Καλωσορίσατε στη χρυσή εποχή του γιουάν:

Το κινεζικό νόμισμα κατακτά το momentum και αποκτά παγκόσμια ισχύ

Η επαπειλούμενη κρίση χρέους στις ΗΠΑ που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνει το κατάλληλο momentum για την κυριαρχία του κινεζικού νομίσματος.
Στις 10 Απριλίου, η Τράπεζα της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, έκανε μια εκπληκτική ανακοίνωση.
Το ζεύγος γιουάν/ρούβλι κατέκτησε μερίδιο – ρεκόρ 39% στη ρωσική αγορά συναλλάγματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε.
Ο αριθμός αυτός από μόνος μπορεί να μην φαίνεται εντυπωσιακός, αλλά όταν τον δούμε στο γενικό πλαίσιο η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος καθίσταται εμφανής.
Αποκτώντας το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, το ζεύγος γιουάν/ρούβλι εκθρόνισε το ζεύγος δολαρίου /ρούβλι, το μερίδιο του οποίου έπεσε στο 34% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών.
Μια έκθεση του Bloomberg στις αρχές Απριλίου ανέφερε ότι το γιουάν έχει αντικαταστήσει το δολάριο ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Ρωσία.
Στις αρχές Απριλίου, η NBD-Bank, μια ρωσική τράπεζα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών του κινεζικού νομίσματος ή CIPS.

Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τη δομή του Ταμείου Εθνικού Πλούτου, σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν μπορούν να λάβουν μέγιστη στάθμιση 60%, με το χρυσό στο 40%.
Το NWF δεν θα επενδύει πλέον σε περιουσιακά στοιχεία εκπεφρασμένα  σε δολάριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών.
Οι εξελίξεις στη Ρωσία είναι απλώς ένα στιγμιότυπο της προόδου που έχει σημειώσει το κινεζικό νόμισμα όσον αφορά την ευρύτερη παρουσία και χρήση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Κατακτά έδαφος με απίστευτη ταχύτητα

Μέχρι το τέλος του 2022, το κινεζικό γουάν είχε ξεπεράσει το ευρώ και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο συναλλαγματικό νόμισμα της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας το 5,37% των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας τον Μάρτιο.
Η Αργεντινή αποφάσισε να στραφεί από το δολάριο στο ρενμίνμπι για το σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από τον Μάιο, ανέφερε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από την πρεσβεία της Κίνας στην Αργεντινή στις 27 Απριλίου.
Τον Φεβρουάριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, υπέγραψε συμφωνία με την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας για συναλλαγές σε γιουάν.
Αυτό δείχνει ότι τα δύο κράτη έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα τοπικά νομίσματα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές.
Στα μέσα Μαρτίου, η Export-Import Bank of China πέτυχε την πρώτη σύναψη δανείου σε γιουάν με τη Saudi National Bank, τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στη Σαουδική Αραβία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ ή η CBI, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων των ιρακινών τραπεζών που έχουν λογαριασμούς σε κινεζικές τράπεζες σε γιουάν.
Ενώ το Ιράκ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η τελευταία κίνηση της CBI μπορεί να ωθήσει άλλα μέλη του OPECνα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αυξήσουν τη χρήση του γιουάν, σύμφωνα με τον Lin Boqiang, επικεφαλής του Κινεζικού Ινστιτούτου Μελετών για την Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Xiamen.

Πρόοδος σε τρεις τομείς

Σύμφωνα με την ομάδα μακροοικονομικών ερευνών της China Merchants Securities, η διεθνοποίηση ενός νομίσματος μετράται κυρίως από τις διεθνείς πληρωμές, τα συναλλαγματικά αποθέματα και την τιμολόγηση των εμπορευμάτων.
Το γιουάν έχει καταγράψει πρόοδο και στους τρεις τομείς, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισθητό μετά την πανδημία COVID-19.
Στις 28 Μαρτίου, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας CNOOC και η γαλλική TotalEnergies πραγματοποίησαν την πρώτη πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε γιουάν μέσω του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.
Στο πλαίσιο αυτού του διακανονισμού διακινήθηκαν περίπου 65.000 μετρικοί τόνοι LNG το οποίο εισήχθη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα επτά futures σε γιουάν για αργό πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα, χαλκό και φοινικέλαιο που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευσή τους από το 2018 έχουν χρησιμεύσει ως σημαντικά σημεία αναφοράς για τους διακανονισμούς των εμπορικών συναλλαγών σε γιουάν δήλωσε ο Wang Jiaqiang, ανώτερος ερευνητής από το BOC Research Institute,  της Τράπεζας της Κίνας.

Υποδομή για τη διεθνοποίηση

Το CIPS, το ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών που αναπτύχθηκε από την PBOC (την κεντρική κινεζική τράπεζα), παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για διασυνοριακές συμφωνίες σε γιουαν ιδρυμάτων στο εξωτερικό και υπεράκτιες επιχειρήσεις.
Όχι μόνο καλύπτει τη ζήτηση συναλλαγών σε γιουάν σε διεθνείς οικονομικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά παρέχει επίσης την υποδομή για τη διεθνοποίηση του γιουάν, δήλωσε ο Xu Zaiyue, πρόεδρος της CIPS Co Ltd, της εταιρείας που αναλαμβάνει την ανάπτυξη και τη συντήρηση της CIPS.
Η ευρύτερη συμμετοχή του κινεζικού νομίσματος στο CIPS μπορεί επίσης να αντανακλά σε ποιο βαθμό έχει διεθνοποιηθεί, επισήμανε.
Το CIPS, που ξεκίνησε να λειτουργεί  επίσημα στις αρχές του 2012, έχει συνδεθεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 30 χώρες. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Εθνική Τράπεζα της Καμπότζης, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο CIPS για να ενισχύσει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών μέσω συναλλαγών σε γιουάν και να διαχειριστεί το κινεζικό νόμισμα στη χώρα. τα διεθνή αποθέματα ευκολότερα.
Το 2009, η Κίνα άρχισε να προωθεί τη διεθνοποίηση του νομίσματος κάνοντας τον πρώτο διασυνοριακό διακανονισμό σε γιουάν.
Σε μια συνέντευξη Τύπου στις αρχές Μαρτίου, ο Pan Gongsheng, υποδιοικητής της PBOC, δήλωσε ότι το γιουάν έχει δημιουργήσει ένα προκαταρκτικό δίκτυο για διεθνή χρήση του κατά την τελευταία δεκαετία περίπου εν μέσω της δημιουργίας τραπεζών εκκαθάρισης των συναλλαγών και του ανοίγματος της εγχώριας χρηματοδότησης της αγοράς και της επέκτασης των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.
«Προς το παρόν, η διεθνοποίηση του νομίσματοςαντιμετωπίζει καλύτερες ευκαιρίες και ένα πιο φιλικό περιβάλλον γενικά», είπε ο Παν.

Αποδολαριοποίηση, η ανερχόμενη τάση

Η τάση «αποδολαριοποίησης» σαρώνει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας τα τελευταία χρόνια.
Σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του ASEAN συμφώνησαν να ενισχύσουν τα περιφερειακά νομίσματα στην περιοχή και να εξαρτώνται σε μικρότερο βαθμό από ξένα νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αξιωματούχοι της Βραζιλίας και της Αργεντινής δήλωσαν ότι εξετάζουν να δημιουργήσουν ένα κοινό νόμισμα για τις δύο οικονομίες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία διαπραγματεύονται μια μετατόπιση από το δολάριο στις διμερείε συναλλαγές, χρησιμοποιώντας την ινδική ρουπία στο εμπόριο εμπορευμάτων εκτός πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.
Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή στις συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου.
Όπως εξήγησε ο Wang του Ερευνητικού Ινστιτούτου BOC, το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται συχνότερα ως οικονομικό όπλο και εργαλείο κυρώσεων εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.
Η παραμάπων εξέλιξη έχει επηρεάσει σοβαρά τη διεθνή εικόνα του δολαρίου ως προς την αξιοπιστία του.

Η ρόλος της νομισματικής σύσφιξης

Εν τω μεταξύ, η πολιτική επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που υιοθέτησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) πέρυσι, η οποία ήταν βραχυπρόθεσμη, καταιγιστική και μεγάλης κλίμακας, είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή αστάθεια στη ισοτιμία του δολαρίου.
Η παγκόσμια αγορά κεφαλαίων έχει κλονιστεί οδηγώντας σε πιστωτικές κρίσεις  μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα όπως η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank (αλλά και συνολικά τις παρεφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ)
Από την άλλη πλευρά, η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν παρέμεινε γενικά σταθερή, χάρη στις συνετές μακροοικονομικές πολιτικές της Κίνας, τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τον σχετικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού και τη σταθερή ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων.
China Takes the Yuan Global in Bid to Repel a Weaponized Dollar | Financial  Post
Άνοδος της αξιοπιστίας

Η σταθερότητα της αξίας του γιουαν έχει εδραιώσει την αξιοπιστία του κινεζικού νομίσματος στην παγκόσμια αγορά, προσελκύοντας επενδυτές και εμπόρους από όλο τον κόσμο.
Υπό το πρίσμα του αυστηρότερου πιστωτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρηματοοικονομική αξία του RMB γίνεται όλο και πιο αισθητή, δήλωσε ο Ming Ming, επικεφαλής οικονομολόγος της CITIC Securities.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, το γιουάν είναι πιθανό να δει στη στάθμισή του ως αποθεματικό νόμισμα περαιτέρω αύξηση, επισήμανε.
Τον Αύγουστο του 2022, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τη στάθμιση του γιουάν στο καλάθι των νομισμάτων που αποτελούν τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, ένα διεθνές αποθεματικό ενεργητικό γνωστό και ως SDR, κατά 1,36 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,28%.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η διεθνής σημασία του γιουάν.
Αν και διατήρησε τη θέση του ως το πέμπτο πιο ενεργό νόμισμα για παγκόσμιες πληρωμές με βάση την αξία – σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου του συστήματος SWIFT, το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε μόνο το 2,1% του παγκόσμιου μεριδίου, ενώ το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να κυριαρχεί με μερίδιο 38,43% του συνόλου στις παγκόσμιες πληρωμές.
Weekly Market Commentary: King Dollar Still Rules, LPL Financial
Σύνδεση με την πρωτοβουλία Belt and Road

Η αυξανόμενη διεθνοποίηση του γιουάν μπορεί να ενσωματωθεί βαθύτερα σε πρωτοβουλίες όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road.
Οι διμερείς συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα μπορούν να προωθηθούν το εμπόριο εμπορευμάτων, δήλωσε ο Zhang Jingjing, επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της China Merchants Securities.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα «πράσινα» χρηματοοικονομικά προϊόντα που εκφράζονται σε γιουάν ώστε να αναπτυχθεί μεγαλύτερη ζήτηση για συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα.
Μια πολυμερής «γέφυρα» που συνδέει τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας μεταξύ των ασιατικών οικονομιών μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε η ψηφιοποίηση να διευκολύνει τη διεθνοποίηση του γιουάν επισήμανε.
China's Yuan (CNY USD) Primed for Losses on Uneven Recovery, US Tensions -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

loading...