Meloni: Αναλαμβάνω την «πλήρη ευθύνη» για τον φόρο στις τράπεζες – Θα το έκανα ξανά

Την «πλήρη ευθύνη» για την αμφιλεγόμενη απόφαση της περασμένης εβδομάδας να επιβάλει εφάπαξ φόρο στις τράπεζες, ανέλαβε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Giorgia Meloni.
«Θα το έκανα ξανά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν τα σωστά πράγματα», είπε σε σχόλια στις τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας. «Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβα μόνη μου».
Η απροσδόκητη ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ακρωτηρίασε την αξιοπιστία της δεξιάς κυβέρνησης στους επενδυτές και προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχασαν έως και 10% την ημέρα που ανακοινώθηκε ο φόρος 40% στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών.
Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει εν μέρει, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ανώτατο όριο στην εισφορά που μείωσε ουσιαστικά την επίδρασή της στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η εφάπαξ εισφορά θα εφαρμοστεί στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών για το 2022 ή το 2023, εάν υπερβεί το 2021 κατά ορισμένα όρια. Ο φόρος θα περιοριστεί στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού των δανειστών.
Η Meloni είπε ότι μπορεί να υπήρχαν «ζητήματα» με τον τρόπο διαχείρισης της ανακοίνωσης. «Δεν έμπλεξα τον συνασπισμό όσο συνήθως γιατί ήταν ένα θέμα που δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει πολύ ευρέως», πρόσθεσε η ίδια.

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση

H Meloni παραδέχθηκε ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης της δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι παρέμειναν στο σκοτάδι. Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι ήταν απαραίτητο λόγω της ευαισθησίας του θέματος και συμπλήρωσε «θα το έκανα ξανά».
«Τρέφω απόλυτο σεβασμό για το τραπεζικό σύστημα και δεν θέλω να χτυπήσω τις τράπεζες, αλλά υπήρξε μια ανισορροπία», επεσήμανε η Meloni.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας επικρίνει εδώ και καιρό την απροθυμία των τραπεζών να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους καταθέτες ενώ αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού. Οι τράπεζες έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

loading...