Τζέιμς Σταυρίδης στο Bloomberg: Τι κάνει η αμερικανική αρμάδα στα ανοικτά Ισραήλ – Γάζας;

Του James Stavridis

Ημέρες μετά την άφιξη μιας αμερικανικής αρμάδας στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, άλλα τρία πολεμικά πλοία και μια ομάδα πεζοναυτών ξεκίνησαν επειγόντως προς την ίδια κατεύθυνση από το Κουβέιτ την Πέμπτη και θα μπορούσαν να είναι εκεί μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Καθώς υπάρχει ήδη μια τεράστια συγκέντρωση ισχύος πυρός, επικεντρωμένη γύρω από το πυρηνικό αεροπλανοφόρο, USS Gerald R. Ford, οι πρόσθετες δυνάμεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ποιες δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Γάζα.

Στο επίκεντρο οι Αμερικανοί πολίτες
Ο κύριος λόγος εξέτασης του ενδεχομένου να επιταχύνει την άφιξή τους στο θέατρο της κρίσης είναι η παρουσία τόσο πολλών πολιτών των ΗΠΑ σε μια εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν περίπου 200.000 Αμερικανοί, κυρίως πολίτες διπλής υπηκοότητας, στο Ισραήλ. Εκτός από την πιθανότητα να εμπλακούν στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον νότο, υπάρχει εξαιρετικά πραγματικός κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης εάν η Χεζμπολάχ -με το πιθανότατο πράσινο φως από το Ιράν- αποφασίσει να συμμετάσχει στη μάχη από τον βορρά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιθυμεί σίγουρα περισσότερα από την άμεση μαχητική ισχύ της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα πολεμικά πλοία και οι πεζοναύτες έλαβαν εντολή να διακόψουν μια εκπαιδευτική άσκηση η οποία ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου, λόγω εκείνου που το Πεντάγωνο αποκάλεσε “αναδυόμενα γεγονότα”.

Το USS Bataan, 40.000 τόνων και μήκους 244 μέτρων, είναι μια μικρότερη έκδοση πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου. Με συμβατική πρόωση, έχει μια ισχυρή πτέρυγα εναέριων μέσων, η οποία συνήθως περιλαμβάνει έξι μαχητικά κρούσης F-35 (με δυνατότητα κάθετης απογείωσης), μαζί με μια ντουζίνα αεροσκαφών υποστήριξης επίθεσης MV-22 Ospreys για να μεταφέρουν τους πεζοναύτες γρήγορα στην ξηρά σε περίπτωση κρίσης.

Το πλοίο διαθέτει επίσης πολύ ικανά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ραντάρ επιτήρησης και πλήρωμα άνω των 1.200 ναυτών. Υπάρχει μια πλήρης ιατρική και χειρουργική εγκατάσταση, μαζί με χώρο για να επιβιβαστούν σχεδόν 2.000 πεζοναύτες. Έχω διοικήσει αυτά τα πλοία τόσο ως διοικητής του ΝΑΤΟ όσο και νωρίτερα στη Νότια Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, όπου τα είχαμε χρησιμοποιήσει για “ιατρική διπλωματία” σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – ο πραγματικός τους σκοπός, όμως, είναι να υποστηρίζουν τους Πεζοναύτες στη μάχη.

Το USS Carter Hall, επίσης μέλος της ομάδας των αμφίβιων, είναι κάπως μικρότερο, 16.000 τόνων και 183 μέτρων σε μήκος, ωστόσο, μεταφέρει μια ισχυρή δέσμη αμφίβιων επιθετικών οχημάτων και σκαφών απόβασης. Το τρίτο πλοίο της ομάδας, το USS Mesa Verde, είναι μια νεότερη και μεγαλύτερη έκδοση του Carter Hall, μεγέθους περίπου 25.000 τόνων.

Εκτός από τα επιθετικά αεροσκάφη στα πλοία, η πραγματική επιθετική ισχύς της δύναμης είναι η 26η Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) με περισσότερους από 2.000 πεζοναύτες. H MEU έχει διαμορφωθεί για ειδικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μάχιμου στοιχείου των περίφημων ειδικών χειριστών πεζοναυτών, των οποίων η εκπαίδευση μοιάζει με εκείνη των SEAL του ναυτικού ή των Πράσινων Μπερέ του στρατού ξηράς.

Συνολικά, η MEU έχει πάνω από 2.000 εκπαιδευμένους πεζοναύτες οργανωμένους σε ένα τάγμα πεζικού, μια αεροπορική πτέρυγα για τη μεταφορά τους και ενσωματωμένο τμήμα υλικοτεχνικής υποστήριξης – τα πάντα, από συστήματα καθαρισμού νερού μέχρι μεγάλα τακτικά φορτηγά και γρήγορα Humvee.

Επιλογές
Με μια-δυο χιλιάδες πεζοναύτες κοντά, στη θάλασσα, οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση αεροδρομίων για εκκένωση της περιοχής από Αμερικανούς με στρατιωτικά και ναυλωμένα πολιτικά αεροσκάφη. Θα περιλαμβάνουν επίσης φύλαξη σημείων συγκέντρωσης για τη συγκέντρωση πολιτών που ετοιμάζονται να εκκενώσουν· εξασφάλιση των παράκτιων βάσεων εάν η εκκένωση από αέρος γίνει πολύ επικίνδυνη· και, τέλος, παροχή επείγουσας ιατρικής υποστήριξης.

Πάνω απ’ όλα, τα στοιχεία ειδικών επιχειρήσεων της 26ης MEU θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της εύρεσης, επιδιόρθωσης και διάσωσης Αμερικανών ομήρων. Αυτό προφανώς θα γινόταν σε πλήρη συντονισμό με τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και με την αναγνώριση ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι εγγενώς επικίνδυνες και πολύ συχνά καταλήγουν με τραγικά αποτελέσματα για αθώους ομήρους. Πιθανότατα θα περιλαμβάνει ειδικές δυνάμεις πρώτης βαθμίδας των ΗΠΑ, τους ελίτ SEAL και τους Πράσινους Μπερέ που δρουν παγκοσμίως με επιχειρησιακό κέντρο τους το Fort Liberty της Βόρειας Καρολίνας.

Όλα αυτά ακούγονται σαν το αποκορύφωμα ενός μυθιστορήματος του Tom Clancy – και θα είναι αμφιλεγόμενα σε σχέση με την πιθανή ύπαρξη πραγματικών αμερικανικών “μποτών” στο έδαφος και μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στους ουρανούς πάνω από τη μάχη στη Γάζα.

Ωστόσο, η πρώτιστη υποχρέωση ενός προέδρου των ΗΠΑ είναι να προστατεύει τις ζωές των Αμερικανών και, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο βίας στο Ισραήλ, η παρουσία των Αμερικανών πεζοναυτών δίνει στην κυβέρνηση περισσότερες και καλύτερες επιλογές προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις. Στείλτε τους πεζοναύτες.

loading...