Απελπισμένοι οι Ουκρανοί, τελειώνουν τα όπλα σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Με υπερηχητικούς πυραύλους οι Ρώσοι κυνηγούν τα δυτικά τανκ

Τα πυρομαχικά διασποράς αναμένεται να αναπτυχθούν στη νότια Ουκρανία με στόχο να καταστραφούν οι ισχυρές αμυντικές θέσεις των Ρώσων

Στα χέρια των απελπισμένων – εξαιτίας της αποτυχημένης αντεπίθεσης τους – Ουκρανών στρατιωτών βρίσκονται πλέον τα αμερικανικά πυρομαχικά διασποράς (η χρήση τους είναι απαγορευμένη σε πάνω από 100 κράτη), γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για το πώς και που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα, τι συνέπειες θα προκαλέσουν στον άμαχο πληθυσμό που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές αλλά και τι είδους αντίδραση θα πυροδοτήσει από την πλευρά της Ρωσίας.
Η προμήθεια των Ουκρανών με αυτά τα πυρομαχικά θεωρείται ως μια ύστατη προσπάθεια της Δύσης να τονώσουν την ουκρανική αντεπίθεση, η οποία δεν μπορεί να «σπάσει» τις ρωσικές αμυντικές θέσεις, και να αποτρέψουν το φιάσκο των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μια και από τις αρχές Ιουνίου δεν έχουν να δείξουν ούτε μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία.
Πάντως, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως ούτε αυτό το «όπλο» θα αλλάξει τις σημερινές ισορροπίες στο πεδίο των μαχών, αντιθέτως θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή, περίπου οι μισές μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης είναι εξοπλισμένες με υπερηχητικούς πυραύλους.
Πληροφορία ιδιαίτερης σημασίας, μετά μάλιστα και την εντολή του προέδρου Putin προς το ρωσικό στράτευμα, πως ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος τους είναι η καταστροφή των δυτικών τανκ.

Στη νότια Ουκρανία τα πυρομαχικά διασποράς

Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση όσον αφορά την αντεπίθεση τους, καθώς βλέπουν τις δυνάμεις τους, οι οποίες μετρούν πάνω από 26.000 νεκρούς και πάνω από 3.000 αντικείμενα στρατιωτικού εξοπλισμού κατεστραμμένα, να μην μπορούν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα και να επιτύχουν κάποια σημαντική στρατιωτική νίκη.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει αυτή η εικόνα, οι ΗΠΑ προμήθευσαν με πυρομαχικά διασποράς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ευελπιστούν ότι με αυτό το όπλο θα καταφέρουν να τονώσουν την αντεπίθεση τους και να αλλάξουν πλήρως την εικόνα στο μέτωπο.
Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς στις πολεμικές τους επιχειρήσεις και επισημαίνουν ότι η χρήση τους δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν ναρκοθετήσει τεράστιες εκτάσεις που έχουν καταλάβει.
Οι ουκρανικές δυνάμεις υπογραμμίζουν πως τα πυρομαχικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εξαπολυθούν κατά του εδάφους της Ρωσίας.
Εκτιμάται πως τα πυρομαχικά διασποράς θα χρησιμοποιηθούν στη νότια Ουκρανία προκειμένου να καταστραφούν οι ισχυρές αμυντικές θέσεις των Ρώσων.

Ανησυχία Ρωσίας

Πρόκειται για διαβεβαιώσεις που οι Ρώσοι απορρίπτουν κατηγορηματικά, αναφέροντας πως οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τίποτα και με κανέναν περιορισμό σχετικά με την χρήση τους.
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις υποδείξεις των Αμερικάνων ότι τα όπλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν «προσεκτικά» και σε «κατάλληλες περιοχές» προκλητικές, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβεί και ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα τηρήσουν κανέναν περιορισμό όσον αφορά την επιλογή στόχων επειδή βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των κολοσσιαίων απωλειών τους στο μέτωπο.
«Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των συγκρούσεων, γνωρίζουν ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί την αμερικανική βοήθεια για να χτυπήσει στόχους αμάχων με την ελπίδα να μας εκφοβίσει και να «καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους» επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις θα γίνουν σε κατοικημένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Υπερηχητικοί πύραυλοι κατά δυτικών τανκ

Και ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο πώς οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν τα πυρομαχικά διασποράς και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στον άμαχο πληθυσμό, οι Ρώσοι διαμηνύουν πως ήδη οι μισές από τις μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης είναι πλέον εξοπλισμένες με υπερηχητικούς πυραύλους.
«Περίπου οι μισές μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης [RVSN] έχουν εξοπλιστεί με τα πιο πρόσφατα συστήματα πυραύλων «Yars» και επανεξοπλίζονται με σύγχρονες κεφαλές «Avangard» είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος Putin, ο οποίος μόλις χθες υποστήριξε πως ο πρωταρχικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον η καταστροφή των δυτικών αρμάτων μάχης που έχουν αποσταλεί ή πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Η Δύση ξεμένει από όπλα: Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τη Ν. Κορέα για να βοηθήσουν την Ουκρανία

Στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της στρατιωτικής τους υποστήριξης στην Ουκρανία αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει πως τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών στα δυτικά κράτη έχουν επί της ουσίας εξαντληθεί.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ, αν και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ευρώπη, φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια της να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Το εκπληκτικό είναι ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δανειστεί ή να αγοράσει συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού από τη Σεούλ προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία» υποστηρίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως «τα ράφια στα οπλοστάσια των ΗΠΑ είναι άδεια».

Πιο δύσκολα η Ευρώπη

Σε πιο δύσκολη κατάσταση είναι τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, τα οποία βλέπουν τα αποθέματα τους σε οβίδες να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί και ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός να είναι πέραν κάθε συντήρησης.
Όπως αναφέρεται, στη Γερμανία και σε πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη – με εξαίρεση την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και τη βόρεια Ευρώπη – δεν υπάρχει πολιτική βούληση να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα είτε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων τους είτε για την παροχή πυρομαχικών στο Κίεβο, ενώ ακόμα και στη Μ. Βρετανία καταγράφεται μια σχετική απροθυμία να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.

Επενδύσεις

«Υπό αυτά τα δεδομένα, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην στρατιωτική βιομηχανία» τονίζει το δημοσίευμα, καθώς όπως αναφέρει από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και η ικανότητα της Συμμαχίας να αντισταθεί μελλοντικά στην Κίνα.

Παγκόσμιος πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ προσκαλούσε την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ έπραξε σωστά όσον αφορά την μη πρόσκληση της Ουκρανίας στη Συμμαχία διότι αυτό θα οδηγούσε στην έναρξη ενός νέου παγκόσμιου πολέμου υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
«Αν είχαμε συμπεριλάβει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σήμαινε άμεσο παγκόσμιο πόλεμο» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth ο Orban, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι εξακολουθούν να επικρατούν στα κράτη της Δύσης το στρατιωτικό αίσθημα υπέρ της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι Δυτικοί θέλουν πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί είναι επιθετικοί και συνεχώς ζητούν κάτι» υπογράμμισε ο Orban, ο οποίος εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτό όπως είπε, η Ουγγαρία θα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό.

Δεν έχουμε καταλάβει γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν πόλεμο

Όπως είπε ο Orban, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν το θελήσουν οι ΗΠΑ, καθώς η Ουκρανία έχει χάσει την κυριαρχία της.
«Αν το θελήσουν οι Αμερικάνοι, η ειρήνη θα έρθει αύριο το πρωί.
Και το γιατί οι Αμερικάνοι δεν το θέλουν είναι ένα ερώτημα που σκέφτεται όλος ο κόσμος.
Η Ουκρανία έχει χάσει στην πραγματικότητα την κυριαρχία της: δεν έχει χρήματα, δεν έχει στρατιωτική βιομηχανία, δεν έχει καμία δική δυνατότητα για στρατιωτική παραγωγή.
Χρήματα λαμβάνει κυρίως από τις ΗΠΑ, στρατιωτικά μέσα από τους Αμερικάνους και τη Δύση» υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως εάν η Ουάσινγκτον έλεγε πως θέλει ειρήνη και κατάπαυση πυρός, αυτό θα συνέβαινε ήδη από το επόμενο πρωινό.
«Γιατί οι Αμερικάνοι δεν θέλουν κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζουμε.
Δεν λάβαμε κάποια απάντηση ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Orban.

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Η Wagner δεν συμμετέχει ενεργά σε καμία σημαντική μάχη στην Ουκρανία

Στη διαπίστωση πως οι δυνάμεις της Wagner δεν συμμετέχουν ενεργά σε καμία σημαντική μάχη στην Ουκρανία προχώρησε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε δυνάμεις της Wagner να συμμετέχουν με κάποια σημαντική δύναμη στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» ανέφερε ο Pat Ryder, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Όπως είπε ο Ryder, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η πλειονότητα των μαχητών της Wagner εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό τη ρωσική κατοχή.
Οι δυνάμεις της Wagner είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στην προέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα στη μάχη του Bakhumt.
Στις 24 Ιουνίου οι μαχητές της Wagner προχώρησαν σε ανταρσία με τον επικεφαλής τους Yevgeny Prigozhin να καταφέρεται κατά της στρατιωτικής ηγεσίας και με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για πραξικόπημα.
Εκτιμάται ότι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Wagner μετρούσε περίπου 5.000 στρατιώτες, αριθμός που σήμερα έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 25.000.

Γαλλία: Στέλνουμε τους SCALP στην Ουκρανία με όρο μην πλήξουν ρωσικό έδαφος

Οι γαλλικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP στέλνονται στην Ουκρανία με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση στο έδαφος της Ρωσίας υποστηρίζει το υπουργείο Eνόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.
Σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Sebastian Lecornu υποστήριξε ότι η αποστολή των γαλλικών πυραύλων συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά του ρωσικού εδάφους.
«Προφανώς και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας με την Ουκρανία» είπε ο Lecornu, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο οι πύραυλοι SCALP.
«Μιλάμε για πυραύλους – βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων – που θα επιτρέψουν να πληγούν ακριβώς εκείνα τα σημεία που βρίσκονται πίσω από τη ρωσική αμυντική γραμμή, σημεία ιδιαίτερου στρατηγικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος που θα καταστήσει εφικτό να αποδιοργανωθεί η ρωσική άμυνα στο πλαίσιο μιας αντεπίθεσης» είπε ο Lecornu.
Η Ρωσία σχολιάζοντας την απόφαση της Γαλλίας να στείλει πυραύλους SCALP στην Ουκρανία υποστήριξε πως πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία προτίθεται να στείλει 50 πυραύλους SCALP που θα μπορούν να προσαρμοστούν στα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ουκρανία.

Ρωσία: Κατάρριψη ουκρανικών drones

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία ουκρανικά drones που προσέγγιζαν τη ρωσική επαρχία Voronezh.
Από την επίθεση αυτή δεν αναφέρθηκαν ούτε υλικές ζημιές ούτε τραυματισμοί.

Οι Ουκρανοί σφυροκοπούν το Donetsk

Σε ένα ανελέητο βομβαρδισμό του Donetsk προχώρησαν οι Ουκρανοί το τελευταίο 24ωρο, καθώς όπως αναφέρεται μέσα σε μια ώρα βομβάρδισαν επτά φορές με 38 οβίδες τις περιοχές Ρetrovsky, Kuibyshevsky, Kievsky, Makeevka και Gorlovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Όσον αφορά το υπόλοιπο μέτωπο, οι Ουκρανοί αδυνατούν να «σπάσουν» τη ρωσική άμυνα.
Στην περιοχή της Klishchiivka οι Ρώσοι απέκρουσαν την ουκρανική επίθεση και πέρασαν στην αντεπίθεση, με τους Ουκρανούς να επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ρωσικές θέσεις στο Khromove.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι έπληξαν θέσεις των Ουκρανών στη Bogdanivka και στο Ivanivske ενώ συνεχίστηκαν οι μάχες κοντά στην Kreminna, στην κατεύθυνση της Avdiivka καθώς και γύρω από το Bakhmut.
Οι Ουκρανοί ανέφεραν πως είχαν κάποια κέρδη νότια της πόλης του Bakhmut, αν και αναγνώρισαν ότι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέκρουσαν τουλάχιστον 16 ουκρανικές επιθέσεις μόνο στο ανατολικό τμήμα του Donetsk.
4_50.jpg
1_10.png

www.bankingnews.gr

loading...