Ο στρατηγός μίλησε… απέτυχε το ΝΑΤΟ – Οι Ουκρανοί αντί προέλασης 30 χλμ την ημέρα κατέλαβαν σε 150 ημέρες μετά βίας 17 χλμ…

Ο στρατηγός συμφωνεί: η αντεπίθεση ήταν πλήρης αποτυχία – Αντί για την αναμενόμενη προέλαση των 30 χιλιομέτρων την ημέρα, με βάση το στρατιωτικό εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανικός στρατός προχώρησε μόνο 17 χιλιόμετρα σε πέντε μήνες…
Ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny… είπε πικρές αλήθειες για την αντεπίθεση…
Απέτυχε… τόσο απλά και κατανοητά…
Προσέξτε δεν το λέει ένας ρώσος αλλά ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού…

Ο Economist δημοσίευσε πρόσφατα ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο οποίος παραδέχεται τα δικά του λάθη, αποδίδει εύσημα στον ρωσικό στρατό και επικρίνει τους δυτικούς εταίρους. (Το bankingnews το είχε δημοσιεύσει αναλυτικά)

Ο στρατηγός συμφωνεί: η αντεπίθεση ήταν πλήρης αποτυχία.
Αντί για την αναμενόμενη προέλαση των 30 χιλιομέτρων την ημέρα, με βάση το στρατιωτικό εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανικός στρατός προχώρησε μόνο 17 χιλιόμετρα σε πέντε μήνες. Συνοψίζοντας αυτή την αποτυχία, ο αρχιστράτηγος προσφέρει μια διέξοδο από την κατάσταση.
Αλλά φαίνεται ότι δεν πιστεύει πραγματικά ούτε στην λύση που προτείνει…
Από τη μια πλευρά, σε ένα δοκίμιο εννέα σελίδων, καλεί τους συμμάχους να βασιστούν σε προηγμένες τεχνολογίες για να εξασφαλίσουν τη νίκη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Περιγράφει λεπτομερώς τι είναι απαραίτητο για την επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
Αυτό περιλαμβάνει εναέρια υπεροχή, βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών και εργαλεία πολέμου με μπαταρίες.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Zaluzhny παραδέχεται πραγματικά ότι όλα αυτά ίσως αποδειχθούν άχρηστα.
Δηλώνει ότι οι μάχες έχουν μετατραπεί σε «πόλεμο θέσεων».

«Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμείς (εννοώντας Ρωσία και Ουκρανία που ήταν μαζί) έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης που έπιασε ταβάνι, έφθασε σε αδιέξοδο. Πιθανότατα δεν θα υπάρξει μια βαθιά και όμορφη νίκη… υποστηρίζει ο Valery Zaluzhny

Και καταλήγει: για να αρθεί το αδιέξοδο χρειάζεται ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα, αλλά στο άρθρο του τρεις παραγράφους παρακάτω σημειώνει: δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τα όπλα που του προμηθεύουν οι δυτικοί εταίροι, η νίκη δεν θα έρθει…

Ποιος είναι ο κακός: Ο δάσκαλος ή ο μαθητής;

Ο Valery Zaluzhny αφιέρωσε μέρος του άρθρου ασκώντας κριτική στο ΝΑΤΟ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Αν κοιτάξετε τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τους μαθηματικούς υπολογισμούς που κάναμε κατά τον σχεδιασμό της αντεπίθεσης, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετοί για να φτάσουμε στην Κριμαία, να πολεμήσουμε στην Κριμαία, να επιστρέψουμε από την Κριμαία και να μπούμε και να βγούμε ξανά»…
Ο Valery Zaluzhny ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ είχε υπολογίσει ότι σε 4 μήνες ο Ουκρανικός στρατός θα ήταν στην Κριμαία και θα ατένιζε την Γέφυρα του Kerch.

Ο ουκρανικός στρατός έχει μιλήσει επανειλημμένα για την απαράδεκτη έως άχρηστη εκπαίδευση από Ευρωπαίους και Αμερικανούς εκπαιδευτές.
Έτσι, τον Ιούλιο 2023 σχετικά με την εκπαίδευση στη Γερμανία αποκαλύφθηκε από αξιωματικούς πληροφοριών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι η εκπαίδευση ήταν εξαιρετικά μακριά από την πραγματικότητα της τρέχουσας σύγκρουσης.
Το πρόγραμμα περιείχε, όπως το είπε ένας Ουκρανός στρατιωτικός, «μάλλον στοιχειώδη πράγματα».
Για παράδειγμα, πώς να πάτε σε αναγνωριστικές αποστολές με πυξίδα και χάρτες, αν και όλοι χρησιμοποιούν εφαρμογές smartphone εδώ και πολύ καιρό.
Και ούτε λέξη για τη χρήση drones αναγνώρισης και επίθεσης.
Ένα τυπικό βίντεο διαδόθηκε πρόσφατα στο ουκρανικό τμήμα του Διαδικτύου.
Ένας ελεύθερος σκοπευτής των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Παππούς είπε πώς οι πεζοναύτες, που εκπαιδεύτηκαν στην Πολωνία και στη συνέχεια συμμετείχαν σε μάχες, κάλεσαν τον εκπαιδευτή τους.
«Κύριε, σας ευχαριστούμε, μας δώσατε τόσα πολλά, μας δίδαξατε πειθαρχία, ζωή», είπαν οι στρατιώτες. «Αλλά αυτά που μας δίδαξατε δεν μας ωφελούσαν καθόλου εδώ».
Από την άλλη πλευρά, οι δυτικοί έριξαν το βάρος στους Ουκρανούς, ότι δεν ακολουθούν κατά γράμμα τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν ποτέ επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων μεγάλης κλίμακας.
Ως αποτέλεσμα, βρίσκονται ευάλωτες σε αντιαρματικά όπλα και πυροβολικό κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.
Δεν έχει υπάρξει κανένα ρήγμα στο ρωσικό αμυντικό σύστημα» έγραψε ο Franz-Stefan Gadi, ερευνητής στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος επισκέφτηκε την πρώτη γραμμή εν μέσω μιας «αντεπιθέσεως».

Πολύ λίγο, πολύ αργά

Ο Valery Zaluzhny κατηγόρησε τους συμμάχους ότι έδρασαν αργά. «Καθυστερώντας την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων και τανκς μεγάλου βεληνεκούς, η Δύση επέτρεψε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την άμυνά της», τόνισε ο Valery Zaluzhny.
Και τα αεροσκάφη F-16 , είπε, χρειάστηκαν το 2023 κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης – αλλά η Ουκρανία θα τα παραλάβει τον επόμενο χρόνο, όταν θα είναι «λιγότερο χρήσιμα».
Όπως είπε ο στρατιωτικός παρατηρητής Mikhail Onufrienko, η φύση της βοήθειας και ο χρόνος παράδοσης υποδηλώνουν ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται για τη νίκη της Ουκρανίας, αλλά μόνο για την παράταση της ένοπλης σύγκρουσης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύστημα αεράμυνας S-400 «Triumph»…

Ενώ επικρίνει τη Δύση, ο ανώτατος διοικητής Valery Zaluzhny αναγνωρίζει τις επιτυχίες της ρωσικής στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας.
Αναφέρει τη μεγάλη επιτυχία του ηλεκτρονικού πολέμου των ρώσων.
Προειδοποιεί για την υποτίμηση των δυνατοτήτων των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.
Επιβεβαιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας.
Η πειραματική έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-400 είναι ικανή να χτυπήσει πέρα από την πόλη Dnepr τόνισε ο στρατηγός Valery Zaluzhny.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Ermak , είπε ότι ο πύραυλος αυτού του συστήματος αεράμυνας μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.
Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα από τα λόγια του Ρώσου υπουργού Άμυνας για την αυξημένη αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων της Ρωσίας.
Και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προσθέτουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο στη βελτίωση των πυραύλων, αλλά και στο νέο αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U (AWACS) , το οποίο «φωτίζει» σύνθετους στόχους.
Για παράδειγμα, ουκρανικά βομβαρδιστικά που πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα με πυραύλους Storm Shadow.

Πόσοι είναι οι νεκροί;

Μια άλλη αντίφαση στο άρθρο του στρατηγού Valery Zaluzhny ήταν το θέμα της «σωτηρίας» των στρατιωτών.
Από τη μια δηλώνει: «Το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε είναι οι άνθρωποί μας».
Αλλά η Ρωσία δεν λαμβάνει υπόψη τις απώλειες και ο αριθμός των νεκρών φέρεται να έχει ήδη ξεπεράσει τους 150.000 ανθρώπους.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι 150.000 νεκροί ρώσοι κατά τους Ουκρανούς είναι 50% μειωμένο σε σχέση με την επίσημη θέση του Γενικού Επιτελείου του Zaluzhny στα δελτία τύπου όταν υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ρώσοι είναι πάνω από 300.000.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτά τα στοιχεία ενώ η έρευνα του BBC επιβεβαιώνει περισσότερο τους ρώσους και διαψεύδει τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με την Time, οι ανεπανόρθωτες απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τουλάχιστον 100.000 αλλά οι αμερικανοί λένε 400.000….
Ένας πολίτης υποστηρίζει παλαιότερα θάβαμε δύο την εβδομάδα. Αλλά τώρα – κάθε μέρα, από το πρωί έως το βράδυ.
Και αυτό συμβαίνει σε ένα μόνο μικρό νεκροταφείο ης Ουκρανίας.
Ο δημογράφος Alexey Raksha υπολόγισε ότι ο ουκρανικός πόρος κινητοποίησης (δηλαδή ο αριθμός των ανδρών από 18 έως 50 ετών) είναι τώρα 6,5-7 εκατομμύρια.
Και λαμβάνοντας υπόψη τους τραυματίες και όσους δεν είναι κατάλληλοι για στράτευση μειώνονται σε 3-3,5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, αυτό θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να συντηρήσει ένα πόλεμο 5 χρόνια με την τρέχουσα ένταση.
Και ο Zaluzhny επιμένει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερους στρατιώτες.
Και επικρίνει την υπερβολικά ήπια νομοθεσία, η οποία επιτρέπει σε πολλούς να αποφύγουν τη στράτευση.
Οι νεοσύλλεκτοι πιάνονται στους δρόμους.
Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι κερδίζουν από δωροδοκίες από στρατιώτες.
Ο Zelensky απολύει όλους τους στρατιωτικούς επιτρόπους – και αυτό οδηγεί σε κατάρρευση της κινητοποίησης.

Έντονες διαφωνίες Zelensky με Valery Zaluzhny

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης, ο Valery Zaluzhny έχει έντονες διαφωνίες με τον Zelensky για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny θεωρεί απαραίτητο να περάσει στην άμυνα, ενώ ο πρόεδρος επιμένει να συνεχίσει την επίθεση.
Οι δημοσιεύσεις στον Economist παρείχαν σαφήνεια σε αυτό το θέμα.
Ο στρατηγός, έχοντας περιγράψει την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στον πόλεμο χαρακωμάτων και τη σοβαρότητα των απωλειών κατά τις επιθέσεις σε οχυρωμένες άμυνες, δήλωσε τελικά:
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία συνεχίζοντας την επίθεση, τουλάχιστον λίγα μέτρα την ημέρα».
Αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να υφίστανται τεράστιες απώλειες – χωρίς καμία ελπίδα αποτελεσμάτων.

loading...