμών. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ταξιδέψαμε στο ιστορικό τμήμα του άλλοτε ενωμένου κράτους μας. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος του Καζακστάν έχει προετοιμάσει ειδικά πληροφορίες για αυτό το θέμα, τότε θα το συζητήσουμε κεκλεισμένων των θυρών και σίγουρα θα ακούσουμε τον συνάδελφό μας.

Πάντα επιδιώκεται η στενότερη συνεργασία των μελών της Κοινοπολιτείας, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας και εξύμνησης του ναζισμού. Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εμβληματικές δράσεις στη μνήμη όσων έπεσαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως το «Αθάνατο Σύνταγμα», η Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου και το «Τρείνο της Μνήμης». Και θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα το ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας αργότερα, κατά τη διάρκεια της επόμενης επικοινωνίας σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό ότι στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής στο Μπισκέκ, με πρωτοβουλία του Kassym-Jomart Tokayev, υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για τη ρωσική γλώσσα. Αυτή η οργάνωση, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Σότσι, στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει τη ρωσική γλώσσα όχι μόνο στην ΚΑΚ, αλλά και πέρα από τα σύνορά της. Κατά την προετοιμασία αυτού του εγγράφου, αυτής της συνθήκης, όλοι αναγνώρισαν ότι η ρωσική γλώσσα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο εδραίωσης του μετασοβιετικού χώρου, το κλειδί για την αμοιβαία κατανόηση και την ελεύθερη επικοινωνία για εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους των χωρών της ΚΑΚ.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική συνεργασία γενικότερα, αυτή αναπτύσσεται τακτικά και με μεγάλη επιτυχία. Όπως γνωρίζετε, το 2023 η Αγία Πετρούπολη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας και του χρόνου, σύμφωνα με την απόφασή μας, η σκυτάλη θα περάσει στην πρώην Σαμαρκάνδη.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω τις ιδέες που διατύπωσε η Ρωσία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και τη δημιουργία του Ευρασιατικού Βραβείου Κινηματογράφου, καθώς και για την αναβίωση του διεθνούς διαγωνισμού λαϊκού τραγουδιού Intervision. Ανυπομονούμε για τη θετική σας ανταπόκριση και καλούμε όλες τις χώρες της ΚΑΚ να συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτών των έργων. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ενδιαφέρον, κατατοπιστικό και χρήσιμο για τους ανθρώπους όλων των χωρών μας.

Η σωματική καλλιέργεια και ο αθλητισμός αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της ανθρωπιστικής συνεργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Λευκορώσους συναδέλφους μας για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των Δεύτερων Αγώνων της Κοινοπολιτείας στη Λευκορωσία τον Αύγουστο. Τον επόμενο Φεβρουάριο, θα διοργανώσουμε καινοτόμους «Παιχνίδια του Μέλλοντος» στο Καζάν. Πρόκειται για μια νέα μορφή αθλητικών γεγονότων που προτείνει η Ρωσία, συνδυάζοντας τους πιο δυναμικούς αθλητικούς κλάδους και esports. Θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλους ως επίτιμους καλεσμένους στην τελετή έναρξης των Future Games στις 21 Φεβρουαρίου 2024 στο Καζάν.

Ένα άλλο σημαντικό διεθνές γεγονός θα είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Σότσι από 1 έως 7 Μαρτίου 2024. Ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχουν νέοι από περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Κοινοπολιτείας μας.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το καθήκον προτεραιότητας της ρωσικής Προεδρίας είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, να αναπτύξει φιλικές και καλής γειτονίας σχέσεις σε ολόκληρη την ΚΑΚ. Και σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν στενότερα.

Και φυσικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την ερχόμενη Πρωτοχρονιά και να ευχηθώ ειλικρινά σε εσάς και την οικογένεια και τους φίλους σας, καθώς και σε όλους τους πολίτες που ζουν στην ΚΑΚ, καλή υγεία, ευτυχία, καλοσύνη, ειρήνη και ευημερία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Το νέο έτος θα δει τη Ρωσία να πρωτοστατεί στο BRICS+ και στην ΚΑΚ. Αργότερα το 2024, νέες χώρες θα ενταχθούν στο SCO και στο BRICS+, επεκτείνοντας περαιτέρω και επεκτείνοντας τον δυναμισμό αυτών των οργανισμών και ενώσεων. Θα ήταν υπέροχο εάν όλη η ASEAN προσχωρούσε στο SCO και/ή στο BRICS+ ως ομάδα και όχι ως μεμονωμένα έθνη. Το παγκόσμιο πρόβλημα βρίσκεται στην Παλαιστίνη και την Ουάσιγκτον, και θα χρειαστούν όλα τα πρόθυμα έθνη να συνεργαστούν για να επιβάλουν μια λύση στην Παλαιστίνη που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής του Περσικού Κόλπου από την κατοχή της από την αυτοκρατορία. Το 2024 θα δούμε επίσης έναν ιστορικό αριθμό εθνικών εκλογών που πιθανότατα θα μετατοπίσουν κάπως τη συνολική πολιτική δυναμική. Όπως είπε σήμερα ο Λαβρόφ: « Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφος. Υπάρχουν περισσότεροι ανεξάρτητοι ηθοποιοί. Αλλά κάνει επίσης τα πράγματα πιο περίπλοκα. Αλλά έτσι το οραματίστηκαν οι συντάκτες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ».

πηγή: Karlof1’s Geopolitical Gymnasium

ΒRICS

Η διεύρυνση, οι συζητήσεις για πιθανή δημιουργία κοινού νομίσματος, η έλευση της Ντίλμα Ρούσεφ επικεφαλής της τράπεζας BRICS, φέτος ήταν πλούσια σε γεγονότα για τον όμιλο.

Οι ειδικοί με τους οποίους πήρε συνέντευξη από το Sputnik ανατρέχουν σε αυτές τις σημαντικές στιγμές και εξετάζουν τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2024.

Το 2023, οι αιτήσεις για ένταξη στην ομάδα θα ξεπεράσουν τις είκοσι χώρες. Αυτό το έντονο ενδιαφέρον από τις Πολιτείες του Παγκόσμιου Νότου στέφει τη χρονιά που τελειώνει, εκτιμά ο Μάρκο Φερνάντες, καθηγητής ιστορίας και ερευνητής στο Tricontinental Institute.

« Ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη παγκόσμια κίνηση όσο αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τους BRICS. Πράγματι, η λίστα των χωρών που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ομάδα περιελάμβανε και την Ελλάδα, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι μέρος του Παγκόσμιου Νότου. Και είδαμε ακόμη και το αίτημα του Γάλλου Προέδρου [Εμανουέλ] Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να συμμετάσχει στην τελευταία συνεδρίαση των BRICS, στην οποία τέθηκε ξεκάθαρα βέτο », τόνισε.

Ο Fernandes ανέφερε την ιστορική επέκταση του ομίλου ως το δεύτερο πιο σημαντικό γεγονός φέτος. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον περασμένο Αύγουστο, έξι χώρες προσκλήθηκαν να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS. Στο πλαίσιο αυτό, ο ερευνητής τόνισε τις προσπάθειες του Νοτιοαφρικανού διπλωμάτη Ανίλ Σούκλαλ, ο οποίος ορίστηκε σέρπα της συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

« Φανταστείτε τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν φέτος οι Σέρπα της Νότιας Αφρικής για να εξασφαλίσουν όλον αυτόν τον συντονισμό, να κάνουν διάλογο με περισσότερες από 20 υποψήφιες χώρες και να πραγματοποιήσουν ολόκληρη τη διαδικασία εκλογής των έξι νέων μελών », είπε ο ειδικός.

Μια πολλά υποσχόμενη επέκταση

Από την 1η Ιανουαρίου, οι BRICS, που αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, θα υποδεχθούν τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και το Ιράν.

Τα νέα μέλη θα φέρουν πολλά οφέλη στην ομάδα, σημείωσε ο Laerte Apolinario, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Δίνει ως παράδειγμα την Αιθιοπία, μια χώρα που βρίσκεται σε στρατηγική περιοχή και η οποία είναι σε θέση να διαδραματίσει συνδετικό ρόλο μεταξύ της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Δεδομένου ότι η χώρα έχει καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο των αναδυόμενων οικονομιών τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η οικονομική πτυχή αυτής της ιδιότητας μέλους, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό.

« Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Αφρική, με πληθυσμό άνω των 120 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτός ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από νέους, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον, ιδίως όσον αφορά το δημογραφικό μέρισμα », διευκρίνισε.

Η ένταξη του Ιράν, υπό τις δυτικές κυρώσεις και την επιδίωξη διαφοροποίησης των διεθνών επαφών και συμμαχιών του, είναι ένα άλλο βασικό γεγονός για την κ. Απολινάριο.

« Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, το Ιράν προσπάθησε να πλησιάσει την Κίνα, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του, συνολικού ύψους πάνω από τις μισές εξαγωγές και το ένα τρίτο των εισαγωγών του, καθώς και με άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Ρωσία ». είπε.

Ο ειδικός θέλησε να επισημάνει την είσοδο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα.

« Μιλάμε για μια χώρα που είναι ήδη μέρος της Τράπεζας BRICS και ως εκ τούτου έχει ήδη συμμετάσχει στους μηχανισμούς BRICS τα τελευταία χρόνια. Η συνεισφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα ήταν ακριβώς αυτή μιας χώρας ικανής να διοχετεύσει ρευστότητα στην τράπεζα, αλλά και να παίξει σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα », εξήγησε.

Μπουένος Άιρες κάνει πίσω ποδήλατο

Η Αργεντινή έπρεπε επίσης να ενταχθεί στον όμιλο από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για την απόφαση.

Ο Μάρκο Φερνάντες είπε ότι μετάνιωσε για αυτή την ανατροπή. Υπενθύμισε ότι η Βραζιλία υποστήριξε την είσοδο του γείτονά της στον όμιλο από την αρχή και έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να το πραγματοποιήσει.

« Εάν η Αργεντινή δεν ενταχθεί, αυτό που άκουσα από εσωτερικές πηγές των BRICS είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντικατάσταση για την Αργεντινή. Αυτό θα ήταν πολύ κακό, γιατί η Λατινική Αμερική θα έχανε μια θέση που κέρδισε μέσα από σημαντική διπλωματική δουλειά », είπε ο ακαδημαϊκός.

BRICS Bank: νέος πρόεδρος

Από τον Μάρτιο του 2023, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, γνωστή και ως Τράπεζα BRICS, διευθύνεται από την Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην αρχηγό κράτους της Βραζιλίας.

Ο διορισμός της Ρούσεφ σε αυτή τη θέση δίνει βάρος στη Νότια Αμερική, τη Βραζιλία και τον σημερινό Πρόεδρο Λούλα, δήλωσε ο ερευνητής Μάρκο Φερνάντες.

Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του ομίλου θα έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία προέρχονται και τα δύο από το σύστημα του Bretton Woods και εκπροσωπούν τα συμφέροντα των χωρών του Βορρά.

« Η Τράπεζα BRICS πρέπει να καθοδηγεί τις δημόσιες συζητήσεις για τα κύρια στρατηγικά ζητήματα του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Πόσες φορές ανοίγουμε τον Τύπο και διαβάζουμε: «Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πληθωρισμός του χρόνου θα είναι…»; Το ίδιο ισχύει και για το ΔΝΤ », είπε.

Από όλα τα μέτρα που δρομολόγησε ο νέος ηγέτης, ο ερευνητής χαιρετίζει ιδιαίτερα την επανέναρξη της κινητοποίησης κεφαλαίων.

« Πριν από την άφιξη της Ντίλμα, [η τράπεζα] δεν είχε συγκεντρώσει κεφάλαια για περισσότερο από ένα χρόνο. Εάν μια τράπεζα δεν χρηματοδοτείται καλά, λίγα μπορεί να κάνει. Έτσι, θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την καλύτερη χρηματοδότηση για έργα υποδομής στο Νότο », διευκρίνισε ο αναλυτής.

Σημείωσε ότι η τράπεζα BRICS έχει συγκεντρώσει το αντίστοιχο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος και ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τράπεζα έχει συγκεντρώσει το ισοδύναμο των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ χρόνια, αυτό είναι κατά μέσο όρο περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εάν φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ποσό χρηματοδότησης που παρείχε », εξήγησε ο Fernandes.

Οι στόχοι του 2024

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια που προσελκύει η Τράπεζα αυτή τη στιγμή εκφράζονται σε δολάρια, υπενθύμισε ο δάσκαλος. Γι’ αυτόν, η κύρια πρόκληση το 2024 θα είναι επομένως η προώθηση των συζητήσεων για την αποδολαριοποίηση.

« Από αυτά τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο το ισοδύναμο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο ή λιγότερο, συγκεντρώθηκε σε γιουάν, το κινεζικό νόμισμα. Τα υπόλοιπα ήταν κυρίως σε δολάρια και μέρος σε ευρώ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα, ακριβώς επειδή οι χώρες του Νότου, όταν δανείζονται σε δολάρια, παραμένουν υπόκεινται στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στη νομισματική πολιτική της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας », εξήγησε ο ερευνητής.

Για να ξεφύγουμε από αυτό, τα κεφάλαια θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε εθνικά νομίσματα.

« Ο στόχος της τράπεζας BRICS έως το 2026 είναι να συγκεντρώσει έως και 30% σε τοπικά νομίσματα », δήλωσε ο Marco Fernandes.

Για αυτόν, μια άλλη μεγάλη συζήτηση στο πλαίσιο των BRICS θα επικεντρωθεί το επόμενο έτος σε ένα κοινό νόμισμα. Θα χρησιμεύσει ως αναφορά στα αποθεματικά μεταξύ των μελών της ομάδας αλλά δεν θα κυκλοφορεί, είπε.

Καλή στιγμή για την προεδρία της Ρωσίας

Το 2024, η Βραζιλία επρόκειτο να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από την ομάδα να τον απαλλάξει από αυτή τη λειτουργία, διότι το 2024 η χώρα του θα βρίσκεται επίσης επικεφαλής της G20. Για να αποφευχθεί μια πολύ περίπλοκη συσσώρευση ευθυνών, αποφασίστηκε να προωθηθεί η είσοδος της Ρωσίας στην προεδρία των BRICS.

Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από τον Μάρκο Φερνάντες, γιατί έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία αναζητά εναλλακτική λύση στο δολάριο. Επιπλέον, η Μόσχα, μαζί με το Πεκίνο, προσπαθεί να οικοδομήσει έναν πολυπολικό κόσμο, απαλλαγμένο από τις επιταγές της Ουάσιγκτον και με προσοχή στις ανάγκες του παγκόσμιου Νότου.

« Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τους BRICS, σε αυτό το έτος παγίωσης της επέκτασης και προώθησης των συζητήσεων για εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου, από το να δούμε τη Ρωσία να αναλαμβάνει την προεδρία εκείνη την εποχή », είπε. κατέληξε ο ερευνητής.

Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Καζάν.

πηγή: Sputnik Αφρική

loading...