«Τα ΟΦΕΛΗ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ»! Το άρθρο του ΟΗΕ που «κατέβηκε» και ονομάστηκε ΣΑΤΙΡΙΚΟ

Δεκαετίες προτού εμφανιστούν παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων ως αποτέλεσμα των παγκοσμιοποιημένων «πράσινων» πολιτικών, της σύγκρουσης στην Ουκρανία και μιας σειράς καταστροφών σε καλλιέργειες, ένα άρθρο του 2008 στην εφημερίδα «Χρονικά» των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για τα «οφέλη της παγκόσμιας πείνας».

Τα Ηνωμένα Έθνη εξαφάνισαν το άρθρο, λίγες στιγμές μετά την ανάδειξη του θέματος από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Αργότερα κυκλοφόρησε ένα tweet υποστηρίζοντας ότι το άρθρο προοριζόταν να είναι «μια απόπειρα σάτιρας».

Το άρθρο του 2008 με τίτλο, « Τα οφέλη της παγκόσμιας πείνας », ισχυρίζεται ότι σε αντίθεση με την «αφελή άποψη» ότι η εκτεταμένη πείνα είναι πραγματικά κακή για την ανθρωπότητα, έχει στην πραγματικότητα «μεγάλη θετική αξία» για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους.

«Μερικές φορές μιλάμε για την πείνα στον κόσμο σαν να είναι μια μάστιγα που όλοι μας θέλουμε να δούμε να καταργείται, θεωρώντας την ως συγκρίσιμη με την πανώλη ή το AIDS. Αλλά αυτή η αφελής άποψη μας εμποδίζει να καταλάβουμε τι προκαλεί και συντηρεί την πείνα. Η πείνα έχει μεγάλη θετική αξία για πολλούς ανθρώπους», έγραψε ο καθηγητής Τζορτζ Κεντ του Πανεπιστημίου της Χαβάης και συπληρώνει:

«Πράγματι, η απειλή της πείνας είναι θεμελιώδης για την λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πεινασμένοι είναι οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι, ειδικά όπου υπάρχει ανάγκη για χειρωνακτική εργασία».

Ο Κεντ συνεχίζει,, λέγοντας ότι χωρίς την «απειλή της πείνας», η παγκόσμια οικονομία θα έπαυε να υπάρχει.

«Πόσοι από εμάς θα πουλούσαν τις υπηρεσίες τους αν δεν υπήρχε η απειλή της πείνας; Το πιο σημαντικό, πόσοι από εμάς θα πουλούσαν τις υπηρεσίες μας τόσο φθηνά, αν δεν υπήρχε η απειλή της πείνας;» έγραψε ο Κεντ. «Όταν πουλάμε τις υπηρεσίες μας φτηνά, πλουτίζουμε τους άλλους, αυτούς που κατέχουν τα εργοστάσια, τα μηχανήματα και τα εδάφη, και τελικά καταδυναστεύουν τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς. Για όσους εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα φθηνού εργατικού δυναμικού, η πείνα είναι το θεμέλιο του πλούτου τους».

«Κανείς δεν δουλεύει πιο σκληρά από τους πεινασμένους. Ναι, οι άνθρωποι που τρέφονται καλά έχουν μεγαλύτερη ικανότητα για παραγωγική σωματική δραστηριότητα, αλλά οι καλά θρεμμένοι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν αυτή την δουλειά», πρόσθεσε.

Σε αυτό το, εκ των υστέρων, «σατιρικό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άρθρο, ο Kent ισχυρίζεται προφανώς ότι οι ελίτ θεωρούν πραγματικά την έλλειψη τροφίμων ως «πλεονέκτημα», υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας «θα ήταν μια καταστροφή».

«Για όσους από εμάς βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής κλίμακας, ο τερματισμός της πείνας παγκοσμίως θα ήταν καταστροφή. Αν δεν υπήρχε η πείνα στον κόσμο, ποιος θα όργωνε τα χωράφια; Ποιος θα μάζευε τα λαχανικά μας; Ποιος θα εργαζόταν στα εργοστάσια λιπαντικών; Ποιος θα καθάριζε τις τουαλέτες μας; Θα έπρεπε να παράγουμε τα δικά μας τρόφιμα και να καθαρίζουμε τις τουαλέτες μας. Δεν είναι περίεργο, που οι άνθρωποι στα υψηλότερα επίπεδα, δεν βιάζονται να λύσουν το πρόβλημα της πείνας. Για πολλούς από εμάς, η πείνα δεν είναι πρόβλημα, αλλά πλεονέκτημα».

loading...