Αποκάλυψη: Οι γκάφες και τα 3 λάθη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στα σχέδια της Hamas – Πως κατάφεραν… να αποτύχουν

Θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των απειλών από το στρατό του Ισραήλ
Οι διαβόητες μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ απέτυχαν.
Αυτό είναι το μόνο βέβαιο ενώ ο πόλεμος με τη Hamas μαίνεται, με τους επικεφαλής πράκτορες να βρίσκονται πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο.
Άλλωστε, όπως αποκαλύπτουν και οι Financial Times, τα μηνύματα ότι κάτι ετοιμάζει η Hamas ήταν ξεκάθαρα.
Οι FT μεταφέρουν μαρτυρίες από μια ομάδα εθελοντών που, χρησιμοποιώντας μια «δορυφορική φάρμα» στο νότιο Ισραήλ, παρακολουθούσαν τα δίκτυα επικοινωνίας της Γάζας και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδοντας ψήγματα πληροφοριών στον ισραηλινό στρατό.
Ήταν μια ημιτυπική σχέση.
Αλλά όταν επανειλημμένα προειδοποίησαν ότι οι μαχητές της Hamas διεξήγαγαν περίτεχνα πολεμικά παιχνίδια κοντά στα σύνορα, οι ερασιτέχνες κατάσκοποι παραμερίστηκαν.
Αλλά αυτοί δεν ήταν οι μόνοι.
Ο Michael Milstein, πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών, είπε στους πρώην συναδέλφους του και έγραψε πολλά άρθρα στον Τύπο λέγοντας ότι η προσέγγιση του Ισραήλ στη Hamas δεν λειτούργησε – αν και κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή.
«Ήταν ξεκάθαρο», είπε ο Milstein, πρώην κυβερνητικός σύμβουλος για τις Παλαιστινιακές υποθέσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. «Η Hamas κήρυττε πόλεμο».
Ακόμη και οι προειδοποιήσεις από το Σώμα Πληροφοριών Μάχης του Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας με τη Γάζα, αγνοήθηκαν.
Ένας στρατιώτης, η Noa Melman, είπε στους ανωτέρους της νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι μαχητές της Hamas ασκούνταν σε έναν πλαστό φράχτη, ανατινάζοντάς τον ξανά και ξανά.
«Όμως όλοι το αντιμετώπισαν σαν να ήταν φυσιολογικό, σαν να ήταν ρουτίνα», είπε σε μεταγενέστερη τηλεοπτική συνέντευξη.

Η επίθεση

Στις 7 Οκτωβρίου, η Hamas εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση, ακόμη χειρότερη από τις προειδοποιήσεις.
Περίπου στις 6.30 π.μ., κάτω από την κάλυψη ενός τεράστιου φράγματος πυραύλων, περισσότεροι από 1.500 μαχητές της Hamas χτύπησαν τις συνοριακές επικοινωνίες του Ισραήλ με φορτωμένα με εκρηκτικά drones, παραβίασαν τα φράγματα ασφαλείας με μπουλντόζες και εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος με μοτοσικλέτες και αλεξίπτωτα πλαγιάς.
Η συγχρονισμένη επίθεση διέλυσε την πίστη του Ισραήλ στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών του.
Όχι μόνο είχαν αποτύχει να παρακολουθήσουν τι σχεδίαζε ένας από τους κύριους εχθρούς της, αλλά είχαν αγνοήσει πολλές προειδοποιήσεις ότι η Hamas ετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση.
Το Ισραήλ υπέφερε από «υπερβολική αυτοπεποίθηση, η οποία οδήγησε σε αλαζονεία, που οδήγησε σε εφησυχασμό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Olmert.
«Η Hamas μας έκανε αυτό που κάνουμε συνήθως: έκπληξη, εξυπνάδα, σκέψη έξω από το κουτί».

Κατάφεραν να… αποτύχουν

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην αποτυχία.
Τα αποτελέσματα μιας πλήρους έρευνας για την καταστροφή των μυστικών υπηρεσιών μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να έρθουν.
Αλλά τα διδάγματα από αυτό διαμορφώνουν ήδη την αμείλικτη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ για την «καταστροφή» της Hamas, έναν εχθρό που το Ισραήλ έχει συμπεράνει ότι δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει.
Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία αντιποίνων, περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους στα εδάφη που ελέγχονται από τη Hamas.
«Ακόμη και τη νύχτα της επίθεσης, καταλάβαμε ότι κάτι συνέβαινε, αλλά η ερμηνεία ήταν ότι ήταν απλώς μια τακτική στρατιωτική άσκηση της Hamas», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
«Η νοημοσύνη μας υπέφερε από ένα θεμελιώδες ελάττωμα».
Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ υποτίμησαν την ικανότητα της Hamas να πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με όλη την αυστηρή επιχειρησιακή ασφάλεια, τον πειθαρχημένο σχεδιασμό και τη λεπτομερή γνώση του ισραηλινού εδάφους που απαιτούσε.
«Η εκ των υστέρων αντίληψη είναι ένα υπέροχο πράγμα, αλλά φαίνεται ότι η μεγάλη αποτυχία στο Ισραήλ ήταν μια αποτυχία της φαντασίας, όπως συνέβη με την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Sir Alex Younger, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών MI6.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συγχέετε αυτό που θέλετε με αυτό που πραγματικά είναι». . . και το Ισραήλ ένιωσε ότι η Hamas δεν είχε μεγάλες δυνατότητες».

Το επαναλαμβανόμενο λάθος

Το Ισραήλ έκανε ένα παρόμοιο λάθος ακριβώς πριν από 50 χρόνια, πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ κατά της Αιγύπτου και της Συρίας, όταν πίστευε ψευδώς ότι τα αραβικά έθνη δεν θα επιτεθούν ποτέ λόγω της στρατιωτικής του ισχύος.
Αλλά υπάρχει μια επιπλέον ιστορική ανατροπή στη φετινή επίθεση, την οποία το Ισραήλ έχει συγκρίνει συχνά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική.
Η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης για το τι συνέβη, έλεγε ότι κανένας αξιωματούχος ασφαλείας δεν προέβλεψε ότι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πετάνε αεροπλάνα σε μεγάλα κτίρια των ΗΠΑ – παρόλο που πολλοί από αυτούς είπαν ότι είχαν διαβάσει ένα μυθιστόρημα του Τομ Κλάνσι του 1994 που κορυφώνεται με αυτή τη σκηνή.
Με παρόμοιο τρόπο, προτού η Hamas ξεκινήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Avi Issacharoff, συνδημιουργός του επιτυχημένου τηλεοπτικού θρίλερ του Ισραήλ Fauda, απέρριψε μια πιθανή πλοκή για ένα επεισόδιο στο οποίο μαχητές της Hamas εισέβαλαν στον φράχτη των συνόρων και επιτέθηκαν στο Ισραήλ, θεωρώντας το πολύ απίθανο.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ προφανώς σκέφτηκαν το ίδιο.
«Ποιες είναι οι πιθανότητες δεκάδες, πόσο μάλλον χιλιάδες, να μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ή τη Shin Bet [την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας]». . . το ξέρεις;»
Ο Issacharoff θυμήθηκε, λέγοντας στους σεναριογράφους του εκείνη την εποχή. «Ας προχωρήσουμε και ας βρούμε κάτι πιο ρεαλιστικό».

Ένα ακόμη λάθος

Ένας δεύτερος λόγος για την αποτυχία του Ισραήλ ήταν αυτό που ένας δυτικός αξιωματούχος ονόμασε «τεχνολογική αλαζονεία» – μια πίστη ότι οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα εναέρια drones που κρυφακούουν τη Γάζα και ο εξοπλισμένος με αισθητήρες φράχτη που περιβάλλει τη λωρίδα, θα ξεπερνούσαν τις πιο περιορισμένες τεχνολογικά ικανότητες της Hamas.
Για πολλά χρόνια, αυτό είχε βοηθήσει τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να αποτρέψουν όλες εκτός από μια χούφτα παραβιάσεις των συνόρων.
Αλλά δημιούργησε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, είπε ένας άλλος δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας, συγκρίνοντάς το με ένα iPhone.
“Υπέροχο όταν λειτουργεί, αλλά αν δεν λειτουργεί – ξαφνικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”, είπε ο αξιωματούχος.
Η μονάδα πληροφοριών σημάτων 8200 του Ισραήλ είχε επίσης σταματήσει πρόσφατα να ακούει τα φορητά ραδιόφωνα που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Hamas, αφού έκριναν ότι ήταν χαμένος χρόνος, σύμφωνα με τους New York Times.
«Είχαμε εθιστεί στην τεχνολογία, τον κυβερνοχώρο, τα μεγάλα δεδομένα και τα υπόλοιπα», είπε ο Millstein.
«Αλλά η φθηνότερη και απλούστερη νοημοσύνη – όπως ο ανοιχτός κώδικας, η παρακολούθηση των επικοινωνιών ραδιοτηλεόρασης της Hamas, ακόμη και η ακρόαση των γυναικών στρατιωτών μας στα σύνορα – υποτιμήθηκαν εντελώς».
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ενώ οι μέθοδοι επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ μπορούν να παράγουν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας τακτικής νοημοσύνης – όπως ο εντοπισμός της ακριβούς τοποθεσίας ενός εκτοξευτή πυραύλων – είναι λιγότερο καλές στο να αποκαλύπτουν τη στρατηγική ή τις προθέσεις μιας ηγεσίας, που είναι το κύριο επίκεντρο της ανθρώπινη νοημοσύνη.
«Αν επαναλαμβάνετε από το status quo, η τεχνολογία είναι πολύ καλή», είπε ο Younger.
«Είναι πολύ λιγότερο όταν πρόκειται να κάνουμε ένα στρατηγικό άλμα ή να αποκαλύψουμε προθέσεις».

Το τρίτο λάθος

Ένας τρίτος λόγος για την αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει την επίθεση της Hamas ήταν ότι η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από τις αμφιλεγόμενες εσωτερικές πολιτικές του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, οι οποίες είχαν αποδυναμώσει την εθνική ασφάλεια και είχαν αποσπάσει την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών του.
«Η Shin Bet λογικά επικεντρώθηκε στην αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη, η οποία γινόταν όλο και πιο προκλητική», δήλωσε ο David Petraeus, πρώην διευθυντής της CIA και στρατηγός των ΗΠΑ που ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων του Ιράκ και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Η Hamas, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, εκμεταλλεύτηκε αυτούς τους περισπασμούς.
Έπαιξε επίσης μαζί με μια πολιτική του Netanyahu που προσπαθούσε να καλλιεργήσει την κυριαρχία της Hamas στη Γάζα ως τρόπο μείωσης της θέσης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη.
Ακόμη και όταν η Hamas προετοιμαζόταν για πόλεμο, παρέμενε σε καθημερινή επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση για εγκόσμια ζητήματα, όπως οι ποσοστώσεις εξαγωγών και οι άδειες εργαζομένων.
Αρκετοί Ισραηλινοί και διεθνείς αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι αντιπρόσωποι βοήθησαν στη συλλογή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ακριβών χαρτών των κιμπούτζ που θα επιτεθεί αργότερα η Hamas.
Επιπλέον, η Hamas φιλτράρει την παραπληροφόρηση μέσω καναλιών που γνώριζαν ότι παρακολουθούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ενώ τα πραγματικά σχέδια για την επίθεση διατηρούνταν από μια μικρή ομάδα ηγετών της Hamas.
Τα μαθήματα που έχουν αντλήσει οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας από την αδυναμία τους να προβλέψουν την επίθεση έχουν θανατηφόρες συνέπειες.
Το συμπέρασμά τους είναι ότι το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις πληροφορίες για την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης για επιθέσεις από τη Γάζα ή στη στρατιωτική ισχύ της χώρας για να τους αποτρέψει.
Αντίθετα, πρέπει να προλαμβάνει πιθανές απειλές εξαλείφοντάς τις άμεσα.
«Η μόνη λύση είναι: να μην βασίζεται πλέον στις πληροφορίες», είπε ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
«Η αποτροπή δεν είναι πλέον αρκετή». . . Είναι ένα νέο παράδειγμα».

loading...