Οι Houthis μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε θέατρο τρόμου – Στο μάτι του κυκλώνα Ελλάδα και Κύπρος

Η επέκταση των επιχειρήσεων της οργάνωσης πλησιέστερα στα εθνικά ύδατα, συνιστά … κόκκινο συναγερμό για την ελληνική άμυνα
Μετά την Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Houthis της Υεμένης επεκτείνουν το πεδίο των επιχειρήσεων τους και στη Μεσόγειο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα στοχεύσουν οποιοδήποτε πλοίο κινείται προς το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
Η σχετική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις ήδη ανησυχητικές προειδοποιήσεις του αρχηγού της οργάνωσης, σύμφωνα με τις οποίες, τα πλοία των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ, αποτελούν δυνάμει νόμιμο στόχο.
Φυσικά, ο επικίνδυνος βαθμός εμπλοκής της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση, καθώς και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, καθιστούν τη χώρα μας αρκετά ευάλωτη στα πλήγματα των Houthis.
Επομένως, η επέκταση των επιχειρήσεων της οργάνωσης πλησιέστερα στα εθνικά ύδατα, σηματοδοτεί… κόκκινο συναγερμό για την ελληνική άμυνα, και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Yahya Sarea, «θα στοχεύσουμε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα σε οποιαδήποτε περιοχή μπορούμε να προσεγγίσουμε».
Επισημαίνεται ότι οι Houthis επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, εν μέσω επιχειρήσεων που αποκαλούν καμπάνια αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Αρχηγός των Houthis: Και η Ελλάδα στο στόχαστρό μας – Καμία χώρα του πολυεθνικού στόλου δεν είναι ασφαλής

O Mohammed Ali al-Houthi επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Houthis της Υεμένης, είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τον Ιανουάριο ότι οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί στον συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα χάσει τη θαλάσσια ασφάλειά της και θα γίνει στόχος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα στο κάδρο αυτών των απειλών, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, τοποθετείται και η χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το ναυτικό μας θα ενταχθεί στον πολυεθνικό στόλο με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.
Άλλωστε, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ενεργός εμπλοκή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κλιμάκωση μεταξύ των ανταρτών Houthis και των δυτικών δυνάμεων που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους αποτελούσε εξ αρχής στρατηγική επιλογή της ελληνικής ηγεσίας.
Όπως τόνισε για το σχετικό ζήτημα προ μηνών ο κ. Στυλιανίδης «είμαστε πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν».
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριζε την ελληνική εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η Ελλάδα «είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία».
Για το λόγο αυτό, Υπουργός Ναυτιλίας είχε, τότε, προαναγγείλει για πρώτη φορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωνε αυτή τη στρατηγική επιλογή, που εν τέλει οδήγησε στην άφιξη της φρεγάτας Ψαρά στον Κόλπο του Άντεν.
Πλέον και μετά τις δηλώσεις των Houthis, που βάζει στο στόχαστρο όλες, ανεξαιρέτως, τις δυνάμεις της «Συμμαχίας των προθύμων» υπό τις ΗΠΑ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε δυσχερή και εξόχως ευαίσθητη θέση.
Σημειώνεται ότι ο Al Houthi έκανε τα σχετικά σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.

www.bankingnews.gr

loading...