Σε συμπληγάδες ο Zelensky μεταξύ αήττητων ρωσικών όπλων – σκληρού ΝΑΤΟ: Στρατολογεί Σύρους, συντριπτικές απώλειες

Νέα συντριβή για τις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut, έχασαν πάνω από 200 στρατιωτικούς – Στρατολογούν Σύριους με δέλεαρ… 2.000 δολάρια μισθό!

Συμπληγάδες πιέζουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky: από την μία πλευρά οι απανωτές αποτυχίες στο μέτωπο του πολέμου έχουν οδηγήσει σε συνταρακτικές απώλειες ζωών, φτάνοντας να χάνει μέσα σε μια μέρα ακόμη από 150 ως 200 πολύτιμους για την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στρατιωτών του, από το αήττητο των ρωσικών όπλων που συνεχώς εμπλουτίζονται με νέα και ενός ανυποχώρητου ΝΑΤΟ που θέλει να δει κάποια επιτυχή στην περιβόητη αντεπίθεση, αποτελέσματα, μέχρι την διεξαγωγή της Συνόδου, δηλαδή το επόμενο 10ήμερο, ώστε να προχωρήσουν σε νέα βοήθεια.
Όμως η αντεπίθεση με τις απανωτές αποτυχίες σε περιοχές του Donetsκ, Zaporizhia, Kherson και αλλού… παραπαίει με αποτέλεσμα να στρατολογεί Σύριους μαχητές!
Για ειρηνευτικές συνομιλίες πάλι… ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει, όπως ξεκαθάρισε ο Ουκρανός πρόεδρος αργά το βράδυ του Σαββάτου σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του Ισπανού Pedro Sanchez, παρά μόνο όταν οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτήσουν τον έλεγχο των συνόρων του 1991.

Πραγματική σφαγή – Νέα συντριβή στο Bakhmut – Πάνω από 200 οι νεκροί Ουκρανοί, οι Ρώσοι απέκρουσαν την αντεπίθεση

Το Σάββατο (1/7/2023), οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια αντεπίθεση κοντά στο χωριό Berkhovka, στην περιοχή Bakhmut (Artemovsk) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, δήλωσε στο RIA Novosti μια πηγή στη διοίκηση της ομάδας μάχης «Νότια».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με περισσότερους από 300 μαχητές, οι οποίοι υποστηρίζονταν από έξι άρματα μάχης και 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης από την 57η χωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε η πηγή.
«Οι δυνάμεις των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων σταμάτησαν τον εχθρό στη γκρίζα ζώνη.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκλήθηκαν ζημιές από πυρά από την αεροπορία και το πυροβολικό της ομάδας μάχης «Νότια».

Τεράστιες απώλειες

Ως αποτέλεσμα της μάχης, περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν πέντε άρματα μάχης, οκτώ οχήματα πεζικού και περισσότερα από 10 drones.
Υπό πυρά, το εχθρικό προσωπικό υποχώρησε αφήνοντας τραυματίες και νεκρούς Ουκρανούς πεζούς στο πεδίο της μάχης.
Το καθεστώς του Κιέβου έχει ρίξει στην αντεπίθεση, που άρχισε στις 4 Ιουνίου, ταξιαρχίες που ήταν εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των τανκς Leopard.
Η Ουκρανία υφίσταται τεράστιες απώλειες στην αντεπίθεση και δεν καταγράφει επιτυχία σε κανένα τομέα του μετώπου.
Επίσης, η δραστηριότητα δύο ουκρανικών ομάδων σαμποτάζ αναχαιτίστηκε κοντά στις θέσεις Novodarovka και Rabotino στη Zaporizhia», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι απώλειες του εχθρού σε αυτές τις κατευθύνσεις ανήλθαν σε περίπου 140 άτομα προσωπικό, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επτά αυτοκίνητα, δύο οβιδοβόλα D-20 και ένα Msta-B.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ στρατολογούν Σύριους, σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων από το… Ιράκ σύμφωνα με έκθεση

«Καθώς η σχεδιαζόμενη πορεία της αμερικανικής κυβέρνησης στη σύγκρουση στην Ουκρανία αποτυγχάνει, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να αυξήσουν τη στρατολόγηση όσων Σύριων είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να γίνουν… τροφή για τα κανόνια στα καυτά ουκρανικά μέτωπα», εξήγησε πηγή στο Sputnik.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι η CIA, η κύρια υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, διαπραγματεύεται τώρα με τις Κουρδικές Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) και τους αρχηγούς αρκετών αραβικών φυλών στη Συρία για τη στρατολόγηση μαχητών για τις δυνάμεις του Κιέβου, με μηνιαίο μισθό για κάθε μαχητή τα 2.000 δολάρια.
Το YPG είναι η βασική φατρία των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής περιοχής της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής γραμμής με το Κουρδιστάν του Ιράκ.

Η στρατολόγηση Σύριων μαχητών διευθύνεται από το επίτιμο προξενείο της Ουκρανίας στο Erbil, Farhad Ali Shakir, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι μαχητές θα εκπαιδευτούν σε βάσεις στο Ιράκ από Ουκρανούς αξιωματικούς που προετοιμάστηκαν για αυτό το έργο σε αμερικανικά ιδρύματα.
Οι προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να στρατολογήσουν στρατιωτικούς από τη Συρία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Τον περασμένο Απρίλιο, μια αναφορά της Washington Post που επικαλείται τα έγγραφα που διέρρευσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψε μια συνωμοσία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και των SDF να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον ρωσικών βάσεων και βασικών κοιτασμάτων πετρελαίου στη Συρία. Οι SDF αρνήθηκαν έκτοτε οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια τέτοια συνωμοσία.

Δύο νέα Anti-Drone συστήματα – ασπίδα ρίχνει η Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο – Σε άλλο επίπεδο ο ηλεκτρονικός πόλεμος

Η Ένωση Έρευνας και Παραγωγής της Ρωσίας Kaysant παρουσίασε δύο νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο περιθώριο της έκθεσης Special Gear που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 29-30 Ιουνίου.
Το πρώτο σύστημα Argus-Kupol, σχεδιάστηκε για να παρέχει πλήρη προστασία από drones, είναι ικανό να εμποδίσει τις πτήσεις ενός ή περισσοτέρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εντός της επιχειρησιακής του εμβέλειας ήδη από την έναρξη των εργασιών του.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί τόσο στις σταθερές όσο και στις φορητές εκδόσεις του.
Αρκετοί παρεμβολείς Argus-Kupol χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε στέλεχος της εταιρίας κατασκευής.
«Το φορητό Argus-Kupol μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
– για επιχειρήσεις διάσωσης και,
– για προστασία τοποθεσιών όπως χαρακώματα και οχυρά και με μεγαλύτερες κεραίες, θα αυξήσουμε την ακτίνα λειτουργίας και μπορούμε να καλύψουμε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστικών χώρων με το Kupol.

Το δεύτερο σύστημα, Argus-Antifuria, είναι μια σταθερή μονάδα που προορίζεται να αντιμετωπίσει τα drones μεγάλης εμβέλειας και πολύ μεγάλα τύπου αεροσκάφους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και για την προστασία των αστικών υποδομών.
Το σύστημα αναπτύχθηκε ειδικά για την καταστολή των drones σε υπηρεσία με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι Furia, Leleka και Valkyrie, μπορεί να τοποθετηθεί σε τρίποδο, σε φορτηγό ή να εγκατασταθεί σε σταθερούς σταθμούς παρατήρησης.
Η μαζική παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, δεν χρειάζεται περισσότερο από πέντε λεπτά για να αναπτυχθεί, ζυγίζει μόλις 18 κιλά και μπορεί να καταστείλει drones σε εμβέλεια έως και δύο χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο εάν συνδεθεί σε τροφοδοτικό 220 V με αλλαγή χειριστή.

Οι ρώσοι έχουν στριμώξει στη γωνία τους Ουκρανούς υποστηρίζουν αμερικανοί

Ο ουκρανικός στρατός δεν είχε καμία πιθανότητα να πραγματοποιήσει με επιτυχία αντεπίθεση, δήλωσε ο Αμερικανός παρουσιαστής Garland Nixon…
«Τα πράγματα για τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πηγαίνουν πολύ καλά.
Κάποιοι προέβλεψαν ότι θα έφταναν στις ρωσικές θέσεις και θα χόρευαν στην Κόκκινη Πλατεία.
Αλλά είναι σαφές ότι κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτό το σχέδιο δεν είχε καμία πιθανότητα.
Το σχέδιο ήταν αδύναμο, κακώς μελετημένο και, ειλικρινά, παράλογο.
Οι Ουκρανοί έχουν στριμωχτεί στη γωνία και δεν ξέρουν τι να κάνουν»
Ο αμερικανός παρουσιαστής τόνισε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί άρπαξαν στην κυριολεξία άνδρες από τα μπαρ, από τους δρόμους και περίμεναν τη νύχτα για να τους ρίξουν στην επίθεση χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.
Οι απώλειες των Ουκρανών είναι πρωτοφανείς, από τις 4 Ιουνίου 2023 που ξεκίνησε η αντεπίθεση έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί 14.300 Ουκρανοί και σχεδόν 3.340 Ρώσοι.

Mark Milley (Γενικό Επιτελείο ΗΠΑ): Η αντεπίθεση της Ουκρανίας εξελίσσεται πολύ αργά

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι πιο αργή από ότι αναμενόταν, δήλωσε ο Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός στρατός και επικεφαλής όλων των όπλων των ΗΠΑ σημείωσε ότι λαμβάνει καθημερινά αναφορές για γεγονότα γύρω από την Ουκρανία.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία προώθησης των ουκρανικών δυνάμεων «πολύ περίπλοκη και πολύ μακρά».
Η ουκρανική επίθεση στις κατευθύνσεις Donetsk, Zaporozhye, Artemivsk ή Bakhmut ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, ενώ το κύριο χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επικεντρώθηκε στον τομέα Zaporozhye.
Η Ουκρανία έριξε στη μάχη ταξιαρχίες που ήταν εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του Leopard.
Μέχρι τις 13 Ιουνίου ενδεικτικά – διάστημα 4 με 13 Ιουνίου – η Ουκρανία είχε χάσει 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της λεγόμενης αντεπίθεσης και μόνο στον τομέα του Orekhovsk την τελευταία εβδομάδα έχασε 41 άρματα μάχης και 102 τεθωρακισμένα οχήματα.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Δεν έχουμε όπλα και ειδικά πυροβολικό

Ο Volodymyr Zelensky είπε ότι η βοήθεια από την Δύση στην Ουκρανία δεν είναι αρκετή.
Εάν η Ουκρανία είχε το πυροβολικό που ζητούσε, τότε οι διαδικασίες στο πεδίο της μάχης θα πήγαιναν πολύ πιο γρήγορα.
«Μπορώ να πω ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή.
Όταν επικρίνω τους εταίρους μας, είναι επειδή κάποιες διαδικασίες επιβραδύνονται.
Εάν είχαμε το πυροβολικό που ζητήσαμε και που οι εταίροι μας έχουν την απαιτούμενη ποσότητα, τότε οι διαδικασίες θα πήγαιναν στο πεδίο της μάχης πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο Zelensky σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Mundo.
Ο Zelensky σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία, με τον «ισχυρό στρατό» της, θα μπορούσε να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στην άμυνα των κρατών με μικρές ένοπλες δυνάμεις.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως στείλει ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov έχει αναφέρει ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

Valery Zaluzhny (Διοικητής Ουκρανικού Στρατού): Τα Leopard δεν κάνουν παρέλαση… εύλογο να καταστραφούν

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny αναγνώρισε τις απώλειες των Γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, αποκαλώντας τα ως έναν ακόμη στόχο στο πεδίο της μάχης.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Valery Zaluzhny είπε ότι αρκετά τανκς Leopard σε υπηρεσία με τις ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, χωρίς να αναφέρει πόσα ακριβώς τανκς καταστράφηκαν.
«Δεν πήραμε τα Leopards να κάνουν παρελάσεις ή να βγάζουν πολιτικοί ή διασημότητες φωτογραφίες».
Κάθε Leopard στο πεδίο της μάχης είναι στόχος… ανέφερε ο Valery Zaluzhny
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα Leopards στην αντεπίθεση, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου.

Τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35 χτυπούν εύκολα τις ουκρανικές θέσεις

Τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35 χτυπούν εύκολα τις ουκρανικές θέσεις στο έδαφος και τα ουκρανικά αεροπλάνα δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny σε συνέντευξή του στην Washington Post.
Επειδή ο πιο σύγχρονος στόλος Su-35 της Ρωσίας έχει πολύ ανώτερο βεληνεκές ραντάρ και πυραύλων, τα παλαιότερα αεροσκάφη της Ουκρανίας δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν.
Ως αποτέλεσμα, τα στρατεύματα στο έδαφος στοχοποιούνται εύκολα.
Ο Ουκρανός στρατηγός σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε υπηρεσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ρωσικών αεροπλάνων που «καταστρέφουν» τις ουκρανικές θέσεις.
«Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο από εκεί και να το μεταφέρουμε εδώ;».
Δεν χρειάζομαι 120 αεροπλάνα ένας πολύ περιορισμένος αριθμός θα ήταν αρκετός» ανέφερε ο Valery Zaluzhny
Ο Ουκρανός διοικητής σημείωσε ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σύγχρονη αεροπορία και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
«Είναι σαν να πηγαίναμε στην επίθεση με τόξα και βέλη τώρα».
Η Ουκρανία ζητά εδώ και καιρό από τους δυτικούς συμμάχους του να παρέχουν αεροπλάνα F-16.

Εμπλοκή της CIA σε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ο διευθυντής της CIA των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, κατά τη μυστική επίσκεψή του στο Κίεβο της Ουκρανίας, ενημερώθηκε για τα σχέδια των Ουκρανών να αναπτύξουν πυροβολικό και πυραύλους κοντά στην Κριμαία, καθώς και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, γράφει η Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post, το ταξίδι πραηματοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Οι Ουκρανοί ενημέρωσαν τον επικεφαλής της CIA ότι θα ανακαταλάβουν μεγάλες περιοχές μέχρι το φθινόπωρο, θα αναπτύξουν πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα κοντά στα σύνορα της Κριμαίας, θα προχωρήσουν πιο ανατολικά και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ρωσία…
Ωστόσο το σχέδιο των Ουκρανών έως τώρα έχει αποτύχει…

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Δεν έχει νόημα να μιλάμε με τον Zelensky

Είναι άσκοπο να μιλάμε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky καθώς δεν ενεργεί ανεξάρτητα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov σε συνέντευξή του σε τηλεόραση της Πορτογαλίας.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Zelensky δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ανεξάρτητη προσωπικότητα.
Του λένε τι να κάνει, ποια πολιτική να ακολουθήσει.
Φυσικά, αυτοσχεδιάζει ενώ ακολουθεί αυτή την πορεία, ανάλογα με την κατάσταση.
Αλλά είναι παράλογο να μιλήσω μαζί του».
Επέστησε την προσοχή στις Πρωτοβουλίες της Ουκρανίας στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχαν δυτικοί διπλωμάτες.
Τώρα, η Δύση έχει φτιάξει μια ομάδα χωρών, οι οποίες συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη αυτές τις μέρες.
Ολόκληρη η Ομάδα των Επτά ή G7.
Επιπλέον, προσκάλεσαν χώρες των BRICS, φυσικά, χωρίς εκπροσώπους Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Ουκρανίας.
Η Κίνα έλαβε πρόσκληση αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση, νομίζοντας ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα ήταν απολύτως συγκρουσιακή καθώς ο δεδηλωμένος στόχος της ήταν να εξασφαλίσει την έγκριση της φόρμουλας ειρήνης του Zelensky.
«Αυτή η φόρμουλα απαιτεί τη συνθηκολόγηση και την τιμωρία της Ρωσίας, καθώς και η Ρωσία να αναλάβει να αποζημιώσει την Ουκρανία. Προφανώς τέτοια φόρμουλα η Ρωσία δεν θα δεχθεί».

Στήριξη Sanchez σε Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez για την επίσκεψή του στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιείται την ημέρα που αρχίζει η προεδρία της Ισπανίας στην ΕΕ.
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας.
«Ευχαριστώ για τη σημαντική επίσκεψή σας και για την υποστήριξή σας στο λαό μας», δήλωσε ο Zelensky μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ», πρόσθεσε.
Εξάλλου σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τον Zelensky και τον Sanchez υπογραμμίζεται πως η υποψηφιότητα της Ισπανίας θα είναι προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ισπανία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία θα είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας της», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Zelensky.
«Η Ισπανία υποστηρίζει την ενίσχυση της σύμπραξης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», προστίθεται στη δήλωση.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Συνομιλίες μόνο όταν οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτήσουν τον έλεγχο των συνόρων του 1991

Η κυβέρνηση του Κιέβου θα είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εάν οι ένοπλες δυνάμεις της αποκτήσουν τον έλεγχο των συνόρων που η χώρα πιστεύει ότι αναγνωρίζονται διεθνώς, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Αυτά τα σύνορα θα περιλαμβάνουν την Κριμαία, το Donbass και τις περιοχές Zaporozhye και Kherson, είπε ο πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες εάν τα στρατεύματά της ανακτούσαν τον έλεγχο των θέσεων που είχαν πριν ξεκινήσει η Ρωσία την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αν είμαστε έτοιμοι για διπλωματική διευθέτηση και για τι είδους διπλωματική διευθέτηση είμαστε έτοιμοι εάν βρισκόμαστε στα σύνορα της 24ης Φεβρουαρίου;» είπε ο Zelensky, επαναλαμβάνοντας μια ερώτηση από έναν δημοσιογράφο, σύμφωνα με βίντεο της συνέντευξης Τύπου που δημοσίευσε στο Telegram.

«Δεν είμασταν στα σύνορά μας στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν μια γραμμή εμπλοκής», συνέχισε λέγοντας.
Και έτσι τονίζουμε για άλλη μια φορά: η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για κάποια μορφή διπλωματίας όταν είμαστε πραγματικά στα σύνορά μας, στα πραγματικά μας σύνορα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο Zelensky έθιξε επίσης το θέμα της πολυπόθητης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει κάθε λόγος για τη συμμαχία να καλέσει τη χώρα να ενταχθεί όταν το μπλοκ συγκληθεί για μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Είπε ότι περίμενε ένα σαφές μήνυμα σε αυτό το πλαίσιο

Ο Ουκρανικός στρατός ενισχύει εσπευσμένα τον Βορρά, μετά από σήμα δορυφόρου για βάση των Wagner στη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να ενισχύσουν την άμυνα στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στη Λευκορωσία, ημέρες αφότου ο ιδρυτής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin μετακινήθηκε εκεί μετά από την.. ανταρσία.
«Η απόφαση… είναι ο Ανώτατος Διοικητής Valery Zaluzhny και ο διοικητής του Βορρά Serhy Naev να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης», ανακοίνωσε ο Zelensky στο Telegram.
Είπε ότι στο Κίεβο συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη εθνικής ασφάλειας σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια της Ουκρανίας, και στις αρχές της σύγκρουσης ήταν ένα στάδιο για τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Prigozhin φέρεται να έφτασε στο Μινσκ με ιδιωτικό αεροσκάφος την Τρίτη (27/6/2023), κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Alexander Lukashenko.
Ο Λευκορώσος ηγέτης είχε βοηθήσει στη μεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επίλυσε ειρηνικά την εσωτερική ρωσική κρίση, αλλά η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι άφησε τον Putin «εξασθενημένο».
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, που επιτρέπει στους Wagner να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όσοι δεν υπογράψουν συμβόλαια, θα πρέπει να πάνε στη Λευκορωσία, είπε ο Putin.

Οι δορυφορικές εικόνες που τρόμαξαν το καθεστώς Zelensky

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για μεγάλης κλίμακας κινητικότητα των Wagner, δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν νέα στρατόπεδα του Ομίλου στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Οι δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν δραστηριότητα σε μια στρατιωτική βάση περίπου 21 χιλιόμετρα από την πόλη Asipovichy, κοντά στο Minsk.
Η περιοχή έχει αναφερθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως μέρος που θα μπορούσε να στεγάσει μαχητές Wagner.
Το BBC Verify έχει εντοπίσει πάνω από 300 κατασκευές που μοιάζουν με σκηνές που έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μια δορυφορική εικόνα από τις 15 Ιουνίου δεν δείχνει καμία από αυτές τις δομές ορατή.
Η πιο πρόσφατη εικόνα υψηλής ανάλυσης που έχει ληφθεί είναι από τις 30 Ιουνίου και αποκαλύπτει τις εκτεταμένες εργασίες στη στρατιωτική βάση.
Πάντως το BBC προειδοποιεί ότι, «δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι νέες δομές προορίζονται να στεγάσουν δυνάμεις Wagner, αλλά ο Lukashenko συμφώνησε να τις φιλοξενήσει».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διακήρυξε πως η Ρωσία θα αναδειχθεί «δυνατότερη» μετά την αποτυχημένη εξέγερση, η οποία είχε περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, συμπεριλαμβανομένων κατάρριψης ελικοπτέρων από τους Wagner που σκότωσαν πιλότους της Ρωσικής αεροπορίας.

Οι Ρώσοι τίναξαν στον αέρα τη δεξαμενή καυσίμων των Ουκρανών στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις τίναξαν στον αέρα με πλήγμα ακριβείας δεξαμενή καυσίμων των Ουκρανών στη Zaporizhia κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 30/6/2023, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
«Κοντά στην πόλη Zaporizhia επλήγη μια δεξαμενή καυσίμων για τον στρατιωτικό εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρώσοι χτύπησαν την γέφυρα Antonovsk στον τομέα Kherson με πύραυλο Iskander

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν περισσότερες ανθρώπινες και υλικές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, ενώ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο της αντεπίθεσής τους.
Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν κοντά στη γέφυρα Antonovsk στον τομέα Kherson.
Ένα νέο βίντεο έδειξε ένα ρωσικό χτύπημα με έναν τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander που στόχευε συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων κάτω από τη γέφυρα.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 30 Ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι 10 τραυματίστηκαν.
Ένα άλλο βίντεο έδειξε την καταστροφή δύο ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις της Ουκρανίας για να υποστηρίξουν την επίθεση στην κρίσιμη γέφυρα Antonovsk.

Οι δυνάμεις του Κιέβου επιχείρησαν επίσης να προχωρήσουν στον τομέα του Donetsk.

Ωστόσο, η επίθεση αποκρούστηκε.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ομάδα Δυνάμεων χτύπησε πολλούς στόχους στις κατευθύνσεις Lisichansk, Soledar – Artemovsk και Aleksandro-Kalinovsk.
Οι αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό είχαν στόχο στρατεύματα και εξοπλισμό από τις 92η, 54η, 22η μηχανοκίνητες ταξιαρχίες των δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι απέκρουσαν επίσης επίθεση της 110ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας στην περιοχή του οικισμού Krutaya Balka στην κατεύθυνση Avdeevsky.
Επιπλέον, οι δυνάμεις απέτρεψαν επιχείρηση αναγνώρισης και σαμποτάζ στην περιοχή Pervomaisky.
Το σύστημα TOS-1A με θερμοβαρικές βόμβες έπληξε επίσης μια συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα περίχωρα της πόλης Bakhmut.
Ο διοικητής της τσετσενικής ειδικής δύναμης Akhmat, Apty Alaudinov, τόνισε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να παραβιάσει καμία από τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, αλλά οι Ουκρανοί συνεχίζουν να στέλνουν στρατιώτες στο θάνατο.
«Η εικόνα που βλέπουμε είναι ότι ο εχθρός, έχοντας φτάσει στην πρώτη γραμμή άμυνάς μας, δεν μπορεί να προχωρήσει.
Τους προειδοποιήσαμε για αυτό.
Ρεαλιστικά δεν έχουν τις δυνάμεις και τους πόρους, για να ξεπεράσουν τα τρία επίπεδα άμυνας μας», είπε ο Alaudinov.
«Αφήστε τους να σπαταλήσουν τους στρατιώτες τους όπως σχεδίασαν, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.
Κάνουν τα πράγματα χειρότερα για τον εαυτό τους.
Η Ρωσία σίγουρα θα κερδίσει τον πόλεμο».

Η Ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε δύο Storm Shadow και πέντε HIMARS

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε δύο πυραύλους Storm Shadow και πέντε ρουκέτες HIMARS, ανακοίνωσε το Σάββατο (1/7/2023) η Μόσχα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 12 ουκρανικά drones καταστράφηκαν στις περιοχές Artyomovsk, (Bakhmut) Soledar, Spornoye και Volodino στο Donetsk καθώς και κοντά στο Berdyansk και το Balochki στη Zaporizhia.
Συνολικά, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει 444 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 240 μαχητικά ελικόπτερα, 4.845 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 426 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, 10.430 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Έκρηξη στη Μελιτόπολη

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Μελιτόπολη το βράδυ του Σαββάτου (1/7/2023), η οποία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής της ρωσικής αεράμυνας σε αναχαίτιση στόχου, ανακοίνωσε η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση της πόλης.
«Υπήρξε ο ήχος μιας έκρηξης στη Μελιτόπολη. Μείνετε ήρεμοι.
Οι λεπτομέρειες επαληθεύονται.
Ενεπλάκη σύστημα αεράμυνας», ανέφερε η διοίκηση στο Telegram.

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι μόνο στο Luhansk έφθασαν τους 1.000

Συνολικά 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες κρατούνται επί του παρόντος αιχμάλωτοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk δήλωσε η διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viktoria Serdyukova.
Επίσης περισσότεροι από 200 κάτοικοι του Luhansk έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών των ουκρανικών στρατευμάτων από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Το ρωσικό πυροβολικό,
– έπληξε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) σε Nevskoye, Ντίμπροβα, Kupyansk, Orikhiv,
– κατέστρεψε μια αποθήκη καυσίμων κοντά στη Zaporozhye, μια αποθήκη πυρομαχικών, κοντά στο Vyemka,
– απέκρουσε επιθέσεις κοντά στο Krasny Liman, στο Ραμποτίνο, στο Pyatikhatki την προσπάθεια AFU να προσγειωθεί στο νησί Antonovsky.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 75 ουκρανικά στρατεύματα, 15 μηχανοκίνητα οχήματα, 2 οχήματα πεζικού, 3 άρματα μάχης, 1 οβιδοβόλο D-30,  2 pickups,  2 οβίδες, 1 σύστημα πυροβολικού Krab, 1 αμερικανικό πυροβολικό M777, 2 πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow και 5 βλήματα HIMARS στις περιοχές Kupyansk, Krasny Liman, Donetsk, Kherson και 8 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο Artyomovsk, το Soledar, το Spornoye και το Volodino στο DPR, το Berdyansk και το Balochki στην περιοχή Zaporozhye.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και της AFU συνεχίζονται κοντά στο Bakhmut, στη Maryinka.

Η AFU έπληξε 6 σημεία συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, 3 αποθήκες πυρομαχικών, 14 μονάδες πυροβολικού τις τελευταίες 24 ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η AFU έπληξε 6 συγκεντρώσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, 3 αποθήκες πυρομαχικών, 14 μονάδες πυροβολικού τις τελευταίες 24 ώρες.
01_18.JPG
02_19.JPG
03_6.JPG
www.bankingnews.gr

loading...