Παραδοχή ήττας: Η CIA αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία απέτυχε στην αντεπίθεση, δεν θα φθάσει Μελιτόπολη, θα αναζητηθούν ευθύνες

Washington Post: Η CIA υποστηρίζει ότι η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει, οι Ουκρανοί δεν θα φθάσουν στην Μελιτόπολη – Matthew How (Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής): Οι ΗΠΑ ανησυχούν και δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με νέα οπλικά συστήματα
 Η Ουκρανική αντεπίθεση… έχει αποτύχει, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, προσπαθούν σχεδόν 12 εβδομάδες να σπάσουν την ρωσική πολυεπίπεδη άμυνα και το αποτέλεσμα είναι φρικτό… κέρδισαν μερικά χωριά τα οποία έχουν ισοπεδωθεί στην κυριολεξία και έχασαν σε νεκρούς και τραυματίες σχεδόν 50.000 στρατιώτες σχεδόν 10 Ταξιαρχίες…
Η Ουκρανική αντεπίθεση είναι αδιέξοδη, καταφεύγουν σε αναποτελεσματικές τρομοκρατικές λύσεις, π.χ. στέλνουν drones στην Μόσχα που καταρρίπτονται ή επιχειρούν να χτυπήσουν με θαλάσσια drones τον ρωσικό στόλο πάλι ανεπιτυχώς…
Όμως όταν επίσημα η CIA, όχι κάποιος πρώην της CIA αλλά επίσημα η CIA οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα…. προφανώς οι εικασίες περιττεύουν…

Washington Post: Η CIA υποστηρίζει ότι η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει, οι Ουκρανοί δεν θα φθάσουν στην Μελιτόπολη

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, ανέφερε η Washington Post.
Με βάση την ανάλυση της CIA… κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να φτάσει στη Μελιτόπολη και να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μέσω νέων περιοχών.
Το συμπέρασμα αυτό οφείλεται στην εμπειρία προστασίας των εδαφών και άμυνας που έχει επιδείξει η Ρωσία.
Τέτοιες προβλέψεις είναι πιθανό να προκαλέσουν στην Ουκρανία και τις δυτικές πρωτεύουσες την αναζήτηση των υπευθύνων για το γεγονός ότι η αντεπίθεση, για την οποία διατέθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δυτικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, απέτυχε αναφέρει η Washington Post.
Με βάση την Washington Post τέτοιες προοπτικές για την ουκρανική αντεπίθεση προκαλούν ήδη διαμάχη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – κάποιοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαφωνούν με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Biden για πρόσθετη χρηματοδότηση για το Κίεβο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαφωνούν επίσης ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ή επιχειρησιακά-τακτικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS θα άλλαζε την κατάσταση σημειώνει η Washington Post.
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Σε δύο μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περισσότερους από 43.000 στρατιωτικούς και περίπου 5.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 τανκς Leopard.

Ισχυρές εκρήξεις στην πόλη της Zaporizhia

Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν στην πόλη της Zaporizhia, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ρωσική αεροπορική επίθεση.
Λίγο νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός για αεροπορικές επιθέσεις στις περιοχές Sumy, Poltava, Kharkiv και Dnepropetrovsk της Ουκρανίας, καθώς και στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές των επαρχιών της Zaporozhia και της Kherson.
Σημειώνεται πως περίπου το 70% της επαρχίας της Zaporizhia είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αν και η πόλη της Zaporizhia που αποτελεί και την πρωτεύουσα της επαρχίας παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.
Από τον Μάρτιο του 2023 η Μελιτόπολη έχει γίνει το διοικητικό κέντρο για το τμήμα της επαρχίας που είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Ρώσοι διαψεύδουν Ουκρανούς

Στη διάψευση των ισχυρισμών των Ουκρανών ότι κατέλαβαν τα χωριά Urozhaynoye, Staromayorskoye προχώρησε ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία» στην περιοχή της Zaporizhia που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Σημειώνεται πως πριν δύο 24ωρα οι Ουκρανοί υποστήριξαν πως είχαν καταλάβει τα δύο αυτά χωριά στο νότιο Donetsk κοντά στα σύνορα με την επαρχία της Zaporizhia, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη τους στρατιωτική επιτυχία από τις 27 Ιουλίου.
Ωστόσο, οι Ρώσοι διαψεύδουν ακόμα και τη μοναδική αυτή επιτυχία.
«Το Urozhaynoye και το Staromayorskoye βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πυρών μας, το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία επιχειρούν εκεί», είπε ο Rogov, ο οποίος διέψευσε τις δηλώσεις των Ουκρανών για την κατάληψη του Urozhayne, σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται εκεί υφίστανται μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με τον Rogov, την περασμένη ημέρα, ουκρανικά στρατεύματα έχασαν αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στην κατεύθυνση της Zaporizhia.

Αναχαιτίστηκε επίθεση drone στη Μόσχα

Στην κατάρριψη ενός ουκρανικού drone πάνω από τη Μόσχα προχώρησε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 18/8 τα ξημερώματα η ρωσική αεράμυνα.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Sergei Sobyanin, το drone κατερρίφθη αλλά συντρίμμια του κατέπεσαν σε χώρο του εκθεσιακού κέντρου της πόλης.
«Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να φθάσει στη Μόσχα, οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν drone.
Συντρίμμια του κατέπεσαν στον τομέα του εκθεσιακού κέντρου και δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο» ανέφερε ο Sobyanin, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν θύματα.
Το εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται κοντά στο «City» της Μόσχας, περιοχή που συχνά το τελευταίο διάστημα έχει γίνει στόχος των επιθέσεων, αλλά και σε μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, η οποία – όπως αναφέρει – πραγματοποιήθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα έχοντας ως στόχο μη στρατιωτικές υποδομές της Μόσχας.
Λόγω της επίθεσης, σταμάτησε προσωρινά η αεροπορική κίνηση και στα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, ενώ 7 πτήσεις ανακατευθύνθηκαν σε άλλους προορισμούς.

Στόχος και ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση του ουκρανικού drone κατά της Μόσχας, οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν και θαλάσσιο ουκρανικό drone που είχε ως στόχο πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως σκάφη περιπολίας εξουδετέρωσαν ένα θαλάσσιο drone σε μια απόσταση περίπου 237 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης, όπου είναι και η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως το drone δεν καταφέρε να φτάσει στο στόχο του και ότι εξουδετερώθηκε από πυρά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας καθώς και από τα σκάφη περιπολίας Pitlivy και Vasily Bykov.
Οι επιθέσεις με drones των Ουκρανών έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ρωσία αποχώρησε από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Στις 4 Αυγούστου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε εξουδετερώσει μια επίθεση κατά της ναυτικής βάσης του Novorossiysknaval, με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως το χτύπημα τους σε πολεμικό πλοίο ήταν επιτυχές.

Andrew Harris (Βουλή Αντιπροσώπων ΗΠΑ): Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει αποτύχει

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Andrew Harris (R-Md.), ο οποίος στο παρελθόν υποστήριζε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αναγνώρισε την αποτυχία της αντεπίθεσής της και αμφισβήτησε το σχέδιο της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο χωρίς την κατάλληλη εποπτεία, ανέφερε η εφημερίδα Politico.
«Είναι περισσότερο ένα αδιέξοδο;
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με αυτό τόνισε ο Andrew Harris αξιολογώντας την κατάσταση στην Ουκρανία.
Μιλώντας για τις προσπάθειες του Κιέβου να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, τόνισε: «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι μια αποτυχία».
«Δεν είμαι πλέον σίγουρος ότι υπάρχει ευκαιρία να κερδίσουν», αναφερόμενος στις προοπτικές για τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε πρόσθετα κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία, ο Andrew Harris τόνισε: «Εάν τα χρήματα είναι για ανθρωπιστικούς σκοπούς, για μη στρατιωτικούς σκοπούς ή για στρατιωτικούς σκοπούς χωρίς την εποπτεία του γενικού επιθεωρητή, τότε δεν θα το υποστήριζα»
Ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά εάν διατεθούν στο Κίεβο και επέστησε την προσοχή στην παρουσία δημοσιονομικού ελλείμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν έχουμε τέτοια κεφάλαια και τέτοιες πολυτέλειες».

«Νομίζω ότι είναι καιρός για ένα ρεαλιστικό κάλεσμα για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ξέρω ότι ο πρόεδρος Zelensky δεν το θέλει αυτό αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος θα είχε χάσει δυστυχώς τον πόλεμο χωρίς την υποστήριξή μας.
Αλλά και πάλι με τη βοήθειά μας, δεν κερδίζει.
Η κατάσταση είναι πλέον αδιέξοδη».

Όπως υπενθυμίζεται από το Politico, στο παρελθόν, ο Andrew Harris υποστήριζε την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Είναι ένας από τους συμπροέδρους της ένωσης των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα δύο κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών με το Κίεβο και της παροχής ολοκληρωμένης υποστήριξης.
Το Politico τονίζει ότι η δήλωση του Andrew Harris αποτελεί ένα ακόμη σημάδι αλλαγής της θέσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, αυτό δείχνει επίσης σε τι «πονοκέφαλο» μπορεί να μετατραπεί για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden το σχέδιο να προσφερθούν άλλα 20 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία….

Matthew Ho (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ): Μοιραίο το λάθος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Οι ΗΠΑ υπολόγισαν εσφαλμένα την στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας λόγω αναξιόπιστων συμπερασμάτων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απόστρατος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Matthew Ho.
Οι αμερικανικές μυστικές πληροφορίες συχνά κάνουν λάθη και μπορούν να χειραγωγηθούν για να ταιριάζουν στην πολιτική ατζέντα.
«Κοιτάξτε τι αναφέρει η CIA στον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.
Και μετά αξιολογείστε μόνοι σας αυτά τα έγγραφα.
Απλώς δεν έχει νόημα.
Μια σελίδα λέει ένα πράγμα, μια άλλη σελίδα λέει κάτι τελείως διαφορετικό».
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, τόνισε ότι τα δυτικά στρατιωτικά πρότυπα δεν παρέχουν υπεροχή στη μάχη.

Matthew How (Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής): Οι ΗΠΑ ανησυχούν και δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με νέα οπλικά συστήματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με νέα όπλα επειδή φοβούνται ότι η Ρωσία και η Κίνα θα τα αρπάξουν και θα αποκαλύψουν μυστικές αμερικανικές τεχνολογίες, δήλωσε ο Matthew How, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής και πρώην διευθυντής της Ομάδας Μελέτης για το Αφγανιστάν.
«Έχουμε στείλει τον παλαιότερο εξοπλισμό μας στην Ουκρανία. Δεν θέλαμε να τα καταλάβουν οι ρώσοι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ, ειδικότερα, από καιρό αρνούνται να προμηθεύσουν το Κίεβο με άρματα μάχης Abrams.
«Τα τανκς Abrams έχουν ένα πολύ καλά φυλαγμένο μυστικό, επομένως δεν θέλουμε οι Ρώσοι να καταλάβουν πώς λειτουργεί το τανκς», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να δώσουν στην Ουκρανία «παλιά μοντέλα M1A1 Abrams που προϋπήρχαν από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου».

Ο ειδικός επεσήμανε ότι «οι Ρώσοι, φυσικά, κατάλαβαν πώς να μπλοκάρουν το GPS» που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πυραύλων HIMARS.
Για τον ίδιο λόγο, «οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να δώσουν τους πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Matthew How, οι ΗΠΑ φοβούνται επίσης ότι η Ρωσία θα διαβιβάσει στην Κίνα πληροφορίες για τα αμερικανικά όπλα.
«Δεν θέλουμε οι Κινέζοι να γνωρίζουν τίποτα για τα όπλα μας που θα μπορούσαν να μάθουν όταν οι Ουκρανοί τα χάσουν στο πεδίο της μάχης».

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μαχητικά αεροσκάφη θα σταλούν στο Κίεβο αφού οι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Η Ουκρανία κρύβει… τις μεγάλες απώλειες εδαφών προς το Kupyansk

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποσιωπά τις στρατιωτικές της αποτυχίες στην περιοχή Kupyansk, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία.
«Ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στην περιοχή του Kharkiv και ετοιμάζεται να απελευθερώσει το Kupyansk».
Καθώς κρατά τον πληθυσμό απληροφόρητο για αυτή τη μειονεκτική δυναμική, το καθεστώς του Κιέβου έχει ωστόσο ανακοινώσει την αναγκαστική εκκένωση 37 οικισμών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Kupyansk.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: ένα σημαντικό μέρος του τοπικού πληθυσμού αισθάνεται συμπάθεια για τη Ρωσία και θα προτιμούσε να περιμένει την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων».

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει, συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Εδώ και τρεις μήνες παρακολουθούμε την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου στο πλαίσιο της λεγόμενης στρατηγικής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με δυτικούς προπαγανδιστές, υποτίθεται ότι θα έφερνε μια στρατιωτική νίκη».
«Ολόκληρος ο στρατιωτικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ ρίχτηκε για αυτόν τον σκοπό, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων της Δύσης.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που προμήθευε η Δύση δεν ήταν χρήσιμος από αυτή την άποψη.
«Το μόνο αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης που ακόμη και η Δύση έπρεπε να αναγνωρίσει, ήταν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν και εκατοντάδες είδη δυτικού εξοπλισμού που καταστράφηκαν».

Οι ήττες για τους Ουκρανούς συνεχίζονται… δίνουν απελπισμένες μάχες στα Νότια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν τις προσπάθειες να αναπτύξουν οποιαδήποτε επιτυχία στο νότιο μέτωπο, αντιμετωπίζοντας σκληρή αντίσταση και αντεπιθέσεις του ρωσικού στρατού.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή Zaporozhie, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις στις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson.
Οι προσπάθειές τους να επεκτείνουν τα οχυρά εκεί έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή της ρωσικής ομάδας και να εξαπολύσουν επίθεση προς την Κριμαία.
Ωστόσο, οι μεγάλες απώλειες στην αντεπίθεση εμποδίζουν τον ουκρανικό στρατό να συγκεντρώσει μεγάλη ομάδα δυνάμεων στη Kherson, η οποία είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε προέλαση στις στέπες στη ρωσική ανατολική όχθη.
Ως αποτέλεσμα συνεχών επιθέσεων με ταχύπλοα τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκτήσουν δύο μικρά ερείσματα στον Δνείπερο.

Παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή κοντά στη γέφυρα Antonovsky.
Επιπλέον, πρόσφατα κατέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής κοντά στο Cossak Laheri, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό.
Οι μάχες συνεχίζονται εκεί για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα σκόπευε να πάρει τον έλεγχο του δρόμου που οδηγεί προς τα νότια για να φτάσει στις θέσεις του κοντά στη γέφυρα Antonovsky και να εξασφαλίσει ένα μεγάλο οχυρό στην ανατολική όχθη.
Ωστόσο, τα σχέδιά τους δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν.

Στις 16 Αυγούστου, οι προκαταρκτικές αναφορές από το μέτωπο υποστήριζαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει το ουκρανικό οχυρό κοντά στον Cossak Laheri.
Η ουκρανική ομάδα που αναπτύχθηκε στην περιοχή εξαρτιόταν από στρατιωτικές ενισχύσεις και προμήθειες, οι οποίες μπορούσαν να μεταφερθούν μόνο με ταχύπλοα που παρακολουθούνταν από ρωσικά UAV και βομβαρδίζονται από το ρωσικό πυροβολικό.
Έχοντας απώλειες, οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν βαθιά στη ρωσική άμυνα χωρίς βαρύ εξοπλισμό.
Ενώ κρύβονται στο ερειπωμένο χωριό Dachas κοντά στη γέφυρα Antonovsky, δεν βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή κοντά στο Cossak Laheri.
Ελπίζοντας μόνο στην υποστήριξη του ουκρανικού πυροβολικού στην ανατολική ακτή, η ουκρανική ομάδα δεν πέτυχε κανέναν στρατηγικό στόχο.

Παρά την απώλεια του προγεφυρώματος, οι ουκρανικές ομάδες επίθεσης δεν σταματούν να προσπαθούν να διασχίσουν τον ρηχό Δνείπερο και να βρουν κενά στη ρωσική άμυνα σε ολόκληρη την ανατολική όχθη.

Στις 16 Αυγούστου, ρωσικά UAV εντόπισαν ουκρανικά ταχύπλοα με στρατεύματα και πυρομαχικά στο νότιο τμήμα του νησιού Melky.
Ως αποτέλεσμα, ρωσικά drones και πυροβολικό κατέστρεψαν εκεί τέσσερα σκάφη και έως και 20 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τοπικούς Ρώσους αξιωματούχους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περίπου 400 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, από την 1η έως τις 15 Αυγούστου μόνο στην περιοχή Kherson.
Έως και 100 από αυτούς σκοτώθηκαν σε βάρκες ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο.

Alexander Khodakovsky (διοικητής Vostok): Να παγώσουν οι μάχες στο Ουκρανικό μέτωπο

Ο διοικητής του τάγματος «Vostok» Alexander Khodakovsky πρότεινε στη Ρωσία να παγώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά μήκος του σημερινού μετώπου.
Ο Khodakovsky ετκίμησε ότι η Ουκρανία θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη σε αυτή την κατάσταση παγωμένης σύγκρουσης και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία σε μια τέτοια κατάσταση από ότι μπορεί επί του παρόντος κατά τη διάρκεια της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης».

Προέλαση ρώσων σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν στις 17 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και το Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων Yaroslav Yakimkin ισχυρίστηκε ότι ρωσικά στοιχεία της 6ης Συνδυασμένης Στρατιάς Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) κατέλαβαν ουκρανικές θέσεις κοντά στη Vilshana (15 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς τη Vilshana στις 16 Αυγούστου και κατέλαβαν ουκρανικές θέσεις νοτιοδυτικά της Vilshana στις 17 Αυγούστου.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς το Synkivka και έχουν περικυκλώσει εν μέρει τον οικισμό.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Zahoryikivka (16 χλμ ανατολικά του Kupyansk), το Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και το Synkivka.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Kupyansk αλλά δεν προχώρησαν στις 17 Αυγούστου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Vilshana και τη Synkivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν τα νότια προάστια της Synkivka και ότι ο υπόλοιπος οικισμός είναι μια αμφισβητούμενη «γκρίζα ζώνη».

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna, αλλά δεν προχώρησαν στις 17 Αυγούστου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ρωσικής Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων Alexander Savchuk ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Novoselivske (14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove), στο Kuzmyne (4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna) και της δασικής περιοχής Serebryanske (10 χλμ. νοτιοδυτικά της Kreminna).

Μάχες στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις στην κατεύθυνση του Bakhmut στις 17 Αυγούστου και προχώρησαν στη νότια πλευρά του Bakhmut.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 16 Αυγούστου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη στο νότιο τμήμα της Klishchiivka (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Klishchiivka, Andriivka (10 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και Berkhivka (4 χλμ βόρεια του Bakhmut).
Στοιχεία της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Zaliznyanske (12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut).
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν τη ρωσική άμυνα κοντά στον αυτοκινητόδρομο E-40 (Bakhmut-Slovyansk) και στο Berkhivka στις 16 Αυγούστου.
Στοιχεία της Ρωσικής 200ης ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (14ο Σώμα Στρατού, Βόρειος Στόλος) να χτυπούν ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα κατά τη διάρκεια επιθέσεων κοντά στο E-40 στις 16 Αυγούστου…
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις στην κατεύθυνση Bakhmut στις 17 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές ενέργειες κοντά στο Bohdanivka (7 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και το Bila Hora (14 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε πλάνα στις 16 Αυγούστου που δείχνουν ότι στοιχεία της 98ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Φρουρών (VDV) συνεχίζουν να επιχειρούν κοντά στο Bakhmut.

Luhansk_Battle_Map_Draft_August_172023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_172023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_172023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_August_172023.png
Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_August_172023.png

www.bankingnews.gr

loading...