Mytilenepress : Η Ρωσία και η Κίνα ορίζουν μια νέα οικονομική τάξη στο Πεκίνο

Η ιστορία –με τις προφορές της ποιητικής δικαιοσύνης– μας παρουσίασε αυτή την εβδομάδα την απόλυτη και κραυγαλέα αντίθεση μεταξύ της γεωπολιτικής του παρελθόντος, που εφαρμόστηκε σε μια εμπρηστική γωνιά της Νοτιοδυτικής Ασίας, και της γεωπολιτικής του μέλλοντος, που εφαρμόστηκε στο Πεκίνο της Ανατολικής Ασίας. των πρωτευουσών της αναδυόμενης πολυπολικότητας.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΥΓΕΙΑΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣΤΕΥΧΗ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ας ξεκινήσουμε από το μέλλον. Το τρίτο Φόρουμ Belt and Road, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, χρησίμευσε ως ένα είδος οδικού χάρτη για την οικονομική και υποδομή ολοκλήρωση της Ευρασίας. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση, στις 10 Οκτωβρίου, από το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μιας πολύ λεπτομερούς λευκής βίβλου για τους νέους Δρόμους του Μεταξιού – ή την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI). , την πραγματική αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για το ορατό μέλλον.

Το BRI, που αρχικά ορίστηκε ως OBOR (Μία ζώνη, ένας δρόμος), ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πρώτα στην Αστάνα του Καζακστάν (μέρος της «ζώνης», όπως σε μια σειρά από οικονομικές ζώνες), στη συνέχεια στην Τζακάρτα , Ινδονησία (μέρος της «διαδρομής», όπως στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού).

Δέκα χρόνια αργότερα, με σχεδόν 150 συμμετέχουσες χώρες και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κινεζικές επενδύσεις, η λευκή βίβλος συνοψίζει την κατάσταση: Το BRI προχωρά σταθερά ως πολυεπίπεδη πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο και τη συνδεσιμότητα, ως μηχανισμός για την ανάπτυξη μεγάλων περιοχών του παγκόσμιου Νότου και της παγκόσμιας πλειοψηφίας, και ως πρακτικό αντίστοιχο της δυτικής ηγεμονίας.

Τα περισσότερα έργα BRI αφορούν εξορυκτικές βιομηχανίες και διαδρόμους μεταφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κύριες εξορυκτικές βιομηχανίες συγκεντρώνονται στη Ρωσία και τον Περσικό Κόλπο, κάτι που συνδέεται στενά με την περίπλοκη στρατηγική επιθυμία του Πεκίνου να παρακάμψει τον περιορισμό του Ηγεμόνα και τις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο επίτιμος καλεσμένος στο Φόρουμ του 2023 ήταν ο Πρόεδρος Πούτιν. Και όλες οι συζητήσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θα είναι πλέον ένας ακόμη πιο σημαντικός εταίρος του BRI – σύμφωνα με την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ολόκληροι ηγέτες συγχρονίζονται πλήρως.

Πιστό στο σχολαστικό και πλούσιο σε σύμβολα κινεζικό πρωτόκολλο, ήταν επίσης αναπόφευκτο ότι κατά την είσοδό του στο εορταστικό δείπνο του Φόρουμ, ο πρώτος θα ήταν ο επίτιμος καλεσμένος Πούτιν. Ακριβώς πίσω του, οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας (Tokayev και Mirziyoyev, από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν) και της Νοτιοανατολικής Ασίας (Joko Widodo, από την Ινδονησία).

Προσεχώς: The Northern Silk Road

Ο Πρόεδρος Σι ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής για το εμπόριο του φόρουμ κατέληξαν σε νέες συμφωνίες υποδομής αξίας 97,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό είναι το νέο παράδειγμα. Συγκρίνετε το με το παλιό παράδειγμα των παντοτινών πολέμων: ο Λευκός Οίκος εργάζεται σε ένα πακέτο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των πολέμων μεταξύ Ουκρανίας και Ισραήλ.

Η τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση Πούτιν και Σι ήταν κρίσιμη από πολλές απόψεις. Έδειξε εύγλωττα το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα συνδιοργανώνουν την εξέλιξη προς έναν πολυπολικό κόσμο. Και το BRI εργάζεται δίπλα-δίπλα με την επερχόμενη BRICS 11 (σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, όταν η Ρωσία αρχίζει την προεδρία της BRICS).

Ο Πούτιν, πονηρός σαν αλεπού, είπε ότι δεν μπορούσε να μας πει «όλα αυτά» που είχε συζητήσει με τον Σι. Αυτό που μπορεί να πει είναι ότι εξέτασαν « όλη τη διμερή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει πολλά θέματα: την οικονομία, τα οικονομικά, την πολιτική αλληλεπίδραση και την κοινή εργασία σε διεθνείς πλατφόρμες ».

Επιπλέον, « συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο λεπτομερώς για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όλοι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες αποτελούν κοινές απειλές (η υπογράμμιση δική μου). Ενισχύουν τη ρωσο-κινεζική αλληλεπίδραση ».

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν την πιο σημαντική συμφωνία στην κοινή τους ιστορία για την προμήθεια σιτηρών: 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια για 70 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων, που παραδόθηκαν σε διάστημα 12 ετών.

Αυτό καταστρέφει εντελώς τα ονειρικά σενάρια του αμερικανικού Think Tankland που υποστηρίζει έναν ναυτικό αποκλεισμό ως βασική στρατηγική για τον περιορισμό της Κίνας, προκειμένου να της στερήσει τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Στο ενεργειακό μέτωπο, ο Σι αναμένει ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Siberian Force II» ή του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Μογγολίας-Κίνας θα σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» το συντομότερο δυνατό.

Αν ο Πούτιν υπογράμμισε τον « σεβασμό για την ποικιλομορφία των πολιτισμών » της Ρωσίας και της Κίνας , καθώς και το δικαίωμα κάθε κράτους-πολιτισμού στο δικό του αναπτυξιακό μοντέλο, είναι η λεπτομερής εξήγησή του για τους διαδρόμους συνδεσιμότητας που έχει τη μεγαλύτερη προσοχή.

Ο Πούτιν τόνισε ότι « ένας διάδρομος βορρά-νότου σχηματίζεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, από τη Βαλτική μέχρι το Ιράν. «Εκεί θα οργανωθεί άψογη σιδηροδρομική επικοινωνία ».

Πρόκειται για άμεση αναφορά στον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), τα κύρια κέντρα του οποίου είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία. Θα διασυνδεθεί, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με τους κεντρικούς ευρασιατικούς διαδρόμους του BRI.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι « άλλα τμήματα θα περάσουν από τη Σιβηρία, τα Ουράλια και το Γιαμάλ. Το North Sea Passage θα κατασκευαστεί – μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι σιδηρόδρομοι θα πηγαίνουν από την Κεντρική Σιβηρία προς τα νότια – στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό (…) Ένας διάδρομος θα εκτείνεται επίσης από την Αρκτική προς τα νότια – θα κατασκευαστεί μια σιδηροδρομική γραμμή από το BAM στη Γιακουτία, οι γέφυρες θα διασχίζουν τη Λένα και το «Η αγάπη, οι αυτοκινητόδρομοι θα εκσυγχρονιστούν και θα δημιουργηθούν τερματικοί σταθμοί στα βαθιά νερά .»

Η περιγραφή του Πούτιν για τη βόρεια θαλάσσια διαδρομή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη:

Όλοι αυτοί οι μεταφορικοί διάδρομοι από βορρά προς νότο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής ανοίγουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης και ενοποίησης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής με τα κύρια κέντρα logistics στο νότο της ηπείρου μας, στις ακτές της τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όσον αφορά τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, η Ρωσία δεν καλεί μόνο τους εταίρους της να χρησιμοποιήσουν ενεργά το δυναμικό της για τη διαμετακόμιση. Θα έλεγα ακόμη περισσότερα: καλούμε τα ενδιαφερόμενα κράτη να συμμετάσχουν άμεσα στην ανάπτυξή του και είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της πλοήγησης στον πάγο, των επικοινωνιών και των προμηθειών. Από το επόμενο έτος, η πλοήγηση για παγοθραυστικά φορτηγά πλοία σε όλο το μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής θα είναι δυνατή όλο το χρόνο. Η δημιουργία των προαναφερθέντων διεθνών και περιφερειακών οδών εφοδιαστικής και εμπορίου αντικατοπτρίζει αντικειμενικά τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία ».

Ως εκ τούτου, ο Πούτιν προσκαλεί προσωπικά εταιρείες και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο να επενδύσουν απευθείας στην ευρασιατική ολοκλήρωση. Και για όσους δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα, η Διώρυγα του Σουέζ, για πολλές χώρες του Νότου, θα γίνει σύντομα ένα λείψανο του παρελθόντος – γεωοικονομικό.

Οι Σκύθες ιππασίας πηγαίνουν υψηλής τεχνολογίας

Το φόρουμ απέδειξε γραφικά ότι το BRI, μια ανοιχτή πλατφόρμα –μια έννοια ακατανόητη για τη Δύση– ξεπερνά κατά πολύ το εμπόριο, την ανάπτυξη υποδομών και τους διαδρόμους συνδεσιμότητας. Αφορά επίσης τις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εκείνες τις περίφημες «ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους» που ορίζει ο Xi, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα όσον αφορά τη συνύπαρξη πολιτισμών.

Η Κεντρική Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία έχουν αδελφοποιηθεί σχεδόν παντού. Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν ήταν πρόθυμος να μιλήσει σε όλους χωρίς να χαρακτηριστεί «αυταρχικός» σε αντίθεση με τις «αξίες» της ΕΕ. Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αναβάθμισε το δίκτυό της και συζήτησε τις κινεζικές επενδύσεις στον χαλκό και την κατασκευή ενός νέου δρόμου στον διάδρομο Wakhan, που συνδέει άμεσα το βόρειο Αφγανιστάν με το Xinjiang.

Είναι σαν να είναι ένα υψηλής τεχνολογίας remix του πνεύματος των αρχαίων Δρόμων του Μεταξιού, όταν νομάδες Σκύθες ιππείς, που αγαπούν τα χρυσά κοσμήματα και το κινέζικο μετάξι, άνοιξαν ένα νέο εμπορικό μέτωπο ενεργώντας ως μεσάζοντες για να διευκολύνουν το εμπόριο σε όλη την Ευρασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Η Ευρώπη, για εκείνο το θέμα, και ολόκληρη η συλλογική Δύση, ήταν σχεδόν αόρατες στο Φόρουμ Belt and Road.

Πράγμα που μας φέρνει στο μύθο μιας οικουμενικής Δύσης σήμερα κουρελιασμένη.

Τα κύρια σημεία καμπής πρόσφατα ήταν η ταπείνωση του Ηγεμόνα στο Αφγανιστάν, η κατάρρευση του σχεδίου της Ουκρανίας –με την επακόλουθη κοσμική ταπείνωση του ΝΑΤΟ– και η κατάρρευση της υποτιθέμενης ισραηλινής νοημοσύνης, ασύγκριτη στην Παλαιστίνη, τυφλά εκδικούμενη από συλλογική τιμωρία.

Συγκρίνετε όλα αυτά με τον Πούτιν-Ξι στο Πεκίνο. Οι συσσωρευμένες καταστροφές δείχνουν την αδυσώπητη διάλυση του δυτικού σχεδίου «τέλος της ιστορίας». Και υπάρχει χειρότερο: το νέο γεωοικονομικό παράδειγμα που συζητήθηκε στο Πεκίνο θα συνεχίσει να επιταχύνει την αδίστακτη και αδυσώπητη οικονομική και γεωπολιτική μοναξιά του «πιο ισχυρού έθνους στην ιστορία του κόσμου» (πνευματικά δικαιώματα του Λευκού Οίκου).

Οι Αμερικανοί είναι απολύτως τρομοκρατημένοι, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αναπτύσσουν από κοινού μια παγκόσμια στρατηγική: την αναπόφευκτη συνέπεια μιας εκτόνωσης που αρχικά σχεδίασαν οι Ρώσοι και μετά ολοκλήρωσαν οι Κινέζοι.

Οι Αμερικανοί έχουν παραλύσει εντελώς από το γεγονός ότι οι BRI και οι BRICS 11 έχουν ήδη εμπλακεί στη διαδικασία ανατροπής του αυτοκρατορικού και νεοαποικιακού εμπορικού μοντέλου της Δύσης.

Ο Πούτιν, ο Xi και οι καλεσμένοι στο Belt and Road Forum κατέστησαν σαφές ότι όλα έχουν να κάνουν με τις νέες αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών, τους νέους και βελτιωμένους θαλάσσιους δρόμους του μεταξιού και την παράκαμψη σημείων πνιγμού που ελέγχονται από τη Δύση, όπως φαίνεται στον χάρτη (συνημμένο). Όλα αυτά οδηγούν σε έναν διασυνδεδεμένο λαβύρινθο συμπεριλαμβανομένων των BRI, BRICS, EAEU και SCO.

Οι BRICS 11 με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα –και όχι μόνο (ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ινδονησία θα γίνει ένα από τα νέα μέλη το 2024)– ήδη ανατρέπουν όλες τις φαντασιώσεις του Mackinder, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρασίας και της διαμόρφωσης της Αφρο- Η Ευρασία ως μια εκτεταμένη, ειρηνική και κυρίαρχη Χάρτλαντ.

πηγή: Sputnik Globe

loading...