Αντίληψη Ανάπτυξης και ύπαρξη Πολιτικής Σκέψης

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης*  

 

Όταν έχεις να απαλλάξεις από την σκλαβιά έναν λαό είναι εύκολα τα πράγματα, εννοώντας ότι έχεις να κινηθείς σε μια κατεύθυνση, αυτή της απελευθέρωσης. Όμως αν δεν ξέρεις τι να κάνεις τότε πιθανόν να οδηγήσεις στην σφαγή και τον αφανισμό το στράτευμα. Και το είδαμε ουκ ολίγες φορές όπως στα Ψαρά και αλλού στην ηπειρωτική χώρα. Όταν όμως άκουγαν με σύνεση τον Κολοκοτρώνη η νίκη ήταν εξασφαλισμένη. Δηλαδή χρειάζεται να ηγείται κάποιος που ξέρει.

 

Όταν έχεις έναν λαό αμόρφωτο και φτωχό και έχεις βγει από δικτατορία και έχεις στην αυλή σου την ΕΕ έτοιμη να αδειάσει τσουβάλια με χρήμα τότε είναι απλά και εύκολα τα πράγματα, εννοώντας ότι μπορείς να πάρεις με λαϊκισμό τον λαό και να τον πας εκεί που θέλεις, και αυτό έκανε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Η άλλη κατεύθυνση είναι να τον οδηγήσεις σε πραγματική ανάπτυξη, πράγμα που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς μέχρι σήμερα.

 

3000 χρόνια πριν

 

Στην υφήλιο και με την είσοδο της τρίτης χιλιετηρίδας πχ έκαναν την εμφάνιση τους ταυτόχρονα και σε πολλά σημεία πάνω στην γη πόλεις. Με μικρότερη δομή και οργάνωση ή μεγαλύτερη αλλά σχεδόν πάντα με ιεραρχία και διοίκηση και σχεδόν πάντοτε μετά του ιερατείου.

 

Σε ποια περιοχή πάνω στον πλανήτη η πόλις έδωσε έμφαση στον πολίτη και ευνόησε την ανάπτυξη της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;;;

 

Σε ποια περιοχή πάνω στον πλανήτη η διοίκηση οργανώθηκε συμπεριλαμβάνοντας στα σπλάχνα της τους πολίτες επωάζοντας και εκκολάπτοντας μια μορφή διοίκησης που ανάχθηκε και ονομάστηκε ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ και όταν άρχισε να ωριμάζει ονομάστηκε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

Και όχι μόνο στην Αθήνα. Στην Σπάρτη είχαν μια ίσως ολιγαρχική μορφή αλλά σίγουρα Δημοκρατία και στην Πολίχνη της Λήμνου ίσως είχαμε την καλύτερη μορφή Δημοκρατίας που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη.

 

2500 χρόνια μετά

 

Θυμάστε τι έλεγαν στις προηγούμενες εκλογές;

 

Θυμάστε τι έλεγαν πριν δυο δεκαετίες;

 

Θυμάστε τι έλεγαν πριν μισό αιώνα;

 

Καλύτερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, δημοκρατία, αξιοκρατία, κράτος δικαίου, …

 

Από τις προσλήψεις στο εσυ του Μητσοτάκη και την αξιοκρατία του Ανδρουλάκη μέχρι τις καρδούλες της Κωνσταντοπούλου και την θεοκρατική απόχρωση του Νατσιού αυτό που υπάρχει σαν κοινός παρονομαστής είναι ο λαϊκισμός, η στόχευση στο λαϊκό αίσθημα, η διέγερση μιας εξαιρετικά ευαίσθητης χορδής και η παντελής έλλειψη γνώσης περί την Ανάπτυξη και η παντελής απουσία Πολιτικής Σκέψης.

 

Δηλαδή, 2500 χρόνια μετά είμαστε πολύ χειρότερα.

 

Αυτά με τα οποία πρέπει να τους κρίνουμε είναι:

 

1 από την αντίληψη που διαθέτουν του τι είναι ανάπτυξη και ποια μεθοδολογία έχει το κάθε πολιτικό κόμμα για να το πετυχει,

 

Και

 

2 από την πολιτική τους σκέψη.

 

αν μου υποδείξει κάποιος ένα πολιτικό κόμμα που να έχει αντίληψη του τι είναι ανάπτυξη και ότι διαθέτει μεθοδολογία για να το πετυχει ενώ παράλληλα ο αρχηγός του έχει πολιτική σκέψη, εγώ θα πάω να το ψηφίσω.

 

Και αυτό με την αποχή

 

Και αυτό με την αποχή ότι ενισχύει το πρώτο κόμμα, προπαγάνδα και στρέβλωση είναι αλλά βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πλατιές μάζες γιατί απλά δεν σκέφτονται, δεν μπορούν να σκεφτούν, δεν έμαθαν ποτέ να σκέφτονται. Δως τους όμως κινητά, ταμπλετ, κοινωνικά (ιντερνετικα) δίκτυα και αστους να βυθιστούν στην αμορφωσιά και την κουτοπονηριά.

 

Αν σε μια παρέα 15 παιδιών δώσουμε όλοι από ένα μήλο εκεί που επιλέξουμε, είτε το δώσω εγώ είτε δεν το δώσω αυτός που θα μαζέψει τα περισσότερα θα έχει τα περισσότερα έτσι και αλλιώς έστω και αν εγώ δώσω το δικό μου σε αυτόν που δεν έχει καθόλου ή λίγα.

 

Α, ξέχασα, και πρωινή/μεσημεριανή/απογευματινή και βραδινή ζώνη στην τηλεόραση.

 

2500 χρόνια μετά δεν έχουμε πολιτική σκέψη και δεν έχουμε ιδέα από ανάπτυξη, τι είναι και πως επιτυγχάνεται. Υπάρχει όμως άφθονη κουτοπονηριά και αμορφωσιά.

 

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι πρόγονοι μας του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα προ Χριστού που έθεσαν τα θεμέλια για την Δημοκρατία και την Φιλοσοφία, δεν ήταν έλληνες στην φυλή και στα γονίδια αλλά κάτι άλλο και αυτό εξηγείται από την σημερινή κατάσταση των Ελλήνων που ευνοούν κολλητούς στην ανάδειξη βουλευτών και ανθέλληνες στην διοίκηση.

 

Και αν ήταν έλληνες μάλλον θα ‘τρίζουν’ τα κόκκαλα τους.

 

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

loading...