Η Δύση δυσφημεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία ανατίναξε το Nord StreamΤου Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής * 


Η στρεβλή εκδοχή των γεγονότων που υπονοείται από αυτή την οπλισμένη αφήγηση υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να καταστρέψει εν μέρει την υποδομή που ανήκει στο ΝΑΤΟ ατιμώρητα, γεγονός που εκθέτει το μπλοκ ως χάρτινη τίγρη.


Ο ισχυρισμός ψευδών ειδήσεων των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Western Mainstream Media (MSM) ότι η Ρωσία ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream είναι αντιπαραγωγικός για τα αφηγηματικά συμφέροντα της δικής τους πλευράς. Περιστρέφοντας την ιστορία ότι αυτή η πρόσφατα αποκατεστημένη παγκόσμια δύναμη επιτέθηκε στην υποδομή της Γερμανίας-συμμάχου του ΝΑΤΟ στα ίδια ύδατα που ελέγχει το ίδιο το μπλοκ και στη συνέχεια ξέφυγε χωρίς να σκοτώσει, αυτοί οι διαχειριστές της αντίληψης δυσφημούν τις αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας αυτής της αντιρωσικής συμμαχίας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 .

Η πραγματικότητα είναι ότι « Ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας ωφελείται από την Οικολογική Τρομοκρατική Επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα » για τους λόγους που εξηγήθηκαν στην προηγούμενη υπερσυνδεδεμένη ανάλυση που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Διέκοψε την τελευταία εναπομείνασα ευκαιρία, όσο αμυδρή ήταν πάντα, για μια ενδεχόμενη ρωσο-γερμανική προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε την άνοδο της Πολωνίας ως περιφερειακής Μεγάλης Δύναμης για να εκμεταλλευτεί ο ίδιος άξονας για περαιτέρω διαίρεση και κυριαρχία της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Επιπλέον, είναι επίσης προφανές ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν οικονομικά και στρατηγικά αφού έχουν γίνει πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ .

Επιστρέφοντας στην παραπληροφόρηση που εκτοξεύει η πλευρά τους, ωστόσο, η συνέχιση αυτής της ψευδούς ροής εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έγινε επίκληση του άρθρου 5 για να απαντήσει συμμετρικά ή ασύμμετρα σε αυτό που αυτοί οι προπαγανδιστές επίμονα ισχυρίζονται ότι ήταν μια λεγόμενη «ρωσική τρομοκρατική επίθεση». Η στρεβλή εκδοχή των γεγονότων που υπονοείται από αυτή την οπλισμένη αφήγηση υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να καταστρέψει εν μέρει την υποδομή που ανήκει στο ΝΑΤΟ ατιμώρητα, γεγονός που εκθέτει το μπλοκ ως χάρτινη τίγρη.

Επιπλέον, προκαλεί επίσης αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ρωσία χτυπιέται πραγματικά «μόνο» από την Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε επίσης το MSM και όχι από μια δύναμη πλήρως υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ, καθώς δεν έχει νόημα ότι αυτό θα συνέβαινε εάν η είναι επίσης τόσο ισχυρό ώστε να ανατινάξει έναν αγωγό στα ελεγχόμενα από το ΝΑΤΟ ύδατα χωρίς να συλληφθεί στα χέρια. Το στοχευμένο κοινό που έπεσε σε αυτούς τους δύο ψευδείς ισχυρισμούς μπορεί επομένως να βιώσει γνωστική ασυμφωνία.

Ωστόσο, είναι απίθανο να συνειδητοποιήσουν ότι τους λένε ψέματα, αλλά οι λιγότερο αφελείς ανάμεσά τους μπορεί τελικά να υποψιαστούν ότι κάτι κακό συμβαίνει και ότι η εμπιστοσύνη σε όλα όσα τους λέει ο MSM οδηγεί σε περισσότερη σύγχυση αντί για σαφήνεια που επιδιώκουν. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ακούσια φόβο στις καρδιές τους, εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν συνεχώς ψέματα όταν υποσχέθηκαν να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5 εάν κάτι που σχετίζεται με κάποιον από αυτούς δεχόταν ποτέ επίθεση από τη Ρωσία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από αυτή την ατημέλητη πρακτική του πολέμου πληροφοριών . Πρώτον, αυτές οι οπλισμένες αφηγήσεις που κατασκευάζονται τεχνητά για βραχυπρόθεσμη ευκολία δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με αυτές που έχουν κατασκευαστεί τεχνητά για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σκοπούς. Δεύτερον, το ίδιο το γεγονός ότι αυτό συνέβη στη μελέτη περίπτωσης που εξετάστηκε αποδεικνύει ότι οι διαχειριστές αντίληψης του MSM δεν είναι τόσο επαγγελματίες όσο κάποιοι θα μπορούσαν να υποθέσουν προηγουμένως.

Τρίτον, η έλλειψη διόρθωσης πορείας (όσο σταδιακή) μετά από σχεδόν μια εβδομάδα δείχνει ότι ακόμη και αυτοί οι επαγγελματίες ανάμεσά τους στην κορυφή της ιεραρχίας του πληροφοριακού πολέμου είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αντιπαραγωγικές ήταν οι τελευταίες τακτικές των υποκείμενών τους για τον σκοπό τους. Δεν τους αναγκάζετε ουσιαστικά να αλλάζουν ταχύτητες κατά παραγγελία ή απλά δεν τους νοιάζει. Τέταρτον, η τελευταία πιθανότητα είναι ίσως η πιο πιθανή, δεδομένου ότι εκείνοι στη Δύση που διεξάγουν πόλεμο πληροφοριών υποθέτουν ότι το κοινό τους είναι ανόητο.

Και πέμπτον, ο Πρόεδρος Πούτιν επέκτεινε την αξιοπιστία του σε αυτό ακριβώς το σημείο όταν δήλωσε την Παρασκευή κατά την ιστορική του ομιλία ότι «Η αλήθεια πνίγηκε σε έναν ωκεανό μύθων, ψευδαισθήσεων και ψεύτικων, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά επιθετική προπαγάνδα, λέγοντας ψέματα όπως ο Γκέμπελς. Όσο πιο απίστευτο είναι το ψέμα, τόσο πιο γρήγορα θα το πιστέψουν οι άνθρωποι – έτσι λειτουργούν, σύμφωνα με αυτήν την αρχή». Το ψέμα ότι η Ρωσία ανατίναξε τον Nord Stream είναι επίσης εξίσου απίστευτο, αλλά το να το υποτιμούμε αντιτίθεται στην πραγματικότητα στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια :