Β.Πούτιν: «Η αποδολαριοποίηση των οικονομικών δεσμών των BRICS είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία»

Τα μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η ομάδα χωρών BRICS βρίσκεται σε πορεία προς την ικανοποίηση των προσδοκιών του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού την Τρίτη.

«Συνεργαζόμαστε με βάση τις αρχές της ισότητας, της εταιρικής υποστήριξης, του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου και αυτή είναι η ουσία της προσανατολισμένης προς το μέλλον στρατηγικής πορείας της ένωσής μας, μιας πορείας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του μεγαλύτερου μέρους της παγκόσμιας κοινότητας, της λεγόμενης παγκόσμιας πλειοψηφίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Τα μέλη των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και η σύνοδος κορυφής αναμένεται να συζητήσει την προσθήκη νέων μελών, αλλά ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στις δηλώσεις του.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα συζητήσει λεπτομερώς το ζήτημα της μεταστροφής του εμπορίου μεταξύ των χωρών μελών από το δολάριο ΗΠΑ σε εθνικά νομίσματα, μια διαδικασία στην οποία η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο.

«Η αντικειμενική, μη αναστρέψιμη διαδικασία αποδολαριοποίησης των οικονομικών μας δεσμών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική», δήλωσε.

Εμπορική διέξοδος

Τα BRICS αποτελούν ένα ολοένα και πιο σημαντικό φόρουμ για τη Ρωσία, σε μια εποχή που η οικονομία της αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιδιώκει να οικοδομήσει νέες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει ειδικότερα δύο εμβληματικά έργα – μια βόρεια θαλάσσια διαδρομή με νέα λιμάνια, τερματικούς σταθμούς καυσίμων και έναν διευρυμένο στόλο παγοθραυστικών και έναν διάδρομο βορρά-νότου που θα συνδέει τα ρωσικά λιμάνια με θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς στον Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό.

Είπε ότι η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων στην Αφρική και ολοκληρώνει τις συνομιλίες για την παροχή δωρεάν σιτηρών σε μια ομάδα αφρικανικών χωρών, όπως υποσχέθηκε σε σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.

loading...