Mytilenepress : «Σφαγές της Χαμάς» και τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου;

Τώρα προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τους θανάτους ορισμένων από τους αμάχους τους και ότι το Τελ Αβίβ διέδωσε ψευδείς πληροφορίες για τις φρικαλεότητες της Χαμάς για να δικαιολογήσει την καταστροφική αεροπορική της επίθεση σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΥΓΕΙΑΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣΤΕΥΧΗ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη – ποιος σκοτώθηκε και από ποιον – αρχίζει να εμφανίζεται.

Αντί για τη μαζική σφαγή αμάχων που διεκδίκησε το Ισραήλ, ελλιπή στοιχεία που δημοσιεύονται από την εβραϊκή εφημερίδα  Haaretz  δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μαχητές – στρατιώτες ή αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες κάλυψης των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς αμάχους στη στρατιωτική της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εξυπηρέτησε τα συναισθήματα και δημιούργησε το κλίμα για την άκρατη καταστροφή από το Ισραήλ της Λωρίδας της Γάζας και του άμαχου πληθυσμού της.

Οι λογαριασμοί των ισραηλινών νεκρών φιλτραρίστηκαν και διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να υποδηλώνουν ότι μια μαζική σφαγή αμάχων είχε λάβει χώρα εκείνη την ημέρα, με μωρά, παιδιά και γυναίκες πρωταρχικούς στόχους μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Σήμερα, τα αναλυτικά στατιστικά των θυμάτων που δημοσιεύει  η ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz  δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Από τις 23 Οκτωβρίου, η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες για 683 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των τοποθεσιών όπου σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Από αυτά, 331 θύματα – ή το 48,4% – επιβεβαιώθηκε ότι ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών. Άλλοι δεκατρείς περιγράφονται ως μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και οι υπόλοιποι 339 θεωρούνται φαινομενικά πολίτες.

Αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ περίπου του αναφερόμενου απολογισμού νεκρών στο Ισραήλ, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη σώμα με σώμα προσδιορίζονται σαφώς ως Ισραηλινοί μαχητές.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών κάτω των τριών ετών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή θέση ότι μωρά έγιναν στόχος παλαιστινιακών αντιστασιακών. Από τα 683 θύματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, τα επτά ήταν ηλικίας 4 έως 7 ετών και τα εννέα ήταν ηλικίας 10 έως 17 ετών. Τα υπόλοιπα 667 θύματα φαίνεται να είναι ενήλικες.

Ηλικιακή κατανομή των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Χαμάς
από τις 7 Οκτωβρίου (έως τις 23 Οκτωβρίου).

Ο αριθμός και το ποσοστό των Παλαιστινίων αμάχων και παιδιών μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες – περισσότεροι από 5.791 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 2.360 παιδιά και 1.292 γυναίκες και περισσότεροι από 18.000 τραυματίες – είναι πολύ υψηλότερος, όπως όλα τα στοιχεία του Ισραήλ που σχετίζονται με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Η τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε η Χαμάς, με την κωδική ονομασία «Πλημμύρα Al-Aqsa», έλαβε χώρα με τη μορφή θεαματικής επιδρομής τα ξημερώματα, γύρω στις 6:30 π.μ.  (  ώρα Παλαιστίνης), στις 7 Οκτωβρίου. Αυτή η επιδρομή συνοδεύτηκε από μια κακοφωνία σειρήνων που συντρίβουν τη σιωπή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας την έναρξη αυτού που έχει γίνει ένα εξαιρετικό γεγονός στην 75χρονη ιστορία του κράτους κατοχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περάσει το τρομερό φράγμα διαχωρισμού μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτή η σημαντική ανακάλυψη δεν περιορίστηκε μόνο στις δυνάμεις της Χαμάς. Πολλοί ένοπλοι μαχητές που ανήκουν σε άλλες φατρίες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) πέρασαν στη συνέχεια τη γραμμή της ανακωχής, όπως και ορισμένοι Παλαιστίνιοι που δεν συνδέονται με μια οργανωμένη πολιτοφυλακή.

Όταν έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επιχείρηση αντίστασης, εκατοντάδες βίντεο πλημμύρισαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από τα οποία προβλήθηκαν από  το The Cradle , που έδειχναν θανάτους Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων, σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των διαφόρων πλευρών και Ισραηλινών που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα.

Αυτά τα βίντεο είτε κινηματογραφήθηκαν από ισραηλινά τηλέφωνα είτε μεταδόθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές που κινηματογραφούσαν τη δική τους επιχείρηση. Μόλις ώρες αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται πιο μακάβριοι και εντελώς αμφίβολοι ισχυρισμοί.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για «ωμότητες» που διέπραξε η Χαμάς

Ο Aviva Klompas, πρώην συντάκτης ομιλίας για την ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, ήταν ο πρώτος Ισραηλινός υψηλού προφίλ που διέδωσε τον ισχυρισμό ότι “Ισραηλινά κορίτσια βιάστηκαν και τα σώματά τους σύρθηκαν στους δρόμους “.

Δημοσίευσε   αυτές στις τις πληροφορίες

Ο Klompas είναι επίσης συνιδρυτής του  Boundless Israel , μιας « δεξαμενής σκέψης και δράσης » που εργάζεται για να « αναζωογονήσει την εκπαίδευση για το Ισραήλ και να αναλάβει τολμηρή συλλογική δράση για την καταπολέμηση του μίσους των Εβραίων ». Είναι μια φιλανθρωπική ομάδα που αυτοχαρακτηρίζεται ως « σκληροπυρηνικός Σιωνιστής » και προσπαθεί να προωθήσει τις ισραηλινές αφηγήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μόνη περίπτωση που παρουσιάστηκε ως απόδειξη βιασμού ήταν αυτή μιας νεαρής Γερμανοϊσραηλινής ονόματι Shani Louk, η οποία βιντεοσκοπήθηκε μπρούμυτα στο πίσω μέρος ενός βαν και ευρέως εικάζεται νεκρή.

 

Δεν είναι σαφές εάν οι μαχητές που κινηματογραφήθηκαν με τον Λουκ στο όχημα με προορισμό τη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς, καθώς δεν φορούν τις στολές ή τα διακριτικά των στρατευμάτων του Αλ-Κασάμ που αναγνωρίζονται σε άλλα βίντεο της Χαμάς – μερικοί μάλιστα φορούν καθημερινά πολιτικά ρούχα και σανδάλια.

Η μητέρα της αργότερα ισχυρίστηκε  ότι είχε αποδείξεις  ότι η κόρη της ήταν ακόμα ζωντανή, αλλά είχε υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Αυτό είναι σύμφωνο με τις αναφορές που δημοσίευσε η Χαμάς ότι η Λουκ νοσηλευόταν για τα τραύματά της σε απροσδιόριστο νοσοκομείο της Γάζας.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, την ημέρα που έγιναν αυτές οι καταγγελίες για βιασμό, οι Ισραηλινοί δεν θα είχαν ακόμη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν είχαν ακόμη εισέλθει στις περισσότερες από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την αντίσταση και εξακολουθούσαν να συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις μαζί της σε πολλαπλά μέτωπα.

Ωστόσο, αυτές οι καταγγελίες για βιασμούς αυξήθηκαν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ισχυρίζεται μάλιστα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγες μέρες αργότερα, ότι οι Ισραηλινές γυναίκες «βίασαν, επιτέθηκαν, επιδείχθηκαν σαν τρόπαια» από τους μαχητές της Χαμάς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το  άρθρο του Forward  της 11ης Οκτωβρίου αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός  αναγνώρισε ότι δεν είχε καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς  εκείνη τη στιγμή.

Όταν αργότερα ο στρατός έκανε τους δικούς του ισχυρισμούς για αποκεφαλισμό, ακρωτηριασμό ποδιού και βιασμό, το Reuters επεσήμανε ότι «το στρατιωτικό προσωπικό που επιβλέπει τη διαδικασία αναγνώρισης δεν παρουσίασε κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο με τη μορφή φωτογραφιών ή ιατρικών αρχείων . Μέχρι σήμερα, δεν έχουν παρουσιαστεί αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις φρικαλεότητες.

Άλλοι σκανδαλώδεις ισχυρισμοί, όπως ότι η Χαμάς «αποκεφαλίστηκε 40 μωρά », έχουν γίνει πρωτοσέλιδα και πρωτοσέλιδα αμέτρητων δυτικών ειδήσεων. Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι είχε δει « επιβεβαιωμένες φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν μωρά ». Αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από τον Ντέιβιντ Μπεν Σιόν, έναν Ισραηλινό έφεδρο έποικο και στρατιώτη, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποκινήσει βίαιες ταραχές κατά των Παλαιστινίων και ζήτησε την εξόντωση της πόλης Huwara στη Δυτική Όχθη. Δεν προσκομίστηκαν ποτέ στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε δει ποτέ τέτοιες φωτογραφίες.

Το σχέδιο της Χαμάς

Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αξιόπιστη απόδειξη ότι Παλαιστίνιοι μαχητές σχεδίαζαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν άοπλους Ισραηλινούς αμάχους στις 7 Οκτωβρίου, ή ότι επιδίωξαν σκόπιμα να το κάνουν. Οι διαθέσιμες εικόνες δείχνουν ότι επιτέθηκαν κυρίως στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών κατοχής. Όπως δήλωσε ξεκάθαρα στις 12 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam Abu Obeida:

Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood είχε στόχο να καταστρέψει τη Μεραρχία της Γάζας (μια μονάδα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα της Γάζας), η οποία δέχτηκε επίθεση σε 15 σημεία, ακολουθούμενη από επίθεση σε άλλα 10 σημεία στρατιωτική επέμβαση. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία Ζικίμ και σε αρκετούς άλλους οικισμούς έξω από το αρχηγείο του τμήματος της Γάζας ».

Ο Αμπού Ομπέιντα και άλλοι ηγέτες της αντίστασης λένε ότι ο άλλος βασικός στόχος της επιχείρησής τους ήταν να συλλάβουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους οποίους θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με τους  περίπου 5.300 Παλαιστίνιους κρατούμενους  που κρατούνταν στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Saleh Al-Arouri, τόνισε σε  συνέντευξή του  μετά την επιχείρηση: « Έχουμε μεγάλο και ποιοτικό αριθμό ανώτατων αξιωματικών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι η ελευθερία των κρατουμένων μας είναι εφικτή ».

Και οι δύο πλευρές παίζουν αυτό το παιχνίδι: από την έναρξη της στρατιωτικής του επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ έχει  συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 1.200 Παλαιστίνιους  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι σήμερα, έχουν συναφθεί 38 συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιστασιακών φατριών και του Τελ Αβίβ, συμφωνίες στις οποίες οι Ισραηλινοί  συχνά αντιστέκονται μέχρι την τελευταία στιγμή .

Καθώς πληθαίνουν αυτού του είδους οι μαρτυρίες, οι αναφορές δείχνουν ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εντείνει την  κακομεταχείριση , τα βασανιστήρια και ακόμη και τη δολοφονία Παλαιστινίων κρατουμένων – παραβίαση των συμβάσεων της Γενεύης που, κατά ειρωνικό τρόπο, ένας μη κρατικός παράγοντας όπως η Χαμάς φαίνεται να έχει σεβαστεί. στο γράμμα.

Σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχουν σίγουρα βίντεο που δείχνουν πιθανώς άοπλους Ισραηλινούς να σκοτώνονται στα οχήματά τους ή στην είσοδο των εγκαταστάσεων, ώστε τα παλαιστινιακά στρατεύματα να έχουν πρόσβαση.

Άλλα βίντεο δείχνουν μαχητές να συμμετέχουν σε μάχες με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, καθώς  άοπλοι Ισραηλινοί καλύπτονται μεταξύ τους , καθώς και μαχητές να πυροβολούν σπίτια και να ρίχνουν χειροβομβίδες σε οχυρωμένες περιοχές. Οι μαρτυρίες δείχνουν επίσης ότι  χειροβομβίδες ρίχτηκαν  σε καταφύγια βομβών, αν και δεν είναι σαφές από ποιον.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ισραηλινού “peace rave”, που αναφέρθηκε ως η πιο θανατηφόρα επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τους, κυκλοφόρησαν βίντεο που φαινόταν να δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά μέσα από ένα πλήθος άοπλων πολιτών, προς στόχους που πιστεύουν ότι είναι μέλη της Χαμάς . Το ABC News ανέφερε επίσης ότι ένα ισραηλινό τανκ  κατευθύνθηκε προς τον χώρο του φεστιβάλ.

 

Ισραηλινή σφαγή στο Kibbutz Be’eri;

Στο ρεπορτάζ για τα γεγονότα στο Kibbutz Be’eri, το ABC News φωτογράφισε τεμάχια πυροβολικού  που μοιάζουν με ισραηλινά πυρομαχικά  έξω από ένα βομβαρδισμένο σπίτι. Ο δημοσιογράφος, David Muir, είπε ότι μαχητές της Χαμάς, καλυμμένοι με πλαστικές σακούλες, βρέθηκαν στο σημείο.

Επιπλέον, βίντεο από τη σκηνή δείχνουν σπίτια που φαίνεται να έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά που δεν κατείχαν οι μαχητές της Χαμάς. Ο Μουίρ είπε ότι περίπου 14 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι σε ένα κτίριο από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ένα άρθρο  της Haaretz  στα εβραϊκά που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου, το οποίο εμφανίζεται μόνο στα αγγλικά σε  ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί στο Mondoweiss , περιγράφει μια πολύ διαφορετική ιστορία από αυτό που συνέβη στο Be’eri εκείνη την ημέρα. Ένας κάτοικος κιμπούτς που έλειπε από το σπίτι – και του οποίου ο σύντροφος σκοτώθηκε στη μάχη σώμα με σώμα – αποκαλύπτει εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες:

« Η φωνή του τρέμει όταν μιλά για τη σύντροφό του, η οποία πολιορκήθηκε τότε στο καταφύγιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το βράδυ της Δευτέρας (9 Οκτωβρίου) και μετά από αυτό οι διοικητές στο έδαφος έλαβαν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών σε σπίτια με όλους τους ενοίκους τους μέσα για να εξοντώσουν τρομοκράτες και ομήρους- που ο IDF ολοκλήρωσε την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι από το Be’eri σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Χθες, 11 μέρες μετά το μακελειό, τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι άλλα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ερείπια ».

Φωτογραφίες από την καταστροφή του Be’eri υποστηρίζουν τον λογαριασμό του. Μόνο τα βαριά πυρομαχικά του ισραηλινού στρατού μπόρεσαν να καταστρέψουν κατοικίες με αυτόν τον τρόπο.

Κιμπούτς του Μπεέρι αφού σταμάτησαν οι μάχες

Συμπεριφορά της Χαμάς: στοιχεία έναντι ισχυρισμών

Η Yasmin Porat, επιζήσασα του Kibbutz Be’eri, είπε σε μια συνέντευξη σε μια ισραηλινή ραδιοφωνική εκπομπή που φιλοξενήθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan , ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ” εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων “, προσθέτοντας ότι ” υπήρξαν πολύ, πολύ σφοδρά διασταυρούμενα πυρά ” και ότι υπήρχε ακόμη και πυρκαγιά από άρματα μάχης.

Η κ. Ποράτ παρακολούθησε το rave της Nova και κατέθεσε για την ανθρώπινη μεταχείριση που έλαβε κατά τη διάρκεια διαφόρων συνεντεύξεων που έδωσε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε ότι όταν ήταν αιχμάλωτη, μαχητές της Χαμάς «μας φύλαγαν», λέγοντάς της στα εβραϊκά: « Κοίταξέ με προσεκτικά, δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε». Θέλουμε να σε πάμε στη Γάζα. Δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Οπότε μείνε ήρεμος, δεν πρόκειται να πεθάνεις ». Πρόσθεσε επίσης τα εξής:

« Μας δίνουν ένα ποτό εδώ κι εκεί. Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν. Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς, αυτό που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης δεν μου συνέβη ».

Όλο και περισσότερο, και προς απογοήτευση ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, νέοι Ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες της αιματοχυσίας λένε ότι είχαν καλή μεταχείριση από Παλαιστίνιους μαχητές. Στις 24 Οκτωβρίου, το ισραηλινό δημόσιο κανάλι Kan εξέφρασε τη λύπη του   για το γεγονός ότι ο κρατούμενος Yocheved Lifshitz, που αφέθηκε ελεύθερος από τη Χαμάς την προηγούμενη μέρα, είχε επιτραπεί να κάνει δηλώσεις ζωντανά στον αέρα .

Καθώς παραδόθηκε στους μεσάζοντες του Ερυθρού Σταυρού, η ηλικιωμένη Ισραηλινή κρατούμενη κινηματογραφήθηκε να γυρίζει για να σφίξει το χέρι του αιχμαλώτου της Χαμάς κατά τη διάρκεια του τελευταίου αποχαιρετισμού. Τα ζωντανά πλάνα της κυρίας Lifshitz, κατά τη διάρκεια των οποίων μίλησε για τη δοκιμασία των δύο εβδομάδων, «εξανθρωπίζουν» ακόμη περισσότερο τους απαγωγείς της Χαμάς, καθώς εξιστορούσε την καθημερινότητά της με τους μαχητές:

« Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας. Μας φρόντισαν. Μας έδωσαν φάρμακα και μας έκαναν θεραπεία. Ένας από τους άνδρες μαζί μας τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα. Οι παραϊατρικοί (Χαμάς) περιποιήθηκαν τις πληγές του και του έδωσαν φάρμακα και αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί. Διατήρησαν το μέρος πολύ καθαρό. Νοιάστηκαν πολύ για εμάς ».

 

Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε πολλές αναφορές δυτικών δημοσιογράφων επί τόπου, η πλειονότητα των πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες των μαχητών της Χαμάς προέρχεται από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη σύγκρουση.

Νέα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι είναι πολύ πιθανό, ιδίως δεδομένης της έκτασης της ζημιάς που προκλήθηκε στις υποδομές, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να σκότωναν σκόπιμα αιχμαλώτους, να πυροβόλησαν σε λάθος στόχους ή να μπέρδεψαν Ισραηλινούς με Παλαιστίνιους κατά την ανταλλαγή πυρών τους. Εάν ο ισραηλινός στρατός είναι η μόνη πηγή πληροφοριών για έναν σοβαρό ισχυρισμό, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει λόγους να καλύψει περιπτώσεις φίλων πυρών.

 

Τα ισραηλινά φιλικά πυρά ήταν συνηθισμένα, ακόμη και τις επόμενες μέρες, από έναν στρατό που είχε πολύ μικρή εμπειρία μάχης. Στην πόλη Ασκελόν στις 8 Οκτωβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και προσέβαλαν το σώμα ενός άνδρα που πίστευαν ότι ήταν μαχητής της Χαμάς, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχαν εκτελέσει έναν Ισραηλινό συμπολίτη. Αυτή είναι μόνο μία από  τις τρεις περιπτώσεις φιλικών πυρών που σημειώθηκαν σε μια μέρα  και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τα δικά τους στρατεύματα.

Στην ομίχλη του πολέμου, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι συνέβη κατά την αρχική επιδρομή και τα επακόλουθά της. Δεν αμφισβητείται ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον ισραηλινό στρατό, αλλά τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν αντικείμενο πολλών συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεθνή έρευνα, η οποία θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν σε αυτό, υποδηλώνοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει πολλά να κρύψει.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν ανελέητες και αδιάκριτες επιθέσεις με τα πιο εξελιγμένα βαρέα όπλα που είναι διαθέσιμα και ζουν υπό την επίμονη απειλή αναγκαστικού και δυνητικά μη αναστρέψιμου εκτοπισμού. Αυτή η ισραηλινή αεροπορική έκρηξη κατέστη δυνατή μόνο από την πλημμύρα αβάσιμων ιστοριών για τις « θηριωδίες της Χαμάς » που άρχισαν να κυκλοφορούν τα μέσα ενημέρωσης στις 7 Οκτωβρίου και μετά.

πηγή: The Cradle

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Διαβάστε τις αναρτήσεις στο Twiter εδώ

loading...