Στη Ρωσία ο Prigozhin της Wagner – Τι λέει η Μόσχα – Lukashenko: Ο Zelensky κατάλαβε ότι δεν θα κερδίσει

Στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη είναι ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ο Prigozhin δεν είναι πλέον σε λευκορωσικό έδαφος, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 24ης Ιουνίου που είχε ως στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του επικεφαλής της Wagner μετά την απόπειρα ανταρσίας, την οποία το Κρεμλίνο ερμήνευσε ως πραξικόπημα.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Putin είχε συγχαρεί το ρωσικό στράτευμα και τον λαό της Ρωσίας για το ότι τις κρίσιμες ώρες απέτρεψαν έναν εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία και τη βύθιση της χώρας στο χάος.
«Αυτή είναι μια ρωσική εταιρεία.
Συνεπώς το ερώτημα αυτό δεν είναι για εμένα» υποστήριξε ο Lukashenko απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι συμβαίνει με τη Wagner και τον επικεφαλής της, Yevgeny Prigozhin.
«Από όσα γνωρίζω, οι στρατιώτες της Wagner είναι στα στρατόπεδα τους.
Όσον αφορά τον Prigozhin, αυτός είναι στην Αγία Πετρούπολη.
Που είναι σήμερα το πρωί;
Ίσως να πήγε στη Μόσχα το πρωί.
Δεν είναι στο έδαφος της Λευκορωσίας» είπε ο Lukashenko, αιφνιδιάζοντας τους δημοσιογράφους, δεδομένου ότι βάσει των όσων είχαν γίνει γνωστά στο πλαίσιο της συμφωνίας που ο ίδιος ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε συνδράμει, ο Prigozhin θα παρέμενε στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία του.

Ρωσία: Δεν παρακολουθούμε τι κάνει ο Prigozhin

Δεν μας ενδιαφέρει ούτε παρακολουθούμε τι κάνει ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Prigozhin δεν είναι πια στη Λευκορωσία και ότι έχει επιστρέψει στη Ρωσία.
«Όχι, δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του, δεν έχουμε ούτε την ευκαιρία ούτε την επιθυμία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Peskov, ο οποίος αναφερόμενος στην προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση, τόνισε ότι αυτά δεν πρόκειται να επιφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στην εξέλιξη των μαχών.
Μάλιστα ο Peskov υποστήριξε πως η τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο το επιβεβαιώνει.

Επίθεση της Δύσης στη Ρωσία

Ο Lukashenko υποστήριξε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Λευκορωσία, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της μαχητές της Wagner.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υποστήριξε ότι η Δύση ετοίμαζε επίθεση κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας ήδη από την περίοδο του πρώτου «Maidan», της εξέγερσης των Ουκρανών κατά της τότε ρωσόφιλης κυβέρνησης του Κιέβου.

Επιτέλους το κατάλαβε ο Zelensky: Δεν θα νικήσει

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, επιτέλους ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατάλαβε ότι δεν θα κερδίσει και κάνει ήδη βήματα για να βγει από αυτήν την κατάσταση.
Όπως είπε, η Ουκρανία θα επιχειρήσει να δείξει τη δύναμη της εναντίον της Ρωσίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως ο Zelensky θα επιμείνει στη σύγκρουση με τη Ρωσία, ακόμα και εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Θα επιμείνει στο ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στο ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Lukashenko.

Διαπραγματευτείτε

Ο Lukashenko κάλεσε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, αναφέροντας πως η επίλυση της δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τη Μόσχα και το Κίεβο.
«Πρέπει να σταματήσουμε τώρα.
Ήδη έχουμε κάνει πολλά κακά πράγματα.
Αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερα.
Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προαπαιτούμενα.
Πρέπει να αποφασίσουμε τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» επισήμανε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι ακόμα δυνατό να υπάρξει ειρήνη με την Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα είναι εφικτό μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών καθώς η κατάσταση θα αλλάξει και ενδεχομένως η Ρωσία να μην έχει τη διάθεση να διαπραγματευτεί με το Κίεβο.

Το φθινόπωρο

Όπως είπε οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσαν να αρχίσουν έως το φθινόπωρο του 2023, ενώ τόνισε πως ο ίδιος θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει, εάν Μόσχα και Κίεβο το θεωρούν απαραίτητο.
«Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου μεσολαβητή…
Αλλά η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται στην ίδια βάρκα» τόνισε ο Lukashenko, επισημαίνοντας πως και η Ευρώπη, και κυρίως η Γαλλία, είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

loading...