ΓΕΕΘΑ: Συγκινεί η τελετή για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους με τα ονόματα 121.692 πεσόντων στα πεδία των μαχών – ΒΙΝΤΕΟ

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους παριστάμενους οπλίτες, αξιωματικούς και επίσημους να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε χθες στο Πεντάγωνο η τελετη για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

«121.692 ονόματα. 121.692 χιλιάδες Έλληνες. 121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του στην τελετή.

Εκατέρωθεν του βωμού που πλέον θα καίει άσβεστος για τους 121.692 Έλληνες ήρωες είχαν τοποθετηθεί στρατιώτες που φορούσαν στολές που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον βωμό άναψαν με ειδική δάδα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους παριστάμενους οπλίτες, αξιωματικούς και επίσημους να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε το βίντεο από την τελετή για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Η κατασκευή του Μνημείου υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τις γενιές των Ηρώων, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και της υπεράσπισης των ιδανικών της Πατρίδος μας, προσδίδοντας την πρέπουσα αξία και τιμή στην θυσία τους. Τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα κοσμούν εφεξής τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του Μνημείου, αποτελώντας αιώνια υπενθύμιση της ιερής και ένδοξης παρακαταθήκης που κληροδότησαν με τις ηρωικές τους πράξεις στις επόμενες γενιές.

egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__10_
egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__12_
egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__16_
egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__7_
egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__9_
egkainia_mnimeio_athanaton_ethnoys__8_
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μνημείου αποτελούν ο βωμός, στον οποίο θα καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην Πατρίδα, καθώς και ο ιστός της Σημαίας, προς τον οποίον προοπτικά και νοητά καταλήγουν όλες οι επιτύμβιες πλάκες με τα ονόματα των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Ηρώων, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο «ατενίζουν» τρόπον τινά το ιερό σύμβολο της Ελλάδος για το οποίο προσέφεραν την ζωή τους.

Το ίδιο συμβολική είναι και η θέση στην οποία βρίσκεται το Μνημείο στην κεντρική είσοδο του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΟΥ», ώστε αφενός να αποτελεί τον χώρο απόδοσης τιμών από τους επίσημους προσκεκλημένους της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και αφετέρου να είναι εύκολα προσβάσιμο διότι πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό (ιδιώτες, σχολεία, φορείς κλπ).

loading...