Νέα «Δίκη της Νυρεμβέργης» ανακοίνωσε η Μόσχα για B.Ζελένσκι και εγκληματίες πολέμου – Ρωσικές μονάδες ανακατέλαβαν μέρος του Ρομποτίνο

Η Μ.Ζαχάροβα εξήγγειλε δίκες και ανακοίνωσε καταδίκες: «Παραδοθείτε ή κτυπήστε τον Ζελένσκι αλλιώς θα δικαστείτε» ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες

Με την φράση «Είναι αδύνατο να επαναφέρουμε στη ζωή όσους βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί από αυτούς, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε ούτε ένας ναζί δολοφόνος να αποφύγει τη δίκαιη τιμωρία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει», η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μ.Ζαχάροβα, την ώρα που η ουκρανική αντεπίθεση πνέει τα λοίσθια, έδωσε το στίγμα της Μόσχας για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ουκρανικά εγκλήματα πολέμου.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δηλώνει ότι επί της ουσίας θα υπάρξει μια νέα «Δίκη της Νυρεμβέργης» για όσους Ουκρανούς μέλη και συνεργάτες του καθεστώτος διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας και των Ρώσων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι στην πρώτη φάση του πολέμου.

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί ερευνά όλες τις περιπτώσεις Ουκρανών κυβερνητικών και στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα.

«Με βάση τα συσσωρευμένα στοιχεία, τα ρωσικά δικαστήρια εκδίδουν ετυμηγορίες εναντίον Ουκρανών νεοναζί που χρησιμοποίησαν παράνομες μεθόδους σε ένοπλη σύγκρουση, σκότωσαν ανελέητα τραυματίες αιχμαλώτους πολέμου και διέπραξαν εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών με πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα», πρόσθεσε.

Η Ζαχάροβα  πρόσθεσε ότι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 15 Ουκρανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πέντε μαχητών του διαβόητου εθνικιστικού τάγματος Azov, καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές φυλάκισης, που κυμαίνονται από 15 χρόνια έως ισόβια σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας και μεταφέρθηκαν σε φυλακές της Σιβηρίας.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 500 ακόμα κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί από την αρχή του πολέμου.

Επίσης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στον Β’ΠΠ με τους Γερμανούς στρατιώτες που είχαν εισβάλλει στα σοβιετικά εδάφη, κάλεσε τους στρατιώτες της Ουκρανίας «να στρέψουν τα όπλα τους κατά του καθεστώτος του Κιέβου ή να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις αν θέλουν να διασωθούν».

Το ρωσικό μήνυμα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη χρονική στιγμή, καθώς αυξάνονται μαζικά οι περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτών, που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, προκειμένου να μη χάσουν τη ζωή τους σε μία μάταιη πολεμική επιχείρηση.

Η Ρωσία προτρέπει τους Ουκρανούς στρατιώτες να στρέψουν τα όπλα τους κατά του καθεστώτος του Κιέβου ή να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με επείγουσα δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών M.Ζαχάροβα για την ουκρανική κρίση.

«Καλούμε ανεπιφύλακτα τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι, είμαστε βέβαιοι, ότι αντιλαμβάνονται όλη την εγκληματική φύση της γκανγκστερικής χούντας που έχει καταλάβει τη χώρα τους, να στρέψουν τα όπλα εναντίον της ή να παραδοθούν στις δυνάμεις μας. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπρεπής, ανθρώπινη στάση προς όλους είναι εγγυημένη», σημείωσε η Ζαχάροβα.

‘Ολα αυτά ενώ η ρωσική 6η Στρατιά βρίσκεται στα προάστια του Κουπιάνσκ, στις πύλες του Χάρκοβου, όπου έχουν μεταφερθεί οι τελευταίες ουκρανικές εφεδρείες της Ανατολής.

Πριν λίγες ώρες οι Ρώσοι πραγματοποίησαν έφοδο στην περιοχή του Ρομποτίνο.

Από το απόγευμα φαίνεται ότι το ρωσικό πυροβολικό μαζί με τα drones κατάφεραν καίρια πλήγματα με καταιγιστικά πυρά και χτυπήματα ακριβείας.

Η ρωσική επιτυχία, αν όντως υφίσταται, έχει την σημασία της αν δεν ανατραπεί από την εξέλιξη των πραγμάτων: Η 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου, εκτός του ότι είναι η ύστατη ουκρανική εφεδρεία είναι πλήρως εξοπλισμένη με δυτικά οπλικά συστήματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σχετικά: «Στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, ο ουκρανικός Στρατός επιδιώκει να διασπάσει την άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων .

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ημέρας έριξε τρεις ομάδες επίθεσης της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου σε επιθετικές επιχειρήσεις την περιοχή του χωριού Verbovoye (21 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Orekhov).

Ο ουκρανικός Στρατός αντιμετωπίστηκε και αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις των μηχανοκίνητων τυφεκίων, τάγματα εθελοντών και πυροβολικό της 58ης Στρατιάς της Ρωσίας”.

loading...