Το απάνθρωπο του “ου μοιχεύσεις” ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

Και μέσα στην ιστορία ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος της μονογαμίας .

Γι’ αυτό σας έλεγα κάποτε ότι το “ου μοιχεύσεις” είναι ό,τι το πιο απάνθρωπο καθιέρωσε και επέβαλε η ιστορία στην ηθική.
Είναι μια σπάθα που κατεβαίνει και κόβει κεφαλές. Γι’ αυτό το μόνο νόημα που έχει αυτή η εντολή , έχουμε ξαναπεί , είναι : σταθερά , μέσα στην ιστορία να παραβαίνεται.

Γιατί παραγνωρίζει την ανθρώπινη φύση.

Εκείνο που θα λέγαμε στην έσχατη και πιο επιεική περίπτωση , για το γεγονός ότι θέλησαν οι Έλληνες την Ελένη μοιχαλίδα ,
είναι ότι είδανε αυτό το βάθος της ανθρώπινης φύσης , που δεν σημαίνει ότι εισάγει την ερωτική αναρχία ή την ηθική αναρχία. Το πρόβλημα , αυτό που μας δόθηκε η ευκαιρία προχθές που μιλήσαμε για πλατωνικό έρωτα , το πρόβλημα είναι να ‘σαι πάντα ηθικά εγρήγορος και να αγωνίζεσαι . Κι αν πέσεις να μπορέσεις να ξανασηκωθείς.

Εκεί είναι η ομορφιά και η δραματικότητα , και αν θέλετε και το μεγαλείο. Ο πόνος και η οδύνη που έχει η ηθική , σαν ζωντανή ηθική που λειτουργεί , με αίμα και με οστά και όχι με σχηματοποιημένες λύσεις και συνταγές και εντολές
και σχήματα , να δίνει αυτό τον περιορισμό , ο οποίος , εδώ θα συμφωνήσετε μαζί μου , από την άποψη της ιστορικής εξέλιξης και της ιστορικής πείρας η απιστία είναι μέσα στους κανόνες. Απόδειξη το γεγονός που έχουμε πει πολλές φορές ότι σήμερα στους τρεις ο ένας χωρίζει. Τι θα πει χωρίζει; Έχει προηγηθεί απιστία . Έχει προηγηθεί μοιχεία ας το πούμε.
Έχει προηγηθεί το γνήσιο αυτό κοίτασμα της Ελένης όπως θελήσανε οι Έλληνες.

Αλλά , για νά ‘χουμε κι ολοκληρωμένη την εικόνα πρέπει να πούμε και κάτι άλλο. Εάν ο Όμηρος μας έδωσε την Ελένη , μοιχαλίδα , μ’ αυτό το στίγμα , μ’ αυτή τη ρετσινιά , και στεκόμαστε κριτικά και με επιφυλάξεις απέναντί του , μην ξεχνάμε από την άλλη μεριά ότι ο Όμηρος μας έδωσε και το αντίθετο . Τον άλλο πόλο. Η Ελένη η άπιστη , αλλά μας έδωσε και την Πηνελόπη την πιστή.

Και δεν έχουμε σταθεί στην προσπάθεια να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τι σημαίνει ” Πηνελόπη πιστή”;

ΠΗΓΗ : liantinis.org

loading...