17 τεχνουργήματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη προϊστορικών πολιτισμών υψηλής τεχνολογίας

Σύμφωνα με τη συμβατική άποψη της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν περπατήσει στη Γη με τη σημερινή μας μορφή μόνο για περίπου 200.000 χρόνια. Οι προηγμένοι πολιτισμοί εμφανίστηκαν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, αλλά μεγάλο μέρος της μηχανικής εφευρετικότητας που γνωρίζουμε στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αναπτύσσεται μόνο γύρω από τη Βιομηχανική Επανάσταση πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια.

Το Oopart (εκτός τόπου τεχνούργημα) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε δεκάδες προϊστορικά αντικείμενα που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο και φαίνεται να δείχνουν ένα επίπεδο τεχνολογικής προόδου που δεν ταιριάζει με την εποχή που κατασκευάστηκαν.

Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να τις εξηγήσουν χρησιμοποιώντας φυσικά φαινόμενα. Άλλοι λένε ότι τέτοιες εξηγήσεις αγνοούν τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι προϊστορικοί πολιτισμοί διέθεταν προηγμένη τεχνολογική γνώση που χάθηκε ανά τους αιώνες μόνο για να αναπτυχθεί εκ νέου στη σύγχρονη εποχή.

Θα εξετάσουμε μια ποικιλία από oopart εδώ που κυμαίνονται σε υποτιθέμενη προέλευση από εκατομμύρια χρόνια πριν έως μόνο εκατοντάδες χρόνια πριν, αλλά όλα λέγεται ότι δείχνουν πρόοδο πολύ νωρίτερα από την εποχή τους.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα ή κάποιο από τα oopart είναι οριστική απόδειξη προηγμένων προϊστορικών πολιτισμών, αλλά μάλλον προσπαθούμε να δώσουμε μια σύντομη ματιά σε όσα είναι γνωστά ή υποθετικά σχετικά με αυτά τα τεχνουργήματα. Αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα όλων των oopart, αλλά είναι μια ουσιαστική δειγματοληψία.

17. Μπαταρίες 2.000 ετών;

Μια απεικόνιση μιας μπαταρίας της Βαγδάτης από εικόνες τεχνουργημάτων μουσείου. (Ironie/Wikimedia Commons)

Πήλινα βάζα με ασφαλτικά πώματα και σιδερένιες ράβδους που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια έχουν αποδειχθεί ικανά να παράγουν περισσότερο από ένα βολτ ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι αρχαίες «μπαταρίες» βρέθηκαν από τον Γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Konig το 1938 λίγο έξω από τη Βαγδάτη, στο Ιράκ.

«Οι μπαταρίες πάντα προσέλκυαν το ενδιαφέρον ως περίεργοι», είπε στο BBC το 2003 ο Δρ. Paul Craddock, ειδικός στη μεταλλουργία στο Βρετανικό Μουσείο. «Είναι εφάπαξ. Από όσο γνωρίζουμε, κανείς άλλος δεν έχει βρει κάτι παρόμοιο. Είναι περίεργα πράγματα. είναι ένα από τα αινίγματα της ζωής».

16. Αρχαία αιγυπτιακή λάμπα;

Το αντικείμενο που μοιάζει με λαμπτήρα είναι χαραγμένο σε μια κρύπτη κάτω από τον ναό του Hathor στην Αίγυπτο. (Lasse Jensen/Wikimedia Commons)

Ένα ανάγλυφο κάτω από τον ναό του Hathor στο Dendera της Αιγύπτου, απεικονίζει φιγούρες να στέκονται γύρω από ένα μεγάλο αντικείμενο που μοιάζει με λαμπτήρα. Ο Erich Von Däniken, ο οποίος έγραψε το «Άρμα των Θεών», δημιούργησε ένα μοντέλο του λαμπτήρα που λειτουργεί όταν συνδέεται σε μια πηγή ρεύματος, εκπέμποντας ένα απόκοσμο, μοβ φως.

15. Σινικό Τείχος του Τέξας

Μια ιστορική φωτογραφία του «τείχους» που βρέθηκε στο Rockwall του Τέξας.

Το 1852, σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Rockwall Co., στο Τέξας, αγρότες σκάβοντας ένα πηγάδι ανακάλυψαν αυτό που φαινόταν να είναι ένας αρχαίος βραχώδης τοίχος. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 200.000 έως 400.000 ετών, μερικοί λένε ότι είναι ένας φυσικός σχηματισμός, ενώ άλλοι λένε ότι είναι σαφώς ανθρωπογενής.

Ο Δρ John Geissman στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας δοκίμασε τους βράχους ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ του History Channel. Βρήκε ότι όλα μαγνητίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, υποδηλώνοντας ότι σχηματίστηκαν εκεί που βρίσκονται και δεν μετακινήθηκαν σε αυτήν την τοποθεσία από αλλού. Αλλά κάποιοι παραμένουν αμετάπειστοι από αυτό το τεστ τηλεοπτικής εκπομπής και ζητούν περαιτέρω μελέτες.

Ο γεωλόγος James Shelton και ο εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ αρχιτέκτονας John Lindsey έχουν σημειώσει στοιχεία που φαίνεται να είναι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως αψίδες, πύλες με υπέρθυρα και τετράγωνα ανοίγματα που μοιάζουν με παράθυρα.

14. Πυρηνικός αντιδραστήρας 1,8 δισεκατομμυρίων ετών;

Θέση πυρηνικού αντιδραστήρα, Oklo, Δημοκρατία της Γκαμπόν. (NASA)

Το 1972, ένα γαλλικό εργοστάσιο εισήγαγε μετάλλευμα ουρανίου από το Oklo, στη Δημοκρατία της Γκαμπόν της Αφρικής. Το ουράνιο είχε ήδη εξαχθεί. Βρήκαν ότι η τοποθεσία προέλευσης λειτουργούσε προφανώς ως πυρηνικός αντιδραστήρας μεγάλης κλίμακας που δημιουργήθηκε πριν από 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια και ήταν σε λειτουργία για περίπου 500.000 χρόνια.

Ο Δρ Glenn T. Seaborg, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και βραβευμένος με Νόμπελ για το έργο του στη σύνθεση βαρέων στοιχείων, εξήγησε γιατί πιστεύει ότι δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, και επομένως πρέπει να είναι ανθρωπογενές πυρηνικός αντιδραστήρας. Για να «καεί» το ουράνιο σε μια αντίδραση, απαιτούνται πολύ ακριβείς συνθήκες.

Το νερό πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρό, για ένα. Πολύ πιο αγνό από ό,τι υπάρχει φυσικά. Το υλικό U-235 είναι απαραίτητο για να συμβεί πυρηνική σχάση. Είναι ένα από τα ισότοπα που βρίσκονται φυσικά στο ουράνιο. Αρκετοί ειδικοί στη μηχανική αντιδραστήρων είπαν ότι πιστεύουν ότι το ουράνιο στο Oklo δεν θα μπορούσε να ήταν αρκετά πλούσιο σε U-235 για να πραγματοποιηθεί μια αντίδραση φυσικά.

13. Θαλάσσιοι Χαρτογράφοι προτού η Ανταρκτική ήταν καλυμμένη από πάγο;

Ένα τμήμα του χάρτη Piri Reis του 1513. (Public Domain)

Ένας χάρτης που δημιουργήθηκε από τον Τούρκο ναύαρχο και χαρτογράφο Piri Reis το 1513, αλλά προέρχεται από διάφορους προηγούμενους χάρτες, πιστεύεται από ορισμένους ότι απεικονίζει την Ανταρκτική όπως ήταν σε μια πολύ μακρινή εποχή πριν καλυφθεί με πάγο.

Μια στεριά φαίνεται να προεξέχει από τη νότια ακτογραμμή της Νότιας Αμερικής. Ο καπετάνιος Lorenzo W. Burroughs, ένας καπετάνιος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο χαρτογραφικό τμήμα, έγραψε μια επιστολή στον Δρ Τσαρλς Χάπγκουντ το 1961 λέγοντας ότι αυτή η ξηρά φαίνεται να δείχνει με ακρίβεια την ακτή της Ανταρκτικής καθώς είναι κάτω από τον πάγο.

Ο Δρ Hapgood (1904–1982) ήταν ένας από τους πρώτους που πρότεινε δημόσια ότι ο χάρτης Piri Reis απεικονίζει την Ανταρκτική κατά τη διάρκεια μιας προϊστορικής εποχής. Ήταν ιστορικός με σπουδές στο Χάρβαρντ του οποίου οι θεωρίες για τις γεωλογικές αλλαγές κέρδισαν τον θαυμασμό του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Υπέθεσε ότι οι χερσαίες μάζες μετατοπίστηκαν, εξηγώντας γιατί η Ανταρκτική εμφανίζεται ως συνδεδεμένη με τη Νότια Αμερική.

Σύγχρονες μελέτες διαψεύδουν τη θεωρία του Hapgood ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είχε συμβεί μέσα σε χιλιάδες χρόνια, αλλά δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί μέσα σε εκατομμύρια χρόνια.

12. Ανιχνευτής Σεισμών 2.000 ετών

Αντίγραφο ενός αρχαίου κινεζικού σεισμοσκοπίου από τη δυναστεία των Ανατολικών Χαν (25-220 μ.Χ.) και του εφευρέτη του, Ζανγκ Χενγκ. (Wikimedia Commons)

Το 132 μ.Χ., ο Zhang Heng δημιούργησε το πρώτο σεισμοσκόπιο στον κόσμο. Το πώς ακριβώς λειτουργεί παραμένει μυστήριο, αλλά τα αντίγραφα έχουν λειτουργήσει με ακρίβεια συγκρίσιμη με τα σύγχρονα όργανα.

Το 138 μ.Χ., έδειξε σωστά ότι ένας σεισμός συνέβη περίπου 300 μίλια δυτικά της Λουογιάνγκ, της πρωτεύουσας. Κανείς δεν είχε νιώσει τον σεισμό στο Λουογιάνγκ και απέρριψε την προειδοποίηση μέχρι που έφτασε ένας αγγελιοφόρος λίγες μέρες αργότερα ζητώντας βοήθεια.

11. Σωλήνες 150.000 ετών;

Σπήλαιο Baigong, με φωτογραφία σωλήνα στο κάτω αριστερό μέρος

Σπηλιές κοντά στο όρος Baigong στην Κίνα περιέχουν σωλήνες που οδηγούν σε μια κοντινή λίμνη. Χρονολογήθηκαν από το Ινστιτούτο Γεωλογίας του Πεκίνου πριν από περίπου 150.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Brian Dunning του Skeptoid.com.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua ανέφεραν ότι οι σωλήνες αναλύθηκαν σε τοπικό χυτήριο και το 8 τοις εκατό του υλικού δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί. Ο Ζενγκ Τζιαντόνγκ, ερευνητής γεωλογίας από την Υπηρεσία Σεισμών της Κίνας είπε στην κρατική εφημερίδα People’s Daily το 2007 ότι ορισμένοι από τους σωλήνες βρέθηκαν να είναι εξαιρετικά ραδιενεργοί.

Ο Jiandong είπε ότι το πλούσιο σε σίδηρο μάγμα μπορεί να αναδύθηκε από τα βάθη της Γης, φέρνοντας τον σίδηρο σε ρωγμές όπου μπορεί να έχει στερεοποιηθεί σε σωλήνες. Αν και παραδέχτηκε, «Υπάρχει πράγματι κάτι μυστήριο σε αυτούς τους σωλήνες». Ανέφερε τη ραδιενέργεια ως παράδειγμα των περίεργων ιδιοτήτων των σωλήνων.

10. Μηχανισμός Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια μηχανική συσκευή 2000 ετών που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των θέσεων του ήλιου, της σελήνης, των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. (Wikimedia Commons)

Ένας μηχανισμός, που συχνά αναφέρεται ως αρχαίος «υπολογιστής», που κατασκευάστηκε από Έλληνες γύρω στο 150 π.Χ., ήταν σε θέση να υπολογίσει τις αστρονομικές αλλαγές με μεγάλη ακρίβεια.

«Αν δεν είχε ανακαλυφθεί… κανείς δεν θα πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρχει επειδή είναι τόσο περίπλοκο», είπε ο μαθηματικός Tony Freeth σε ένα ντοκιμαντέρ της NOVA. Ο Mathias Buttet, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της ωρολογοποιίας Hublot, δήλωσε σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, «Αυτός ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων περιλαμβάνει έξυπνα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στη σύγχρονη ωρολογοποιία».

9. Τρυπάνι σε κάρβουνο

Ο John Buchanan, Esq., παρουσίασε ένα μυστηριώδες αντικείμενο σε μια συνάντηση της Εταιρείας Αρχαιοτήτων της Σκωτίας στις 13 Δεκεμβρίου 1852. Ένα τρυπάνι είχε βρεθεί εγκλωβισμένο σε άνθρακα πάχους περίπου 22 ιντσών, θαμμένο σε ένα κρεβάτι από πηλό ανακατεμένο με ογκόλιθους πάχος περίπου 7 πόδια.

Λέγεται ότι ο άνθρακας της Γης σχηματίστηκε πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Η Εταιρεία αποφάσισε ότι το όργανο ήταν σύγχρονου επιπέδου προόδου. Όμως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το σιδερένιο όργανο μπορεί να ήταν μέρος μιας διάτρησης που είχε σπάσει κατά τη διάρκεια κάποιας προηγούμενης έρευνας για άνθρακα».

Η λεπτομερής αναφορά του Buchanan δεν περιλάμβανε σημάδια ότι ο άνθρακας που περιβάλλει το όργανο είχε τρυπηθεί από γεώτρηση.

8. Σφαίρες 2,8 δισεκατομμυρίων ετών;

Επάνω αριστερά, κάτω δεξιά: Σφαίρες, γνωστές ως σφαίρες Klerksdorp, που βρέθηκαν στα κοιτάσματα πυροφυλλίτη (θαυματουργών λίθων) κοντά στο Ottosdal της Νότιας Αφρικής. (Ρόμπερτ Χάγκετ) Επάνω δεξιά, κάτω αριστερά: Παρόμοια αντικείμενα γνωστά ως μάρμαρα Moqui από τον Ψαμμίτη Ναβάχο της νοτιοανατολικής Γιούτα. (Paul Heinrich)

Οι σφαίρες με τις λεπτές αυλακώσεις γύρω τους που βρέθηκαν σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής λέγεται από ορισμένους ότι είναι φυσικά σχηματισμένες μάζες ορυκτής ύλης. Άλλοι είπαν ότι διαμορφώθηκαν ακριβώς από ένα προϊστορικό ανθρώπινο χέρι.

«Οι σφαίρες, που έχουν μια ινώδη δομή στο εσωτερικό με ένα κέλυφος γύρω τους, είναι πολύ σκληρές και δεν μπορούν να γρατσουνιστούν, ακόμη και από χάλυβα», δήλωσε ο Roelf Marx, επιμελητής του μουσείου Klerksdorp, Νότια Αφρική, σύμφωνα με το βιβλίο του Michael Cremo. «Απαγορευμένη Αρχαιολογία: Η κρυμμένη ιστορία της ανθρώπινης φυλής». Ο Μαρξ είπε ότι οι σφαίρες είναι περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Εάν πρόκειται για ορυκτές μάζες, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς σχηματίστηκαν.

7. Σιδερένιος Στύλος του Δελχί

Μια επιγραφή από το 400 περίπου μ.Χ από τον βασιλιά Candragupta II στον Σιδερένιο Στύλο του Δελχί.

Αυτός ο πυλώνας είναι τουλάχιστον 1.500 ετών, αλλά θα μπορούσε να είναι παλαιότερος. Παραμένει χωρίς σκουριά και είναι εκπληκτικής καθαρότητας. Είναι 99,72 τοις εκατό σίδηρος, σύμφωνα με τον καθηγητή AP Gupta, επικεφαλής του Τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διοίκησης στην Ινδία.

Στη σύγχρονη εποχή, ο σφυρήλατος σίδηρος έχει κατασκευαστεί με καθαρότητα 99,8 τοις εκατό, αλλά περιέχει μαγγάνιο και θείο, δύο συστατικά που απουσιάζουν από τον πυλώνα.

Κατασκευάστηκε τουλάχιστον «400 χρόνια πριν το μεγαλύτερο γνωστό χυτήριο του κόσμου μπορούσε να το παραγάγει», έγραψε ο John Rowlett στο «Μια μελέτη των τεχνιτών των αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών για να δείξει την επιρροή της εκπαίδευσής τους στη σημερινή μας μέθοδο. Εμπορική Εκπαίδευση.»

6. Viking Sword Ulfbert

Ένα ξίφος Ulfberht που εκτίθεται στο Germanisches Nationalmuseum, Νυρεμβέργη, Γερμανία. (Martin Kraft/Wikimedia Commons)

Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το ξίφος των Βίκινγκς Ulfbert, που χρονολογείται από το 800 έως το 1000 μ.Χ., έμειναν άναυδοι. Δεν μπορούσαν να δουν πώς θα ήταν διαθέσιμη η τεχνολογία για την κατασκευή ενός τέτοιου σπαθιού μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση 800 χρόνια αργότερα.

Η περιεκτικότητά του σε άνθρακα είναι τρεις φορές υψηλότερη από άλλα ξίφη της εποχής του και οι ακαθαρσίες αφαιρέθηκαν σε τέτοιο βαθμό που το σιδηρομετάλλευμα πρέπει να έχει θερμανθεί σε τουλάχιστον 3.000 βαθμούς Φαρενάιτ.

Με μεγάλη προσπάθεια και ακρίβεια, ο σύγχρονος σιδεράς Richard Furrer από το Ουισκόνσιν σφυρηλάτησε ένα ξίφος ποιότητας Ulfberht χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θα ήταν διαθέσιμη στον Μεσαίωνα. Είπε ότι ήταν το πιο περίπλοκο πράγμα που είχε φτιάξει ποτέ και χρησιμοποίησε μεθόδους που δεν ήταν γνωστό ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους εκείνης της εποχής.

5. Σφυρί 100 εκατομμυρίων ετών;

Ένα σφυρί βρέθηκε στο Λονδίνο του Τέξας το 1934, εγκλωβισμένο σε πέτρα που είχε σχηματιστεί γύρω του. Ο βράχος που περιβάλλει το σφυρί λέγεται ότι είναι ηλικίας άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.

Ο Glen J. Kuban, ένας φωνητικός σκεπτικιστής των ισχυρισμών ότι το σφυρί κατασκευάστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, είπε ότι η πέτρα μπορεί να περιέχει υλικά ηλικίας άνω των 100 εκατομμυρίων ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο βράχος σχηματίστηκε γύρω από το σφυρί πριν από τόσο καιρό.

Κάποιος ασβεστόλιθος έχει σχηματιστεί γύρω από αντικείμενα που είναι γνωστό ότι προέρχονται από τον 20ο αιώνα, έτσι οι συμπυκνώσεις μπορούν να σχηματιστούν αρκετά γρήγορα γύρω από αντικείμενα, είπε. Τα κονιάματα είναι μάζες σκληρυμένης ορυκτής ύλης.

Ο Carl Baugh, ο οποίος έχει στην κατοχή του το τεχνούργημα, είπε ότι η ξύλινη λαβή έχει μετατραπεί σε άνθρακα (απόδειξη της μεγάλης ηλικίας του) και ότι το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο έχει μια περίεργη σύνθεση. Οι επικριτές έχουν ζητήσει περισσότερες, ανεξάρτητες δοκιμές για την επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί τέτοιες δοκιμές.

4. Προϊστορικό εργοτάξιο;

Εργάτες σε ένα λατομείο πέτρας κοντά στην Αιξ-αν-Προβάνς, στη Γαλλία, τον 18ο αιώνα συνάντησαν εργαλεία κολλημένα σε ένα στρώμα ασβεστόλιθου 50 πόδια κάτω από τη γη.

Το εύρημα καταγράφηκε στο American Journal of Science and Arts το 1820 από τον TD Porter, ο οποίος μετέφραζε το έργο του Count Bournon, «Ορυκτολογία».

Τα ξύλινα όργανα είχαν μετατραπεί σε αχάτη, μια σκληρή πέτρα. Ο Πόρτερ έγραψε: «Όλα έτειναν να αποδείξουν ότι αυτό το έργο είχε εκτελεστεί στο σημείο όπου υπήρχαν τα ίχνη. Η παρουσία του ανθρώπου είχε προηγηθεί τότε του σχηματισμού αυτής της πέτρας, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό αφού είχε ήδη φτάσει σε τέτοιο βαθμό πολιτισμού που του ήταν γνωστές οι τέχνες, και ότι έφτιαξε την πέτρα και σχημάτισε στήλες από αυτήν».

Όπως αναφέρθηκε στην περίπτωση του σφυριού παραπάνω, είναι γνωστό ότι ο ασβεστόλιθος σχηματίζεται σχετικά γρήγορα γύρω από σύγχρονα εργαλεία.

3. Γέφυρα εκατομμυρίων ετών;

Η Γέφυρα του Αδάμ, γνωστή και ως Γέφυρα του Ράμα, ή Ram Setu, μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον αρχαίο ινδικό μύθο, ο βασιλιάς Ράμα έχτισε μια γέφυρα μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα πριν από περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια. Αυτό που φαίνεται να είναι υπολείμματα μιας τέτοιας γέφυρας έχουν φανεί από δορυφορικές εικόνες, αλλά πολλοί λένε ότι είναι ένας φυσικός σχηματισμός.

Ο Δρ Badrinarayanan, πρώην διευθυντής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Ινδίας, μελέτησε δείγματα πυρήνα από τη γέφυρα. Ήταν μπερδεμένος με την εμφάνιση ογκόλιθων στην κορυφή ενός στρώματος θαλάσσιας άμμου και υπέθεσε ότι οι ογκόλιθοι πρέπει να είχαν τοποθετηθεί τεχνητά εκεί.

Καμία ενιαία φυσική εξήγηση δεν έχει συμφωνηθεί από τους γεωλόγους. Η χρονολόγηση ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς ορισμένοι λένε ότι οποιοδήποτε μέρος της γέφυρας (όπως δείγματα κοραλλιών) δεν μπορεί να δώσει μια αληθινή εικόνα του πόσο παλιά είναι ολόκληρη η γέφυρα.

2. Μπουζί 500.000 ετών;

Το 1961, τρία άτομα έψαχναν για γεώδια για το κατάστημα με τα πετράδια και τα είδη δώρων τους στην Olancha της Καλιφόρνια, όταν βρήκαν κάτι που φαινόταν σαν ένα μπουζί κλεισμένο σε ένα geode. Η Virginia Maxey, μία από τις τρεις ανακάλυψες, είπε τότε ότι ένας γεωλόγος εξέτασε τα απολιθώματα γύρω από τη συσκευή και χρονολόγησε τη συσκευή στα 500.000 χρόνια ή παλαιότερα.

Ο γεωλόγος δεν κατονομάστηκε ποτέ και η τρέχουσα τοποθεσία του αντικειμένου είναι άγνωστη. Οι επικριτές του ισχυρισμού, ο Pierre Stromberg και ο Paul V. Heinrich, έχουν μόνο ακτινογραφίες και ένα σκίτσο του καλλιτέχνη για να αναλύσουν. Νομίζουν ότι ήταν ένα μοντέρνο μπουζί εγκλωβισμένο σε ένα σκυρόδεμα που σχηματίζεται γρήγορα και όχι σε ένα γεώδιο.

Ωστόσο, οι Stromberg και Heinrich έχουν πει, «Υπάρχουν ελάχιστα σκληρά στοιχεία ότι οι αρχικοί ανακαλυπτές σκόπευαν να εξαπατήσουν κανέναν».

1. Προϊστορικό Τείχος Κοντά στις Μπαχάμες;

Ένας τοίχος από βράχο σε μεγάλα, παχιά σχήματα ογκόλιθων βρέθηκε στις ακτές των Μπαχάμες το 1968. Ο αρχαιολόγος William Donato διεξήγαγε πολλές καταδύσεις για να ερευνήσει το τείχος και υποθέτει ότι πρόκειται για μια τεχνητή κατασκευή περίπου 12.000 έως 19.000 ετών που κατασκευάστηκε για να προστατεύει ένας προϊστορικός οικισμός από τα κύματα.

Βρήκε ότι είναι μια πολυεπίπεδη κατασκευή που περιλαμβάνει πέτρες στήριξης που φαίνεται να τοποθετούνται εκεί από ανθρώπινα χέρια. Βρήκε επίσης αυτό που πιστεύει ότι είναι πέτρες άγκυρας με τρύπες από σχοινί μέσα τους.

Ο Δρ. Eugene Shinn, ένας συνταξιούχος γεωλόγος που εργάστηκε για το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, είπε ότι τα δείγματα του πυρήνα των βράχων που πήρε δείχνουν μια βουτιά προς τα βαθιά νερά. Εάν όλοι οι πυρήνες δείχνουν μια βουτιά προς τα βαθιά νερά, αυτό θα αποδείκνυε ότι ο βράχος σχηματίστηκε εκεί που είναι και δεν σχηματίστηκε αλλού αργότερα για να μεταφερθεί από τον άνθρωπο στη σημερινή του θέση.

Τα μεταγενέστερα γραπτά του ανέφεραν ότι όλα τα δείγματά του έδειξαν αυτή τη βουτιά, φαίνεται να αποδεικνύουν ότι είναι ένας φυσικός σχηματισμός. Αλλά η προηγούμενη μελέτη του ανέφερε ότι μόνο το 25 τοις εκατό των δειγμάτων του παρουσίασαν πτώση.

Ο Δρ Γκρεγκ Λιτλ, ένας ψυχολόγος που έχει ενδιαφερθεί για αυτή τη δομή, αντιμετώπισε τον Σιν σχετικά με αυτήν την ασυμφωνία και ο Σιν παραδέχτηκε ότι δεν πήρε στα σοβαρά τη μελέτη του και «παρασύρθηκα λίγο για να κάνω μια καλή ιστορία».

https://amfipolinews.blogspot.com

loading...