Ο Πούτιν: «Κλείνει το μάτι» στην Πολωνία – «Η δυτική Ουκρανία είναι πολωνική περιοχή» Εδάφη τα έκανε «δώρο» στην τότε Σοβιετική Ουκρανία ο Ιωσήφ Στάλιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια αινιγματική δήλωση, καθώς αναφέρθηκε στην Πολωνία και στα εδάφη που κατείχε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Διάσκεψη του Πότσναμ.

Όταν δηλαδή η Πολωνία παρέδωσε τα ανατολικά της εδάφη στη Σοβιετική Ένωση και πήρε ως αντάλλαγμα γερμανικά εδάφη. Ο Β.Πούτιν υποστήριξε ότι στόχος της Πολωνίας είναι η ανάκτηση των εδαφών που πλέον αποτελούν μέρος της Ουκρανίας (σσ. η δυτική Ουκρανία), ενώ πρόσθεσε ότι θέλει και εδάφη της Λευκορωσίας.

«Οι Πολωνοί ηγέτες, αν κρίνουμε από τα πάντα, υπολογίζουν στη δημιουργία ενός συνασπισμού υπό την “ομπρέλα” της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να παρέμβουν στην ουκρανική σύγκρουση και να “ξεριζώσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας”, προκειμένου να ανακτήσουν, όπως θεωρούν, τα ιστορικά τους εδάφη – τη σημερινή Δυτική Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «η Πολωνία έλαβε σημαντικό μέρος των δυτικών εδαφών της χάρη στη Σοβιετική Ένωση και την απόφαση του Ιωσήφ Στάλιν». Πρόσθεσε ότι «η Πολωνία το έχει προφανώς ξεχάσει, αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να της υπενθυμίσει ότι τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι στην πραγματικότητα το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς».

Από εκεί και πέρα ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της στενής συμμάχου της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας «με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα δυτικά όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «καίγονται καλά» στο πεδίο της μάχης.

 

loading...