Πόσο θα εκτοξευθεί ο χρυσός εάν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

– Τα σενάρια «κίτρινου πυρετού» και τα ασφάλιστρα κινδύνου

«Δεν θα εκπλαγώ αν είχαμε μια ανοδική κίνηση 100 δολαρίων στις τιμές του χρυσού», δήλωσε στο Insider ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Edward Moya

Καθώς οι γερουσιαστές στις ΗΠΑ συνεχίζουν την έντονη πολιτική αντιπαράθεση με αβέβαιη έκβαση για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους με ασφυκτική την προθεσμία της 1ης Ιουνίου, ο χρυσός έχει αρχίσει να μοιάζει με ένα όλο και πιο ελκυστικό επενδυτικό όχημα.
Το πολύτιμο μέταλλο φλέρταρε αυτόν τον μήνα με το υψηλό των 2.075,47 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Και ενώ υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 11% μέχρι την Παρασκευή 12 Μαϊου και 25% από το χαμηλό του Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τις συνέπειες της αγοράς από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ είναι δύσκολες, καθώς ένα τέτοιο γεγονός είναι άνευ προηγουμένου.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο χρυσός θα εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
«Δεν θα εκπλαγώ αν είχαμε μια ανοδική κίνηση 100 δολαρίων στις τιμές του χρυσού», δήλωσε στο Insider ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Edward Moya.
«Είναι λίγο πολύ δύσκολο να προβλέψουμε, αλλά προφανώς αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που θα φέρει αναταραχή με μεγάλα τμήματα της Wall Street».
Μια αύξηση 100 δολαρίων ανά ουγγιά θα έθετε τον χρυσό πάνω από το ιστορικό υψηλό.
Την Παρασκευή 12 Μαϊου διαπραγματευόταν περίπου στα 2.020 δολάρια ανά ουγγιά.

Η «μάχη του Κογκρέσου»

Οι γερουσιαστές έχουν επιδείξει μικρή πρόοδο για μια συμφωνία όσον αφορά την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους και θα μπορούσαν να έχουν μόλις λίγες εβδομάδες. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστότητα μόλις την 1η Ιουνίου.
Σε σημείωμα της Παρασκευής 12 Μαΐου, η RBC Capital Markets ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη εξυγίανσης της εικόνας της δημοσιονομικής κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη άνοδο του χρυσού.
«Ακόμη και αν υποτεθεί ότι τελικά επιτευχθεί μια συμφωνία, δεν θα αγνοούσαμε την πιθανή αυξανόμενη οικονομική ανησυχία καθώς πλησιάζει η προθεσμία.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο χρυσός μοιάζει με έναν από τους λίγους πιθανούς υποψηφίους που θα επωμιστούν το βάρος των ροών της αγοράς που θα προκύψουν», επισήμαμε ο αναλυτής Christopher ο Louney.
Ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, αναμένει επίσης ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας, λέγοντας ότι το δολάριο θα μπορούσε να απιδυναμωθεί και να ανεβάσει την αξία του μετάλλου, δεδομένου ότι το εμπόρευμα τιμολογείται σε δολάρια.
Επισήμανε επίσης τα ασφάλιστρα κινδύνου για χρεοκοπία ως πιθανό δείκτη ανόδου, σημειώνοντας ότι συσχετίζονται με τον χρυσό.
Τον Απρίλιο, ασφάλιστρα κινδύνου ενός έτους έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
«Δεν θα ήταν περίεργο να δούμε τον χρυσό ως ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους ανησυχούν ότι θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να προκύψει χρεοκοπία», είπε ο Krosby.

Οι αγορές απο τις κεντρικές τράπεζες και η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία

Πέραν του σεναρίου της χρεοκοπίας, ο χρυσός έχει ούριο άνεμο που δυνητικά τον θα τον οδηγήσει σε νέα υψηλά.
Ο Moya επεσήμανε τη συνεχιζόμενη αγορά χρυσού από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, τη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία και την παγκόσμια άνοδο των επιτοκίων, κάτι που βοηθά τον χρυσό επειδή είναι ένα μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο.
«Έτσι, φαίνεται ότι υπάρχει ένας καλός λόγος να αναμένουμε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις», επισήμανε.
«Θα φτάσουμε τα 2.100 δολ. φέτος;
Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια καλή πιθανότητα να συμβεί αυτό, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο κινείται η οικονομία των ΗΠΑ.
Επομένως, ο χρυσός πιθανότατα θα τα πάει μια χαρά, δεδομένων όλων των κινδύνων που βρίσκονται στο τραπέζι».
Gold reserves share by country | Statista
America's 8,000+ metric tonnes of gold reserves are worth more than $11bn -  London Business News - London News Line

loading...