Mytilenepres : Η γεωπολιτική σκακιέρα στρέφεται κατά της αμερικανικής αυτοκρατορίας

Η γεωπολιτική σκακιέρα βρίσκεται σε αέναη κίνηση – και ποτέ περισσότερο από ό,τι στην τρέχουσα συγκυρία πυρακτώσεως.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress.  “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS 

Μια συναρπαστική συναίνεση προκύπτει από τις συζητήσεις μεταξύ Κινέζων μελετητών – ιδιαίτερα εκείνων στην ασιατική και αμερικανική διασπορά – ότι όχι μόνο η Γερμανία/ΕΕ έχασε τη Ρωσία, ίσως ανεπανόρθωτα, αλλά η Κίνα κέρδισε τη Ρωσία. , με μια οικονομία εξαιρετικά συμπληρωματική προς τη δική της και ισχυρούς δεσμούς στην Παγκόσμια Νότια/Παγκόσμια Πλειοψηφία που μπορεί να ωφεληθεί και να βοηθήσει το Πεκίνο.

Εν τω μεταξύ, ένας μικρός αριθμός ατλαντικών αναλυτών εξωτερικής πολιτικής προσπαθούν τώρα να αλλάξουν τον λόγο για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, εφαρμόζοντας τα βασικά στοιχεία της realpolitik.

Η νέα αφήγηση είναι ότι είναι «στρατηγικά τρελό» για την Ουάσιγκτον να ελπίζει να νικήσει τη Μόσχα και ότι το ΝΑΤΟ βιώνει «κόπωση των χορηγών», καθώς ο πολεμοχαρής που φοράει φούτερ του Κιέβου «χάνει την αξιοπιστία του».

Μετάφραση: Το ΝΑΤΟ στο σύνολό του χάνει εντελώς την αξιοπιστία του, καθώς ο εξευτελισμός του στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας είναι πλέον οδυνηρά ορατός σε ολόκληρη την παγκόσμια πλειοψηφία.

Επιπλέον, η «κόπωση των δωρητών» οδηγεί στην απώλεια ενός μεγάλου πολέμου. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο στρατιωτικός αναλυτής Αντρέι Μαρτιάνοφ, « ο «σχεδιασμός» του ΝΑΤΟ είναι ένα αστείο. Και είναι ζηλιάρηδες, οδυνηρά ζηλιάρηδες και ζηλιάρηδες ».

Ένας αξιόπιστος δρόμος προς τα εμπρός είναι η Μόσχα να μην διαπραγματευτεί με το ΝΑΤΟ –ένα απλό παράρτημα του Πενταγώνου– αλλά να προσφέρει σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες ένα σύμφωνο ασφαλείας με τη Ρωσία που θα απέκλειε την ανάγκη τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε συμμετέχουσας χώρας και θα μειώσει την πίεση που ασκείται σε αυτήν από την Ουάσιγκτον.

Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσαν να το αποδεχτούν, αλλά σίγουρα όχι η Πολωνία –η ύαινα της Ευρώπης– και τα τσιουάουα της Βαλτικής.

Ταυτόχρονα, η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει ειρηνευτικές συνθήκες στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες, που θα οδηγούσαν στην εξαφάνιση σημαντικού τμήματος της αμερικανικής αυτοκρατορίας από τις βάσεις.

Το πρόβλημα, για άλλη μια φορά, είναι ότι τα υποτελή κράτη δεν έχουν ούτε την εξουσία ούτε την εξουσία να συμμορφωθούν με μια συμφωνία που εγγυάται την ειρήνη. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα το Βερολίνο μπορεί να αψηφήσει την Ουάσιγκτον και να συνεργαστεί με τη στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας επειδή ωφελεί τη Γερμανία.

Ωστόσο, ο χρυσός κανόνας δεν έχει ακόμη ακολουθηθεί: εάν ένα υποτελές κράτος θέλει να αντιμετωπίζεται ως κυρίαρχο κράτος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσουν τα μεγάλα υποκαταστήματα της αυτοκρατορίας από τις βάσεις και να εκδιώξουν τα στρατεύματα.

Το Ιράκ προσπαθεί να το κάνει εδώ και χρόνια, χωρίς επιτυχία. Το ένα τρίτο της Συρίας παραμένει κατεχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που οι τελευταίες έχασαν τον πόλεμο κατά της Δαμασκού λόγω της ρωσικής επέμβασης.

Το ουκρανικό έργο, μια υπαρξιακή σύγκρουση

Η Ρωσία αναγκάστηκε να πολεμήσει έναν γείτονα και έναν συγγενή που απλά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. και ως πυρηνική και υπερηχητική δύναμη, δεν θα το κάνει.

Παρόλο που η Μόσχα θα είναι κάπως αποδυναμωμένη στρατηγικά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες –κατά τη γνώμη των Κινέζων μελετητών– που μπορεί να έχουν κάνει το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος από την ίδρυση της Αυτοκρατορίας: Μετατρέψτε το ουκρανικό σχέδιο σε υπαρξιακή σύγκρουση και εμπλοκή ολόκληρη η Αυτοκρατορία και όλοι οι υποτελείς της στον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Γι’ αυτό δεν γίνονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και απορρίπτεται ακόμη και η κατάπαυση του πυρός. το μόνο δυνατό αποτέλεσμα που φαντάζονται οι Νεοκόμων Στράουσιαν ψυχοπαθείς που κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι η άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ουάσιγκτον είχε την πολυτέλεια να χάσει τους πολέμους της επιλογής της ενάντια στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν. Αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Όταν συμβεί αυτό, και φαίνεται ήδη στον ορίζοντα, η εξέγερση των υποτελών θα είναι εκτεταμένη.

Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα, η Κίνα και οι BRICS+ – η επέκταση των οποίων θα ξεκινήσει στη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική τον επόμενο μήνα – θα ξεκινήσουν την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ. Με ή χωρίς την Ινδία.

Δεν θα υπάρξει επικείμενο νόμισμα BRICS – όπως επισημαίνουν ορισμένα σπουδαία σημεία αυτής της συζήτησης . Το πεδίο δράσης είναι τεράστιο, οι Σέρπα βρίσκονται μόνο στα πρώτα στάδια της συζήτησης και οι βασικές γραμμές δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η προσέγγιση BRICS+ θα εξελιχθεί από τη βελτίωση των μηχανισμών διασυνοριακού διακανονισμού – τους οποίους έχουν επισημάνει όλοι από τον Πούτιν μέχρι τη Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina – στην πιθανή δημιουργία ενός νέου νομίσματος μακροπρόθεσμα.

Πιθανότατα θα είναι ένα μέσο συναλλαγών και όχι ένα κρατικό νόμισμα όπως το ευρώ. Θα σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο, αρχικά μεταξύ των χωρών BRICS+, και να μπορεί να παρακάμψει το ηγεμονικό οικοσύστημα του δολαρίου ΗΠΑ.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η ψεύτικη οικονομία της Empire – που αποδομήθηκε κλινικά από τον Michael Hudson – σε αυτόν τον γεωοικονομικό πόλεμο ευρέος φάσματος.

Όλα αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια»

Στο μέτωπο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, η Αυτοκρατορία δεν σταμάτησε τίποτα για να επιβάλει παγκόσμια οικονομική εξάρτηση, μονοπωλώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και, όπως σημειώνει ο Michael Hudson, «εξάγοντας οικονομικό ενοίκιο από τις υψηλές τιμές για τσιπ υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας, επικοινωνίες και παραγωγή όπλων » . .

Στην πράξη, δεν συμβαίνουν πολλά, εκτός από την απαγόρευση στην Ταϊβάν να προμηθεύει πολύτιμα τσιπ στην Κίνα και το αίτημα που υποβλήθηκε στην TSMC να κατασκευάσει, το συντομότερο δυνατό, ένα συγκρότημα κατασκευής τσιπ στην Αριζόνα.

Ο Πρόεδρος της TSMC Mark Liu, ωστόσο, σημείωσε ότι το εργοστάσιο αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων με « την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται για την εγκατάσταση εξοπλισμού σε ένα εργοστάσιο ημιαγωγών ». Το περίφημο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της TSMC στην Αριζόνα δεν θα ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το 2025.

Η κύρια απαίτηση του υποτελούς της Αυτοκρατορίας/ΝΑΤΟ είναι η Γερμανία και η ΕΕ να επιβάλουν ένα σιδηρούν εμπορικό παραπέτασμα στη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας και των συμμάχων τους, διασφαλίζοντας έτσι το εμπόριο «χωρίς κινδύνους».

Αναμενόμενα, το Think Tankland της Αμερικής μπήκε σε υπερένταση, με τους συνεργάτες του American Enterprise Institute να δηλώνουν με οργή ότι ακόμη και η μείωση του οικονομικού κινδύνου δεν αρκεί: αυτό που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ειλικρινής ρήξη με την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, συμβαδίζει με την καταστροφή από την Ουάσιγκτον των διεθνών κανόνων ελεύθερου εμπορίου και του διεθνούς δικαίου, και τη μεταχείριση όλων των μορφών χρηματοοικονομικού εμπορίου και εμπορίου και ανταλλαγών SWIFT ως «απειλές για την εθνική ασφάλεια» για τον οικονομικό και στρατιωτικό έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεπώς, δεν είναι η Κίνα αυτή που θα επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στην ΕΕ, η οποία παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για το Πεκίνο, αλλά η Ουάσιγκτον που θα επιβάλει ένα τσουνάμι κυρώσεων σε χώρες που τολμούν να σπάσουν το εμπορικό μποϊκοτάζ που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρωσία-ΛΔΚ συναντά Ρωσία-Αφρική

Αυτή την εβδομάδα, η σκακιέρα είδε δύο κινήσεις που άλλαξαν το παιχνίδι: την επίσκεψη υψηλού προφίλ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στη ΛΔΚ και τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Σόιγκου έγινε δεκτός στην Πιονγκγιάνγκ σαν ροκ σταρ. Είχε μια προσωπική συνέντευξη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η αμοιβαία καλή θέληση έχει την πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να ενταχθεί μια μέρα σε έναν από τους πολυμερείς οργανισμούς που ανοίγουν το δρόμο για την πολυπολικότητα.

Αυτή θα ήταν αναμφίβολα μια διευρυμένη Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΑΕΕ-ΛΔΚ, όπως αυτές που συνήφθησαν με το Βιετνάμ και την Κούβα.

Η Ρωσία είναι η πρώτη δύναμη στην EAEU και μπορεί να αγνοήσει τις κυρώσεις κατά της ΛΔΚ, ενώ οι BRICS+, SCO ή ASEAN έχουν πάρα πολλές αμφιβολίες. Μία από τις κύριες προτεραιότητες της Μόσχας είναι η ανάπτυξη της Άπω Ανατολής, η μεγαλύτερη ενοποίηση με τις δύο Κορεές και τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, ή τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού. Η ΛΔΚ είναι τότε φυσικός εταίρος.

Η ένταξη της ΛΔΚ στην ΕΑΕΕ θα κάνει θαύματα για τις επενδύσεις στο BRI: ένα είδος κάλυψης που δεν απολαμβάνει επί του παρόντος το Πεκίνο όταν επενδύει στη ΛΔΚ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μια κλασική περίπτωση περαιτέρω ολοκλήρωσης μεταξύ του BRI και της EAEU.

Η ρωσική διπλωματία, στο υψηλότερο επίπεδο, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει την πίεση στη ΛΔΚ. Από στρατηγικής άποψης, αυτό είναι ένα πραγματικό παιχνίδι που αλλάζει. φανταστείτε το τεράστιο, εξαιρετικά εξελιγμένο βιομηχανικό και στρατιωτικό συγκρότημα της Βόρειας Κορέας, που προστέθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, και ανατρέποντας ολόκληρο το παράδειγμα Ασίας-Ειρηνικού.

Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη άλλαξε επίσης το παιχνίδι, αφήνοντας τα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης αποπληκτικά. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να ανακοινώνει δημόσια η Ρωσία, με λόγια και με πράξεις, μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση με όλη την Αφρική, ακόμη και όταν μια συλλογική και εχθρική Δύση διεξήγαγε έναν υβριδικό πόλεμο – και έναν άλλο – ενάντια στην Αφρο-Ευρασία.

Ο Πούτιν έδειξε πώς η Ρωσία έχει μερίδιο 20% στην παγκόσμια αγορά σιταριού. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, έχει ήδη εξάγει 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στην Αφρική. Σήμερα, η Ρωσία θα παράσχει στη Ζιμπάμπουε, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Σομαλία και την Ερυθραία 25-50.000 τόνους σιτηρών το καθένα δωρεάν τους επόμενους 3-4 μήνες.

Ο Πούτιν έδωσε λεπτομέρειες για περίπου 30 ενεργειακά έργα στην Αφρική, την επέκταση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ” μοναδικές μη ενεργειακές εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας, ειδικά στην ιατρική “, την έναρξη μιας βιομηχανικής μονάδας κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, τα προϊόντα της οποίας θα είναι εξάγονται σε ολόκληρη την Αφρική και για την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής υποδομής της Αφρικής, ιδίως με τη σύνδεσή της με το ρωσικό σύστημα πληρωμών.

Υποστήριξε επίσης στενότερους δεσμούς μεταξύ της EAEU και της Αφρικής. Ένα πάνελ στο φόρουμ, με τίτλο «EAEU-Africa: Horizons of Cooperation», εξέτασε τις δυνατότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια στενότερη ηπειρωτική σύνδεση με τους BRICS και την Ασία. Ένας χείμαρρος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών θα μπορούσε να είναι στα σκαριά.

Η εμβέλεια του φόρουμ ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Υπήρχαν πάνελ για την «απο-νεοαποικοποίηση», όπως «Επίτευξη Τεχνολογικής Κυριαρχίας μέσω Βιομηχανικής Συνεργασίας» ή «Νέα Παγκόσμια Τάξη: Από την Κληρονομιά της Αποικιοκρατίας στην Κυριαρχία και την Ανάπτυξη».

Φυσικά, έχει συζητηθεί και ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), με κύριους παίκτες τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία, που ετοιμάζονται να προωθήσουν την κρίσιμη επέκτασή του στην Αφρική, ξεφεύγοντας από τις ακτές του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της ξέφρενης δράσης της Αγίας Πετρούπολης, ο Νίγηρας γνώρισε στρατιωτικό πραξικόπημα. Αν και το τελικό αποτέλεσμα μένει να φανεί, ο Νίγηρας είναι πιθανό να ενωθεί με το γειτονικό Μάλι για να επιβεβαιώσει εκ νέου την ανεξαρτησία του από το Παρίσι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η γαλλική επιρροή «επαναφέρεται» και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΡ) και την Μπουρκίνα Φάσο. Μετάφραση: Η Γαλλία και η Δύση εκδιώκονται σε όλο το Σαχέλ, βήμα προς βήμα, σε μια αμετάκλητη διαδικασία αποαποικιοποίησης.

Προσοχή στα χλωμά άλογα της καταστροφής

Αυτές οι κινήσεις στη σκακιέρα, από τη ΛΔΚ στην Αφρική μέχρι τον πόλεμο με τα τσιπ στην Κίνα , είναι τόσο κρίσιμες όσο η επερχόμενη και καταστροφική ταπείνωση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ωστόσο, όχι μόνο η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, αλλά και βασικοί παράγοντες σε όλη την Παγκόσμια Νότια/Παγκόσμια Πλειοψηφία γνωρίζουν πλήρως ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τη Ρωσία ως τακτικό εχθρό στην προετοιμασία για τον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Κίνας.

Όπως έχουν τα πράγματα, η ανεπίλυτη τραγωδία του Ντονμπάς κρατά την Αυτοκρατορία υπό κατοχή και την απομακρύνει από την Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον, υπό την ηγεσία νεοσυντηρητών Στράουσιαν ψυχοπαθών, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση, καθιστώντας την ακόμη πιο επικίνδυνη.

Όλα αυτά ενώ η «ζούγκλα» των BRICS+ θέτει σε κίνηση τους απαραίτητους μηχανισμούς ικανούς να παραμερίσουν τον δυτικό μονοπολικό «κήπο», ενώ μια ανήμπορη Ευρώπη ωθείται στην άβυσσο, αναγκασμένη να χωρίσει από την Κίνα, τους BRICS+ και την de facto Παγκόσμια Πλειοψηφία.

Δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος μετεωρολόγος για να δείτε προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος από τη στέπα – καθώς τα χλωμά άλογα της καταστροφής παρακολουθούν το ποδοπάτημα της σκακιέρας και ο άνεμος αρχίζει να ουρλιάζει.

πηγή: Sputnik Globe

loading...