O ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ MOSHE MACHOVER

O ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ MOSHE MACHOVER: «ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΤΟΥΣΤΑΝ ΣΤΟ ΑΠΑΡΧΑΪΤ Ν ΑΦΡΙΚΗΣ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΣΤΗ Β ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΝ Σ΄ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ».

ΟΙ ΕΧΕΦΡΟΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ;

O Ισραηλινός σοσιαλιστής Moshe Machover: Το καθεστώς που επέβαλε το Ισραήλ στην Παλαιστίνη δεν είναι Μπαντουστάν στο απάρχαϊτ Ν Αφρικής.

Θυμίζει καταυλισμούς Ινδιάνων στη Β Αμερική που τους πήγαν σ΄εθνοκάθαρση. Αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη* του που όμως είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στη φρίκη της οικοδόμησης του ισραηλινού τοίχους «ασφαλείας».

Το τείχος

δεν αντιστοιχεί με την παλιά Πράσινη Γραμμή που χώριζε το Ισραήλ από τις Κατεχόμενες Περιοχές. Κόβει μέσα σε αυτές τις Περιοχές. Δεν χωρίζει απλά τους ισραηλινούς από τους παλαιστίνιους αλλά και τους παλαιστίνιους μεταξύ τους, τον ένα από τον άλλο.

Σε σημεία το τοίχος φτάνει τα 9 μέτρα ύψος. ….. Αυτά τα χωριά βρίσκονται στην ισραηλινή πλευρά του τοίχους. Οι ισραηλινοί τα περικυκλώνουν αυτά μ’ ένα πρόσθετο κλοιό, μετατρέποντας τα σε απομονωμένες νησίδες. Αυτά τα χωριά είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης περιτριγυρισμένα από το τείχος.….

Το ισραηλινό σχέδιο δεν αφορά τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Δεν πρόκειται καν για Μπαντουστάν όπως υπήρχαν στη Νότια Αφρική τον καιρό του απάρχαϊτ. Θα μοιάζει περισσότερο με τους καταυλισμούς των Ινδιάνων στη Βόρεια Αμερική.

Η σύγκριση που γίνεται με το απάρχαϊτ είναι παραπλανητική, παρόλο που υπάρχουν πολλές αντιστοιχίες. Το καθεστώς του απάρχαϊτ ήταν βασισμένο στην αντίληψη ότι οι μη-λευκοί θα χρησίμευαν σαν εργατική δύναμη για τους λευκούς, αλλά ότι δεν θα έπρεπε να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Έπρεπε να διαχωριστούν αλλά να κρατηθούν σε απόσταση που να επιτρέπει την αξιοποίησή τους. Τα Μπαντουστάν επέτρεπαν την εφαρμογή αυτής της ιδέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...