Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές στην Τουρκία για παραπάνω από έξι μήνες

Ένα σενάριο “μισών εκλογών”
Ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό τον άρθρων 78 και 119 του Τουρκικού συντάγματος και να αναβάλει τις εκλογές στην Τουρκία για παραπάνω από έξι μήνες σημειώνει ο Νομικός και Συγγραφέας, Δημήτρης Σταθακόπουλος, στο Ράδιο Πρώτο (Εκπομπή Πρωινοί Τύποι).

Θυμίζουμε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη ζώνη σεισμικής καταστροφής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον φονικό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων.

Ένα σενάριο “μισών εκλογών” στην Τουρκία φέρνει επίσης στην συζήτηση και τα σενάρια για την επόμενη μέρα δηλώνει ο κ. Σταθακόπουλος.

1) Το άρθρο 78 του Τουρκικού συντάγματος αναφέρει Εάν η διεξαγωγή νέων εκλογών κριθεί αδύνατη λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει να αναβάλει τις εκλογές για ένα χρόνο. Εάν δεν εξαφανιστούν οι λόγοι, η αναβολή μπορεί να επαναληφθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της αναβολής.

2) Το άρθρο 119 του Τουρκικού συντάγματος αναφέρει Σε περίπτωση πολέμου, η εμφάνιση κατάστασης που απαιτεί πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές επαναστατικές ενέργειες κατά της πατρίδας και της Δημοκρατίας, εκτεταμένες πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, εμφάνιση εκτεταμένες πράξεις βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, εκδήλωση φυσικών καταστροφών, ξέσπασμα επικίνδυνων επιδημικών ασθενειών ή εμφάνιση σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια περιφέρεια ή πανελλαδικά για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες Η απόφαση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα την ημερομηνία της απόφασης και θα υποβληθεί προς έγκριση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας την ίδια ημέρα. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας βρίσκεται σε διακοπή, συγκαλείται αμέσως. Η Συνέλευση μπορεί να μειώσει ή να παρατείνει την περίοδο ή να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

https://www.pentapostagma.gr/

loading...