Πόσο καιρό ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς φαγητό και νερό;

Όλη η αλήθεια
Mέσα στα εκατομμύρια χρόνια της Γης οι άνθρωποι πατάνε πάνω και επιβιώνουν με δύο πράγματα… φαγητό και νερό. Πόσο καιρό όμως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς αυτά τα βασικά αγαθά για την επιβίωση μας;

Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν πως ένα καλά τρεφόμενο άτομο μπορεί να ζήσει με νερό και ζάχαρη για 30 ημέρες. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει πως υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν χωρίς τροφή από δεκάδες έως και εκατοντάδες ημέρες.

Ένας άνδρας γύρω στα 70 κιλά έχει αρκετές θερμίδες ώστε να επιβιώσει για τουλάχιστον έναν έως και τρεις μήνες. Η Medical News αναφέρει πως οι άνθρωποι που σταμάτησαν να τρώνε, πέθαναν στο διάστημα 45 με 61 ημερών.

Βέβαια, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο μπορεί να μείνει ένας οργανισμός ζωντανός χωρίς τροφή, όπως η ηλικία , το φύλο, η φυσική κατάσταση και ο καιρός. Ένας οργανισμός χωρίς τροφή μπορεί να οδηγηθεί σε φούσκωμα, πόνους στο στομάχι, εμετούς, ναυτίες, αλλαγές στο σάκχαρο καθώς και στο να γίνει επιρρεπής σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Ο άντρας που έζησε 392 ημέρες χωρίς τροφή
Ήταν η δεκαετία του 1960 όταν ο Angus Barbieri που είχε γεννηθεί το 1940 κατάφερε να ζήσει χωρίς στερεά τροφή για 392 ημέρες (δηλαδή ένα χρόνο και περίπου ένα μήνα). Ζούσε μονάχα με τσάι, καφέ, αναψυκτικά και βιταμίνες με αποτέλεσμα να χάσει σε αυτό το διάστημα πάνω από 100 κιλά. Από τα 204 κιλά που ζύγιζε αρχικά, κατέληξε να φτάσει στα 80,74.

Αυτό το έκανε παραμένοντας σε μια κλινική καθώς δεν ήθελε να είναι πλέον παχύσαρκος, αλλά ούτε και να ρισκάρει την ζωή του κάνοντας δίαιτα χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.

 

Όταν κατάφερε τον στόχο του, δεν ήθελε να επιστρέψει στην κατανάλωση φαγητού και επιστρέφοντας σπίτι του, συνέχισε να πηγαίνει στο νοσοκομείο ανά τακτά διαστήματα για να τον παρακολουθούν οι ιατροί.

Κατάφερε να μείνει στην κυριολεξία ο μισός. Προσαρμόστηκε στην έλλειψη τροφής καίγοντας λίπος ώστε να πάρει ενέργεια. Λέγεται ότι ξέχασε την γεύση του φαγητού λόγω της παρατεταμένης νηστείας. Επίσης, τα επίπεδα γλυκόζης του, έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα στην υγεία του.

Αφού έφτασε στα επιθυμητά κιλά, για πρώτο πρωινό έφαγε ένα βραστό αυγό με βουτυρωμένο ψωμί. Ήταν αρκετά τυχερός, καθώς τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο πέθαναν από ασιτία ή από καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεκαοχτώ ημέρες χωρίς νερό
Το 1979 ο 18χρονος Andreas Mihavecz από την Αυστρία κατάφερε να ζήσει χωρίς ούτε μια γουλιά νερό για 18 ολόκληρες ημέρες. Αυτό έγινε όσο βρισκόταν σε ένα κελί της αυτοδιοίκησης της χώρας από την 1η Απριλίου.

Τοποθετήθηκε εκεί κατά λάθος επειδή ήταν επιβάτης σε ένα τροχαίο που έχει προηγηθεί, με τους τρεις αξιωματικούς που τον συνέλαβαν να πιστεύουν πως τον άφησαν ελεύθερο, αλλά τελικά τον είχαν ξεχάσει στο κελί.

loading...