«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της Γάζας βάζει το Ισραήλ – Ο ηγέτης της Hezbollah αναγνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν αντέχει πόλεμο

Δεξαμένες νερού, Φ/Β που δίνουν ρεύμα στα νοσοκομεία της Γάζας και ψαροκάικα που δίνουν τροφή στους αμάχους άρχισε να πλήττει το Ισραήλ.

Διεθνή αποτροπιασμό προκαλούν οι μαζικές σφαγές αμάχων στη Γάζα που επιφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), με τις επιθέσεις τους σε νοσοκομεία και σχολεία, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, μετά την καταστροφή των κατοικιών τους από τους διαρκείς βομβαρδισμούς, ενώ από το Σάββατο 4/11 η ισραηλινή αεροπορία άρχισε να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο εκδίωξης του συνόλου του πληθυσμού τη Γάζας από τη Λωρίδα, πλήττοντας πια δεξαμενές νερού, Φ/Β σε ζώνες νοσοκομειών και ψαροκάικα, προκειμένου να σαρώσει και τις τελευταίες αστικές υποδομές που επιτρέπουν τη ζωή του άμαχου πληθυσμού εκεί.

Η επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa

Την Παρασκευή 3/11, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά ασθενοφόρων που βρίσκονταν στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa στη μαρτυρική πόλη της Γάζας την Παρασκευή αλλά και σχολείου στη βόρεια Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Από τις επιδρομές στο νοσοκομείο σκοτώθηκαν τουλάχιστον σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
asuenofor2.jpg

Τι ανέφεραν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP διακρίνονται πολίτες να μεταφέρουν τραυματίες.
asuenoforo.jpg

Ορισμένοι κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.
Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Abdul Hakim Abu Reyash που ήταν παρών στη σκηνή, είπε ότι η έκρηξη έπληξε τόσο τους ανθρώπους που στέκονταν μπροστά στο νοσοκομείο όσο και αυτούς που μεταφέρονταν με ασθενοφόρα μετά από τραυματισμούς σε προηγούμενα ισραηλινά πλήγματα.
«Στο νοσοκομείο al-Shifa έχουν βρει προσωρινό κατάλυμμα χιλιάδες πρόσφυγες – που υπολογίζονται μεταξύ 60.000 και 80.000», είπε.
paidimoro.PNG

Έγκλημα της ισραηλινής κατοχής κατά αμάχων

«Όλοι τους είναι άμαχοι και αυτό είναι άλλο ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή εναντίον αμάχων στη Γάζα».
Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι είχε στόχο ένα ασθενοφόρο, αλλά είπε ότι το όχημα χρησιμοποιήθηκε από τη Hamas για τη μεταφορά μαχητών και όπλων.
Οι αρχές της Γάζας χαρακτήρισαν και πάλι την επίθεση στο νοσοκομείο «σφαγή» και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των τραυματιών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
«Καλούμε τους πάντες να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να διασφαλίσουμε τη μεταφορά θυμάτων και ασθενών και να επιτρέψουμε τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πλήγμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν όχημα που χρησιμοποίησε «τρομοκρατικός πυρήνας της Hamas».
Ωστόσο ο Ashraf al Quntra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι τα ασθενοφόρα αποτελούσαν πομπή «μεταφοράς πολλών σοβαρά τραυματιών για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», τόνισε ο Ashraf al Quntra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση στο σχολείο al-Fakhoora: 20 νεκροί, 150 τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την Παρασκευή 3/11 και σε επίθεση σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή Al Saftawi, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Είκοσι άτομα σκοτώθηκαν  και 150 τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, μετά τη στοχευμένη επίθεση σε σχολείο στην περιοχή Al Saftawi, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που κάθονταν στην αυλή του σχολείου, τα οποία έγιναν κομμάτια.
Τα οστά και η σάρκα τους συγκεντρώθηκαν σε πλαστικές σακούλες, είπε.
Τουλάχιστον 231 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας al-Qudra.
Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου σε 9.488 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 3.900 παιδιών.

mamamoro.PNG

Επικεφαλής ΠΟΥ: Βαθύτατα σοκαρισμένος

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε o Tendros Adanom Gebreghesus, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Lynne Hastings, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε  ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους.
Από την Τετάρτη, 1/11, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.250 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
bombardismena.PNG

ΟΗΕ, Guterres: Αποτροπιασμός, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρο στη Γάζα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas «πρέπει να σταματήσει».
«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Al Shifa.
Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

ΟΗΕ: Οι άμαχοι της Γάζας ζουν με δύο κομμάτια ψωμί την ημέρα

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Al Jazzera, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά οι παλαιστινιακές οικογένειες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται οπότε καταφεύγουν προσωρινά σε κοινόχρηστους χώρους νοσοκομείων.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις: τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και οι εγκαταστάσεις τουαλέτας είναι αυστηρά με δελτίο και είναι διαθέσιμα μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα.
«Το σπίτι μας δέχτηκε επίθεση, φύγαμε μέσα στη νύχτα και τώρα δεν έχουμε τίποτα», είπε στο Al Jazeera ένα από τα επτά μέλη της οικογένειας που στεγάζονται σε μια σκηνή μέσα σε ένα νοσοκομείο.
Ο Tomas White, κορυφαίος αξιωματούχος βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, παρείχε μια νηφάλια αξιολόγηση της κατάστασης του νερού και των τροφίμων στον πολιορκημένο θύλακα.
Ο White δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση προς διπλωμάτες ότι ο μέσος κάτοικος της Γάζας ζει με δύο κομμάτια αραβικό ψωμί την ημέρα και είναι όλο και πιο απελπισμένος για νερό, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο White ανέφερε επίσης ότι η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή υποστηρίζει περίπου 89 αρτοποιεία στη Γάζα, αλλά «τώρα ο κόσμος δεν ψάχνει για ψωμί. Ψάχνει για νερό».

katastrfoi.jpg
Ο White πρόσθεσε ότι με βάση ότι είδε κατά την εκτεταμένη περιοδεία του σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, ο θύλακας είχε γίνει «σκηνή θανάτου και καταστροφής».
Το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει την είσοδο περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις 21 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως επέβαλε σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό στον θύλακα, αλλά οι επιθεωρήσεις των εισερχόμενων κομβόι  έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες κάτοικοι εισέβαλαν σε μια αποθήκη στο κέντρο της Γάζας όπου το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) αποθήκευε τρόφιμα, για να αρπάξουν λίγο αλεύρι.
Ο Samer Abdeljaber, εκπρόσωπος του WFP και διευθυντής χώρας στην Παλαιστίνη, είπε ότι το περιστατικό έδειξε ότι οι άνθρωποι «χάνουν την ελπίδα τους και καταρρέουν μέρα με τη μέρα».
doyrnos.PNG

Νέοι βομβαρδισμοί σε δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ, ψαροκάικα

Εν τω μεταξύ από το πρωί του Σαββάτου 4/11 ο ισραηλινός στρατός έβαλε  στο στόχαστρο δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ στις στέγες των νοσοκομείων, ακόμη και ψαροκάικα που εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους της Γάζας, αναφέρει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Όπως μετέδωσε ο Hani Mahmoud, ανταποκριτής του Al Jazeera που βρίσκεται στο Khan Younis στη νότια Γάζα, το Ισραήλ έπληξε δεξαμενές νερού στην ανατολική Rafah τις οποίες και κατέστρεψε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa που εδρεύει στη Γάζα ανέφερε μετά από λίγο ότι η συγκεκριμένη δημόσια δεξαμενή νερού χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία πολλών γειτονιών.
Ξεχωριστά, το Al-Aqsa TV ανέφερε στο Telegram ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τζαμί στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης συνοικίας Sabra στη δυτική Γάζα και τη βασική γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας του νοσοκομείο al-Wafa στην πόλη της Γάζας, θέτοντας της εκτός λειτουργίας.
Επίσης ανέφερε ότι η είσοδος του Νοσοκομείου Παίδων al-Nasser στην πόλη της Γάζας έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στόχος ισραηλινών επιθέσεων.
Αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Al Jazeera: Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Γάζας

Από την Παρασκευή 2/11 ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται γύρω από τα νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Γάζας, όπως στο νοσοκομείο al-Shifa, το νοσοκομείο al-Quds και το νοσοκομείο της Ινδονησίας.
Από το Σάββατο 4/11 άρχισε να πλήττει και την είσοδο του παιδιατρικού νοσοκομείου Al Nasser, ενώ παράλληλα κατέστρεψε όλα τα Φ/Β πάνελ που βρίσκονται στη στέγη του νοσοκομείου και στα γύρω σπίτια και τα οποία έδιναν ως χτες ρεύμα στο νοσοκομείο.
Το ίδιο έγινε και με το νοσοκομείο al Shifa, που είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα.
Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αλιευτικά καΐκια κάηκαν στην ακτή της Rafah αφού έγιναν στόχος του ισραηλινού στρατού
«Αυτά φαίνεται να αποτελούν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazzera.
«Αυτό που θέλει ο ισραηλινός στρατός να κάνουν οι άνθρωποι είναι να φύγουν.
Η τελευταία πηγή που τους κρατά στη Γάζα ήταν το μικροσκοπικό κομμάτι ηλεκτρικής ενέργειας που έπαιρναν από τα ηλιακά πάνελ.
Το ίδιο ισχύει και τις καταστροφές των δεξαμενών νερού στην ανατολική Rafah και των ψαροκάικων.
Φαίνεται να είναι ένας άλλος τρόπος να πουν στους ανθρώπους: Θα βομβαρδίσουμε όλα όσα βασίζεστε για την επιβίωσή σας».

Νέο τελεσίγραφο ισραηλινού στρατού: Δίνει 3 ώρες διορία για εκκένωση βόρειας Γάζας

Συν τοις άλλοις το Σάββατο 4/11 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα πάψει για τρεις ώρες τους βομβαρδισμούς και θα αφήσει ανοικτό τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας συγκεκριμένα από τις 1 το μεσημέρι τοπική ώρα ως τις 4 μ.μ. καλώντας ξανά τους αμάχους που βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα να φύγουν.
Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο ή μέσα μεταφοράς για να μπορέσουν να μετακινηθούν νότια μέσω της οδού Salah al-Din, ανέφερε ωστόσο ένας ανταποκριτής του Al Jazeera.
«Αν και ο ισραηλινός στρατός έχει συμβουλεύσει τους αμάχους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα,  η πραγματικότητα είναι ότι είναι απίστευτα δύσκολο και επικίνδυνο για πολλούς να το κάνουν», είπε η ανταποκρίτρια του αραβικού δικτύου από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

FT: O ηγέτης της Hezbollah γνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν αντέχει άλλο πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του λιβανικού κινήματος της Hebzollah Hassan Nasrullah, κατανοεί ότι ο Λίβανος δεν είναι σε θέση να αντέξει τον πόλεμο, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη Λιβανέζους αξιωματούχους.
Νωρίτερα, o Hassan Nasrullah είχε θέσεις τις δυνάμεις της οργάνωσης σε γενική ετοιμότητα για οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ , σημειώνοντας ότι «όλα τα σενάρια είναι πιθανά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ωστόσο, το κίνημα δέχτηκε διπλωματικές πιέσεις για να μην συμβάλει με τις ενέργειές του στην περαιτέρω κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
«Ο Nasrullah  γνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη Λιβανέζους αξιωματούχους , οι οποίοι συν τοις άλλοιςεπισήμαναν στην εφημερίδα ότι οι τελευταίες συγκρούσεις με το Ισραήλ δεν ξεπέρασαν τις ανεπίσημες κόκκινες γραμμές που χαράχτηκαν μετά τον πόλεμο του 2006.

CNN: Το Ισραήλ θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, θα μειώσει τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα τις επόμενες μέρες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει να ενταθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το CNN
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα κατά το CNN που επικαλέστηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να καθαρίσει το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Hamas.

O ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δεκάδες πολεμιστές της Hamas και έπληξε το σπίτι του ηγέτη της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 3/11 και τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 4/11 τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» κατά τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφερς ο IDF το πρωί του Σαββάτου 4/11.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Hamas και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Hamas» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Hamas σκοτώθηκαν σε μάχες.
Συν τοις άλλοις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός θύλακα.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σπίτι μέλη της οικογένειάς του, καθώς ο ίδιος ο ηγέτης της Hamas από το 2019 δεν βρίσκεται στη Γάζα αλλά μετακινείται μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Περιορισμένα πυρά στο Νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, ανέφερε επίσης ο στρατός το βράδυ του Σαββάτου 3/11 στην εφαρμογή Telegram.
Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Kibuz Yiftah στο βόρειο Ισραήλ.
Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Slomi».
Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

Μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και προκλητικές κινήσεις εποίκων

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καταστολής του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Όχθη, όπου τη νύχτα της Παρασκευής 3/11 προς Σάββατο 4/11 συνελήφθησαν τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιδρομές.
Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Nablus, στο Tulkarm και στη Ramallah  αλλά οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Χεβρώνα, όπου τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι από τον προσφυγικό καταυλισμό al-Fawwar νότια της πόλης κρατήθηκαν.
Στις επιδρομές αυτές συχνά μαζί με την αστυνομία ήταν και οπλισμένοι έποικοι.
Ο Imran Khan του Al Jazeera μετέδωσε από τη Χεβρώνα είπε ότι η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στον μιναρέ ενός τζαμιού στον προσφυγικό καταυλισμό al-Fawwar.
«Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε πάνω από τα σπίτια. Οι ισραηλινές δυνάμεις πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι. οι κάτοικοι λένε ότι έσπασαν έπιπλα,  είπε ο Khan.
Το ίδιο σκηνικό  επαναλήφθηκε στην πόλη Beit Ummar, όπου οι ντόπιοι ανέφεραν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια και συνέλαβαν αρκετούς Παλαιστίνιους.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Περιοδεία Blinken στη Μέση Ανατολή – Βλέπει Άραβες ηγέτες

Το αίτημα της κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να ακούσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken από τους υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής, κατά τη συνάντησή τους που θα γίνει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι θα τονίσουν την «αραβική στάση που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους για να τερματιστεί η επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα εντός της μέρας, συναντήθηκε με το Blinken στο Αμάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Micati και τόνισε τη ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας, όπως τη χαρακτήρισε, στον νότιο Λίβανο.
Ο Micati τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που ζητά από την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις.
Ο Blinken έφθασε στην Ιορδανία το Σάββατο 3/11 μετά από συνάντησή του με την ισραηλινή ηγεσία kai δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει ένα δεύτερο, ή και τρίτο, μέτωπο στη σύγκρουση.
Έκανε επίσης έκκληση στο Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Ο βασιλιάς Abdallah της Ιορδανίας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται επειγόντως να πιέσει για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα για την προστασία των αμάχων.
Ο μονάρχης δήλωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ δεν θα επιτύχει και η μόνο οδός προς τη μόνιμη ειρήνη είναι να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Επαφές Βρετανών με Ιράν

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας James Cleverly είχε συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Houssein Amir Abdolahian χθες Παρασκευή 3/11.
Κατά τις επαφές αυτές ο Βρετανός ΥΠΕΞ φέρεται να δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το «Ιράν φέρει ευθύνη» για τις ενέργειες οργανώσεων, όπως η Hamas και η Hezbollah, τις οποίες στηρίζει για πολλά χρόνια και να του ζήτησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Hamas.

www.bankingnews.gr

loading...